RO EN
Coșul este gol

COLLIERS: Piata terenurilor ramane atractiva in 2021, privind intentiile de cumparare

Piata terenurilor a ramas activa in primul semestru din 2021 in ceea ce priveste intentiile de cumparare, continuand tendintele de anul trecut si indicand o perspectiva buna pentru restul anului, chiar daca unele tranzactii ar putea sa nu fie incheiate in 2021 pe fondul obligatiilor asumate in pre-contractele semnate, majoritatea legate de aspecte urbanistice, arata raportul Colliers privind evolutia pietei imobiliare in primul semestru din 2021. In general, in ceea ce priveste volumul tranzactiilor, care include si pe cele aflate in stadiul de pre-contract cu anumite obligatii de indeplinit pentru finalizare, consultantii Colliers apreciaza ca 2021 se anunta a fi unul dintre cei mai buni ani pentru piata terenurilor de la recesiunea din 2008. Retailerii si dezvoltatorii de rezidential sunt mai activi ca oricand, in timp ce, din sectoarele care inca au nevoie de mai multa claritate privind evolutia viitoare (in special birouri si hoteluri), doar cativa jucatori mai sunt in expectativa, restul reincepand cautarile de terenuri pentru proiecte noi. In mod cert, exista un sentiment de optimism general in ceea ce priveste perspectivele economiei romanesti pentru urmatorii ani.
Oferta de terenuri ramane consistenta si vine de la diferite categorii de vanzatori, dar apar unele schimbari generate de contextul actual. De exemplu, asocierile sunt mai des intalnite, deoarece multi dezvoltatori, in special in sectorul rezidential, urmaresc sa imparta riscurile unui nou proiect, in timp ce proprietarii de terenuri care nu au nevoie imediata de lichiditati sunt interesati sa beneficieze de o parte din profiturile din dezvoltare. Un aspect important care influenteaza atat oferta, cat si planurile pe termen scurt si mediu ale investitorilor este legat de incertitudinile privind situatia urbanistica. Schimbarile din administratia publica din anumite zone au dus la blocaje, cum ar fi intarzieri in numirea arhitectilor sefi in unele orase sau inghetarea planurilor urbanistice zonale in 5 sectoare din Bucuresti. Cu toate acestea, lucrurile evolueaza spre bine/ spre mai multa claritate in majoritatea oraselor, cu exceptia Bucurestiului, unde lucrurile se misca mai lent, pastrand sentimentul de incertitudine si pentru urmatoarele luni.
„Pana acum, anul 2021 a inregistrat cateva tranzactii importante finalizate, dar lipsa unui volum mai bogat nu are legatura cu cererea pentru terenuri, care este la un nivel ridicat, ci cu blocajele din zona urbanistica si nevoia investitorilor de mai multa claritate in acest sens. In majoritatea cazurilor, preturile au fost destul de stabile in ultimii 1-2 ani, desi pentru locatiile foarte bune, unde concureaza, mai nou, mai multi potentiali cumparatori, se primeste un bonus de pret, uneori semnificativ, pentru a obtine cele mai bune loturi de teren. De asemenea, am vazut cum unele platforme mari, care au fost tranzactionate anul trecut, sunt revandute in 2021 la preturi mai mari, dar impartire in loturi mai mici; nu am numi acest lucru o noua tendinta, ci mai degraba o conjunctura interesanta", spune Sinziana Oprea, Director Land Agency la Colliers.
In prima jumatate a anului, dezvoltatorii de retail au avut cel mai mare apetit pentru achizitia de terenuri si au fost mult mai activi si in afara Capitalei. Consultantii Colliers au observat interes din partea unei categorii largi de cumparatori, de la diversi operatori de retail (hipermarketuri / supermarketuri, magazine de bricolaj etc.) pana la dezvoltatori de parcuri de retail - atat proiecte de mari dimensiuni, cat si centre comerciale de tip strip mall in orase mici sau in zonele rezidentiale cu crestere rapida din orasele mari.
„Este de remarcat si faptul ca, fara indoiala, cele mai dinamice segmente de retail sunt cele care nu beneficiaza atat de mult de comertul electronic aflat in plina ascensiune (de ex. bunurile din partea inferioara a gamei de preturi sau proiectele din orasele mai mici). Avand in vedere rapiditatea cu care se misca lucrurile in zona de retail, observam investitori care se re-activeaza pe piata, dar si altii care intra acum pe acest segment pentru a-si diversifica portofoliul de investitii. In ceea ce priveste sectorul terenurilor pentru rezidential, tendintele de anul trecut sunt inca valabile si exista un mare interes din partea multor tipuri de cumparatori care cauta sa profite de randamentele atractive, desi piata devine mult mai aglomerata. Pe de alta parte, se cauta o gama larga de terenuri, de la parcele mai mici in zonele centrale (pentru proiecte pe segmentele superioare de pret), la foste platforme industriale (pentru proiecte de mari dimensiuni si functiuni mixte) sau parcele mari aflate la marginea sau in afara orasului, in zona metropolitana (in special pentru proiecte de cartiere de case cu facilitatile necesare)", explica Sinziana Oprea.
Cel mai mare interes pentru sectorul rezidential este legat de Bucuresti, dar exista un apetit tot mai mare pentru acest sector si in orasele regionale in dezvoltare. Investitorii mari, inclusiv cei institutionali, cauta proiecte cu destinatie mixta in afara Bucurestiului, mai ales pentru mixul rezidential - retail. In acelasi timp, unii dezvoltatori activi in marile orase regionale intra pe piata rezidentiala atractiva din Bucuresti, multi dintre ei cautand asocieri cu proprietari de terenuri pentru a-si minimiza riscurile.
In ceea ce priveste birourile, chiar daca segmentul este departe de a-si fi gasit echilibrul si predictibilitatea, pe fondul realitatilor post-pandemice de pe piata fortei de munca, legate in principal de regimul de munca hibrid, exista un fel de dezghet. Multi dezvoltatori incep sa caute terenuri pentru noi proiecte in Bucuresti, in special in zone foarte bune. Cand vor finaliza un nou proiect, in 3-4 ani - cumpararea unui teren, obtinerea tuturor aprobarilor necesare, construirea efectiva a acestuia - scena birourilor din Bucuresti cel mai probabil se va fi stabilizat si chiar va fi inceput sa creasca din nou.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter