RO EN
Coșul este gol

CTP Group isi propune dublarea portofoliului la 20 milioane mp, pana in 2030

CTP Group, companie prezenta si in Romania, isi propune sa dubleze dimensiunea retelei sale paneuropene de parcuri logistice pana la 20 de milioane mp GLA (suprafata inchiriabila) pana la sfarsitul deceniului, pe fondul previziunilor privind cererea puternica si continua de spatii industriale si logistice in Europa Centrala si de Est. Obiectivul de crestere al CTP este sustinut de un raport intern de research, care arata ca cererea de spatii imobiliare industriale si logistice pe pietele din Europa Centrala si de Est va depasi performanta Europei de Vest si de Sud, deoarece o combinatie puternica de cinci factori determina o crestere continua in acest sector.
CTP este cel mai mare dezvoltator, proprietar si operator de proprietati industriale si logistice listat la bursa din Europa in functie de GLA, cu un portofoliu actual de 10,5 milioane mp. A adunat o rezerva de terenuri de 20 de milioane mp pe pietele sale principale din Europa Centrala si de Est, precum si in Germania, Austria si Olanda, unde isi propune sa dezvolte inca 10 milioane mp de spatii logistice pana in 2030, generand venituri anuale din chirii de 1 miliard de euro, pe un portofoliu de 20 de milioane mp. In Romania, CTP detine o suprafata totala de aproximativ 2,5 milioane mp de depozite de clasa A in multiple orase, precum: Arad, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Oradea, Pitesti, Sibiu sau Timisoara.
CTP inregistreaza o cerere puternica pentru proiectele sale de dezvoltare in locatii noi, dar si extinderi in actualele parcuri industrial CTParks, atat de la chiriasii existenti, dar si de la clienti noi pe pietele CTP din Europa Centrala si de Est, care acopera Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria, Polonia, Serbia si Bulgaria, precum si pietele din vestul UE din Germania, Austria si Olanda. 
 
 
Cererea este determinata de o combinatie de factori, cum ar fi cresterea fenomenelor nearshoring si friendshoring, imbunatatirea infrastructurii, o economie diversa si in expansiune, cresterea accelerata a comertului online de la o baza scazuta, precum si forta de munca calificata si o piata a muncii cu baza solida.  
Noul raport de research al CTP, "CEE: O regiune inteligenta pentru afaceri", a identificat cinci factori-cheie de crestere, care vor sustine performanta continua a cererii de spatii industriale si logistice in CEE pana la sfarsitul deceniului. Acestia sunt:
  1. Capital uman calificat;
  2. Piete conectate;
  3. Diversificarea si extinderea economiilor nationale;
  4. Cresterea consumului intern;
  5. Un sector Imobiliar solid.
"CTP crede de mult timp in potentialul CEE si nu exista nicio indoiala ca o combinatie de baze economice puternice, mega tendinte globale emergente - cum ar fi cresterea nearshoring-ului - si dinamica pietei imobiliare inseamna ca regiunea CEE va continua sa aiba performante superioare pietelor mai dezvoltate din Europa, determinand o cerere suplimentara de spatii logistice si industriale. CTP este perfect pozitionat pentru a raspunde acestei cereri, avand o importanta rezerva de terenuri de dezvoltare in intreaga regiune, care ne va permite sa ne dublam GLA pana la sfarsitul deceniului, dezvoltand si operand spatii industriale si logistice extrem de sustenabile si orientate spre client, pe care le cer ocupantii moderni", a declarat Remon Vos, CEO al CTP.
Bert Hesselink, Group Client Relationship Director la CTP, a adaugat: "Cresterea continua a cererii de spatii industriale si logistice in Europa Centrala si de Est este sustinuta de o combinatie unica de factori, cu o crestere economica puternica care alimenteaza cresterea consumului si o crestere continua a e-commerce, care a ramas in mod istoric in urma Europei de Vest, dar care acum recupereaza masiv. Intre timp, infrastructura si conectivitatea mult imbunatatite, impreuna cu o forta de munca calificata si competitiva, inseamna ca regiunea este perfect plasata pentru a profita de cererea in crestere. Anticipam ca aceste elemente fundamentale vor determina o crestere continua a cererii de spatii industriale si logistice pana la sfarsitul deceniului."

 
Cinci factori-cheie de crestere in sectorul industrial si logistic
1. Capital uman calificat
Pietele din Europa Centrala si de Est ofera forta de munca calificata la preturi competitive, care, in cazul sectoarelor de transport, depozitare si productie, reprezinta in medie mai putin de o treime din cele din Europa de Vest. Numarul mediu de ore de lucru saptamanal atat in sectorul transporturilor si depozitarii, cat si in cel al industriei prelucratoare din CEE este peste media UE-27. Intre timp, un "exod invers al creierelor" sporeste fondul de forta de munca calificata, pe masura ce tinerii profesionisti se intorc din Europa de Vest, atrasi partial si de ratele mai mici ale impozitelor pe venit. In 2022, indicele de cunoastere a limbii engleze in toate tarile CEE (cu exceptia Serbiei) este mai mare decat in Franta, Italia si Spania.
 
2. Piete conectate
Imbunatatirile semnificative aduse infrastructurii incepand cu anii 2000 au asigurat un flux eficient de marfuri in interiorul regiunii si catre si dinspre Europa de Vest, in special in ceea ce priveste infrastructura rutiera. Investitiile in infrastructura in toate tarile CEE, cu exceptia Poloniei, au depasit media UE in perioada 2015-2020, ca pondere in PIB. Investitiile in curs de desfasurare imbunatatesc conectivitatea aeriana, in timp ce principalele porturi de containere din CEE se confrunta cu o cerere in crestere ca alternative la cele din "gama Hamburg-Le Havre", in special pentru rutele din Orientul Mijlociu si China. Aceasta conectivitate imbunatatita sprijina dezvoltarea fenomenelor de nearshoring si friendshoring, pe fondul incertitudinii geopolitice globale si al turbulentelor economice actuale. 
 
3. Diversificarea si extinderea economiilor
Regiunea Europei Centrale si de Est a dat dovada de o rezistenta economica puternica, cresterea PIB-ului real fiind mai mare decat cea a pietelor din Europa de Vest si a intregii Europe. Se preconizeaza ca in perioada 2023-2026 cresterea PIB-ului CEE va fi de doua ori mai rapida decat media zonei euro. O baza manufacturiera puternica, impreuna cu sectoarele in crestere din zona Inovatiei, precum si piata fortei de munca calificate din CEE si proximitatea fata de Europa de Vest inseamna ca regiunea devine rapid un hotspot de "nearshoring", ceea ce determina o cerere suplimentara de spatii industriale si logistice.
 
4. Cresterea consumului intern
Alimentat de expansiunea economica, consumul intern in regiune a crescut cu aproape 50% din 2010, mai mult decat dublu fata de media UE-27, iar cresterea puterii de cumparare a impulsionat cresterea e-commerce, care a ramas in urma Europei de Vest, dar care acum recupereaza masiv. Se estimeaza ca vanzarile online totale din CEE se vor extinde cu aproximativ 25 de miliarde de euro pana in 2026, ceea ce echivaleaza cu o crestere a spatiului de depozitare pentru comertul electronic de 2,8 milioane mp GLA in aceeasi perioada, aproape echivalentul stocului total al pietei din Budapesta sau Bucuresti in prezent.
 
5. Baza solida a sectorului imobiliar
Ratele de absorbtie neta (variatia stocului ocupat) in regiune au depasit performantele tarilor din Europa de Vest si de Sud si se asteapta ca acest lucru sa continue in urmatorii cinci ani. Rata de neocupare a pietei este sub media pe trei ani in toate tarile CEE (cu exceptia Ungariei) si se asteapta sa ramana aproape de minimele istorice, contribuind la cresterea chiriilor. In timp ce calitatea generala a stocului din regiune este ridicata, avand in vedere ca piata a aparut abia in anii 2000, oferta de spatii de clasa A este limitata, ceea ce creeaza o cerere structurala si un motor puternic pentru dezvoltarea in continuare a spatiilor logistice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter