RO EN
Coșul este gol

COLLIERS: Acumularea de stocuri va genera cerere pe piata spatiilor de depozitare

Multe unitati de productie din Romania si-au incetat operatiunile la scurt timp dupa izbucnirea epidemiei de Covid-19, pentru a proteja angajatii impotriva raspandirii virusului. Cu toate acestea, lunile martie si mai sunt doua dintre cele mai importante luni din an pentru productie, impulsionate de cererea din pietele europene, astfel ca efectele incetinirii productiei sunt semnificative. Totusi, productia ar putea accelera pe perioada verii, iar stocurile mai mari deja acumulate ar putea duce la o crestere pe termen scurt a nevoilor pentru spatii de depozitare, potrivit unei analize Colliers International.
In Romania, potentialul de dezvoltare a productiei ramane crescut, primele semne de revenire fiind asteptate chiar din urmatoarele luni, in linie cu tendintele la nivel european, ritmul economic local fiind strans legat de cel al tarilor din Vest. Cele mai multe unitati de productie din Romania si-au reluat deja activitatea, dar unele opereaza inca la o capacitate redusa pentru a respecta normele de siguranta si pentru a se adapta la cererea mai scazuta din anumite sectoare. 
Unitatile de productie inregistreaza, drept urmare, o crestere a stocurilor sau a materialelor si componentelor care sunt parte din lantul de productie in aceasta perioada, ceea ce va determina o crestere a nevoii de contracte de leasing mai flexibile in cazul in care cererea nu revine in acelasi ritm cu productia, potrivit analizei Colliers International. Productia ar putea accelera insa in perioada verii pentru a recupera lunile slabe din primavara, similar unitatilor de productie din tarile vestice. Din calculele Colliers International, in ani obisnuiti, productia atinge varfuri in Romania in perioada octombrie-noiembrie, cand nivelul este cu 9% mai ridicat decat media altor luni, iar a doua cea mai importanta perioada este primavara. De altfel, pentru industria auto, atat din Romania cat si din alte tari importante precum Germania, Polonia sau Marea Britanie, luna martie se dovedeste a fi cea de varf. 
"Dupa 13 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, ceasul intern al industriei locale bate dupa ritmul din pietele occidentale dezvoltate. Si, cum mai bine de 40% din exporturile Romaniei merg doar catre principalii trei parteneri externi - Germania, Italia si Franta, era cumva de asteptat ca fabricile locale sa lucreze intr-un ritm similar. O precizare importanta este insa ca Romania si restul tarilor emergente din regiune  sunt mai corelate cu Germania decat cu Italia si Franta in sensul ca impactul concediilor din lunile de vara este mai redus”, spune Silviu Pop (foto), Head of Research pentru Romania la Colliers International.
In general, in timp ce perioada primaverii este destul de importanta, cu exceptia lunii aprilie (sau cea in care se sarbatoreste Pastele), perioada octombrie-noiembrie este de departe cea mai activa din punctul de vedere al productiei, conform analizei Colliers International. Prin urmare, un potential nou val de Covid-19 in toamna acestui an ar putea avea impact chiar mai mare asupra productiei decat pana acum. Desi imprevizibil, este un scenariu de risc care trebuie luat in considerare, mai ales tinand cont de importanta acestor luni pentru activitatea de productie. 
"Piata este deocamdata intr-o stare de asteptare, dar are potential ridicat de dezvoltare in zona de productie, pe fondul resurselor mai bune de forta de munca neutilizata, la costuri ale muncii sensibil mai mici decat in alte tari membre din regiune si comparabile cu media Chinei. Astfel, o revenire rapida a economiei - scenariu pe care mizeaza numerosi specialisti pentru economia globala - va genera efervescenta pe piata spatiilor industriale si logistice din Romania, atenuand efectele pe termen lung ale unei eventuale evolutii nefavorabile in a doua parte din 2020", spune Laurentiu Duica, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter