Conducerea firmei Constructii SA - Sibiu, controlata in proportie de peste 95% de societatea Sinecon (din aceeasi localitate), a dat recent publicitatii mai multe documente ce reflecta situatia financiara din intervalul ianuarie-martie a.c. Subliniind, in cadrul raportului trimestrial din ianuarie-martie 2015, inca de la inceput, faptul ca activitatea din sectorul constructiilor a demarat, la inceputul acestui an, intr-un ritm mai lent, din cauza temperaturilor scazute specifice sezonului rece, managerii societatii explica faptul ca majorarea cifrei de afaceri (cu 49,36%), a veniturilor (+26,88%) si cheltuielilor (+27,54%), chiar si in conditiile unei diminuari a profitabilitatii (ce a ramas pozitiva) se datoreaza unei strategii sustinute de participare la licitatii, de elaborare a unor oferte adecvate si competitive pentru contractarea de lucrari noi si de continuare a unor proiecte initiate in 2014. Estimand o crestere a veniturilor in 2015, Constructii SA – Sibiu a raportat, pentru trimestrul intai a.c., o cifra de afaceri de 10,65 milioane de lei (comparativ cu 7,13 milioane de lei in ianuarie-martie 2014), iar pana la sfarsitul actualului exercitiu financiar isi propune sa realizeze majorarile previzionate prin buget, „deoarece exista contracte in derulare care pot asigura frontul de lucru si sporirea incasarilor, insa este necesara eficientizarea activitatii, printr-o preocupare mai mare pentru reducerea costurilor, respectiv incadrarea in cheltuielile programate si ofertate, precum si finalizarea contractelor intr-o perioada cat mai scurta”. La capitolul probleme, au fost mentionate incasarea cu dificultate a creantelor, acoperirea cheltuielilor cu dobanzile percepute de banca pentru linia de creditare, achitarea la termen a obligatiilor fata de bugetul statului, procedurile dificile in ceea ce priveste derularea contractelor din fonduri europene (datorita slabei calitati a proiectelor tehnice), respectarea unor conditii contractuale impuse de autoritatile contractante – cum ar fi scadenta mare a termenelor de plata (de pana la 180 de zile), facturarea dupa realizarea a minimum 15% din lucrare – si altele.
„In perioada de referinta, creantele, in valoare de 16,67 milioane de lei, reprezinta contravaloarea unor contracte neincasate de la clienti, avansuri acordate furnizorilor si debite diverse. Datoriile totale ale societatii, in cuantum de 15,56 milioane de lei, includ sume cuvenite unor furnizori si alti creditori, datorii si obligatii salariale, impozite si taxe la bugetul statului si la cele locale, fara insa ca firma sa inregistreze restante la acest din urma capitol. Comparativ cu 2014, in primele trei luni din 2015 numarul de angajati a crescut cu 44%, respectiv cu 97 de persoane, ceea ce a dus si la majorarea cheltuielilor cu salariatii, inclusiv ca urmare a faptului ca o parte dintre acestia au fost mentinuti in activitate si in perioada iernii, desi volumul de lucrari a fost relativ redus", a declarat Cristian Pascutiu, director general al firmei.
Avand in vedere raportul dintre veniturile din exploatare (10,57 milioane de lei) si cheltuielile din exploatare (10,42 milioane de lei), Constructii SA - Sibiu a reusit sa ramana profitabila, dupa ce si in primele trei luni din 2014 a raportat o situatie pozitiva la acest capitol, de 0,2 milioane de lei. Astfel, compania a inregistrat si in continuare un profit net de 105.940 de lei, inclusiv pe fondul limitarii cheltuielilor financiare. In trimestrul intai din 2015, societatea a lucrat cu un numar mediu de 316 angajati, semnaland insa ca nivelul costurilor cu personalul a ajuns la 2,67 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.sinecon.ro