Conducerea firmei Constructii SA - Sibiu, controlata in proportie de peste 95% de societatea Sinecon (din aceeasi localitate), a dat recent publicitatii mai multe documente ce reflecta situatia financiara din intervalul ianuarie-iunie a.c. Subliniind, in cadrul raportului semestrial, inca de la inceput, faptul ca, in perioada de referinta s-a avut in vedere, cu precadere, cresterea veniturilor, echilibrarea balantei de lichiditati si mentinerea salariatilor specializati, managerii societatii explica faptul ca majorarea cifrei de afaceri (cu 33,61%), a veniturilor (+32,27%) si cheltuielilor (+33,47%), chiar si in conditiile unei diminuari de 15,64% a profitabilitatii (ce a ramas pozitiva) se datoreaza unei strategii sustinute de participare la licitatii, de elaborare a unor oferte adecvate si competitive pentru contractarea de lucrari noi si de continuare a unor proiecte initiate anterior.
Estimand o crestere a veniturilor in 2015, mai ales ca pana in prezent s-au semnat contracte de executie in valoare de 34 milioane de lei, ceea ce permite atingerea indicatorilor planificati pentru anul in curs, Constructii SA – Sibiu a raportat, pentru semestrul intai a.c., o cifra de afaceri de 28,97 milioane de lei (comparativ cu 21,68 milioane de lei in ianuarie-iunie 2014), iar pana la sfarsitul actualului exercitiu financiar isi propune sa realizeze majorarile previzionate prin buget, „deoarece exista contracte in derulare sau castigate care pot asigura indeplinirea tintelor propuse, dar se impune in continuare eficientizarea activitatii de productie, printr-o preocupare mai mare pentru reducerea costurilor si finalizarea contractelor la termen sau chiar inaintea termenelor stipulate in documentele respective”. La capitolul probleme, au continuat sa fie precizate, printre altele, incasarea cu mare dificultate a creantelor, achitarea la termen a obligatiilor fata de bugetul statului, procedurile dificile in ceea ce priveste derularea contractelor din fonduri europene (datorita slabei calitati a proiectelor tehnice), respectarea unor conditii contractuale impuse de autoritatile contractante – cum ar fi scadenta mare a termenelor de plata, facturarea dupa realizarea a minimum 15% din lucrare – si altele.
Datoriile societatii sunt finantate integral de activele circulante
„In perioada de referinta, creantele, in valoare de 20,85 milioane de lei, reprezinta contravaloarea unor contracte neincasate de la clienti, avansuri acordate furnizorilor si debite diverse, TVA neexigibil sau operatiuni in participatiune. Datoriile totale ale societatii, in cuantum de 30,5 milioane de lei, includ sume cuvenite unor furnizori si alti creditori, avansuri acordate clientilor, folosirea liniei de credit, datorii si obligatii salariale, impozite si taxe la bugetul statului si la cele locale, fara insa ca firma sa inregistreze restante la acest din urma capitol. Analizand insa raportul dintre activele circulante (40,2 milioane de lei) si datoriile totale, rezulta ca datoriile societatii sunt finantate integral de activele circulante, ceea ce reflecta posibilitatea firmei noastre de a-si achita imediat toate obligatiile ce-i revin. Totodata, activele circulante pot finanta integral si datoriile curente, in cuantum de 28,41 milioane de lei. Comparativ cu 2014, in primele sase luni din 2015 numarul de angajati a crescut cu 9,82%, respectiv in medie cu 28 de persoane, ceea ce a dus si la majorarea cheltuielilor cu salariatii. In acelasi timp, in semestrul intai a.c., am achizitionat mijloace fixe in valoare de 0,58 milioane de lei si obiecte de inventar in cuantum de 0,14 milioane de lei", a declarat Cristian Pascutiu, director general al firmei. Avand in vedere raportul dintre veniturile din exploatare (36,49 milioane de lei) si cheltuielile din exploatare (35,88 milioane de lei), Constructii SA - Sibiu a reusit sa ramana profitabila, dupa ce si in primele sase luni din 2014 a raportat o situatie pozitiva la acest capitol, de 0,56 milioane de lei. Astfel, compania a inregistrat si in continuare un profit net de 448.284 de lei, insa pe fondul majorarii cheltuielilor financiare. In semestrul intai din 2015, societatea a lucrat cu un numar mediu de 313 angajati (fata de 285 in anul precedent), semnaland insa ca nivelul costurilor cu personalul a ajuns la aproape 5,8 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.sinecon.ro