CTP Group, cel mai mare proprietar si dezvoltator de parcuri industriale din Europa Centrala si de Est, si-a consolidat afacerile in prima jumatate a acestui an, ajungand la o cota de piata de 25% in Cehia, Romania, Ungaria si Slovacia, dupa ce a securizat aproape o treime din noile contracte de inchiriere. Veniturile nete din chirii in primul semestru au crescut cu 17%, la 160,3 milioane de euro, de la 136,5 milioane de euro in prima jumatate a anului 2020, datorita majorarii portofoliului de suprafete inchiriate. Compania a anuntat, de asemenea, ca va oferi dividende interimare in 2021 in valoare de 0,17 euro/ actiune, reprezentand o rata de plata de 75%.
"Performanta noastra din prima jumatate a anului 2021 arata calitatea parcurilor noastre, care atrag parteneri de incredere pe termen lung si care ne sustin cresterea profitabila. Cererea pe pietele in care suntem prezenti este in continua evolutie, iar CTPark-urile noastre sunt extrem de bine pozitionate pentru a fi atractive si a profita de tendintele existente in comertului electronic, in optimizarea lantului de aprovizionare, a livrarii pe ultima suta de metri si cererii de parcuri concepute pentru a minimiza impactul asupra mediului. Mai mult decat atat, rata de ocupare la nivelul pietei este la un minim istoric, iar relatiile noastre puternice cu clientii au condus la rate ridicate de retentie, chiria anualizata crescand cu 4% trimestrial, la 380 de milioane de euro. Anul acesta am avut rezultate foarte bune dupa listarea la bursa, am accelerat semnificativ extinderea proprietatilor noastre, am deschis o noua piata, Olanda, si ne-am dezvoltat prezenta in Austria, Bulgaria si Polonia. Ne straduim sa ne extindem pozitia de lider de piata in tarile din Europa Centrala si de Est, in timp ce aducem viziunea noastra de parkmakers pe noi piete, unde vedem un mare potential de crestere in continuare", a declarat Remon Vos, CEO al CTP Group.
Majorare semnificativa a portofoliului de proprietati
In trimestrul al doilea al anului 2021, compania a inregistrat o crestere a suprafetelor detinute la 14,7 milioane mp la sfarsitul T2, de la 13,0 milioane mp la sfarsitul T1 2021, extinzand astfel potentialul de dezvoltare. Randamentul per cost (Yield-on-Cost) al dezvoltarilor a crescut la 11,8% (fata de 11,5% in T1 2021), chiar daca costurile de constructie au crescut in aceasta perioada, care a fost marcata si de lipsa materialelor de constructie.
Valoarea activelor detinute se ridica la 6,4 miliarde euro la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al anului 2021, in crestere cu 5,3% fata de 6,1 miliarde euro la 31 martie 2021. Veniturile anuale din chirii in al doilea trimestru au crescut la 380 de milioane de euro, de la 366 milioane de euro la 31 martie 2021, o crestere trimestriala de 4%. Activitatea totala de leasing s-a majorat, de asemenea, la 613.000 mp in prima jumatate a anului 2021, in crestere cu 30% fata de perioada corespunzatoare din 2020.
CTP Group a finalizat in trimestrul al doilea o emisiune de obligatiuni verzi in valoare de un miliard de euro (in doua transe) pentru refinantarea facilitatii bancare, iar costul datoriei a scazut la 1,22% la 30 iunie 2021, de la 1,6% la 31 martie 2021.
"Continuam sa vedem o crestere puternica a profitabilitatii determinata de cresterea chiriilor, in timp ce profitabilitatea noilor dezvoltari imobiliare continua sa depaseasca tinta planificata de >10% Y-o-C. Am realizat un profit excelent de 188,3 milioane de euro, fara a avea nicio reevaluare a portofoliului nostru de investitii, ceea ce subliniaza forta modelului nostru de afaceri", a precizat Richard Wilkinson, CFO al CTP Group.
Neutralitate a emisiilor operatiunilor comerciale, pana la finalul acestui an
Pana la sarsitul anului 2021, operatiunile comerciale ale CTP vor fi neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, ceea ce va creste impactul pozitiv asupra comunitatilor in care compania este prezenta. Aceste eforturi au fost recunoscute de investitori, 86% din totalul emisiunilor de obligatiuni ale CTP au fost plasate cu investitori care aplica criterii ecologice in deciziile lor de investitii. In mai 2021, Sustainalytics Inc., un furnizor global independent de cercetari si evaluari in domeniul ESG si al guvernantei corporative, a efectuat o evaluare a scorului de risc ESG al CTP si a clasat CTP printre primele 1,5% dintre companiile care atribuie la nivel global un scor ESG "Risc scazut" de 11,0, se arata in raportarea ESG a companiei.
In plus, CTP a angajat o agentie independenta pentru a valida amprenta de carbon a companiei si pentru a compensa potentialul atat al eforturilor de conservare a padurilor, cat si al parcurilor solare instalate in regiunea ECE. CTP detine si administreaza 5,6 milioane mp de paduri, in conformitate cu angajamentul de a mentine un raport de 1:1 cu portofoliul construit. CTP continua sa caute oportunitati de a adauga paduri pentru conservarea, plantarea copacilor si instigarea la reimpadurire.
***
CTP se claseaza in top cinci dezvoltatori de proprietati industriale din Europa si este cel mai mare dezvoltator de parcuri industriale si logistice din Europa Centrala si de Est, detinand peste 6,6 milioane mp de spatii logistice si desfasurand operatiuni in noua tari din regiune. De la sfarsitul lunii martie a acestui an, CTP este listata pe EURONEXT Amsterdam. In urma ofertei, capitalul social total emis si existent este format din 397.017.000 de actiuni, ceea ce implica o capitalizare de piata de 5,6 miliarde euro. Pretul ofertei a fost stabilit la 14 euro pe actiune.