Stocul modern de spatii industriale din Romania a depasit in 2020 pragul de 5 mil. mp si urmeaza sa ajunga la aproximativ 5,5 mil. mp in acest an, peste 60% din suprafata aflata in constructie fiind deja pre-inchiriata, potrivit raportului de research Romania Industrial Destinations, lansat de CBRE, liderul pietei de consultanta imobiliara.
„2021 are toate premisele pentru a fi un an formidabil pentru piata de spatii industriale din Romania, dupa ce 2020 s-a dovedit un an record cu peste 930.000 mp tranzactionati. Dezvoltatorii investesc in diferite zone ale tarii: de la consacrata zona a Timisului pana la Brasov si Bacau, care incep sa prezinte un interes tot mai mare, beneficiind de terenuri cu potential pentru dezvoltare si de forta de munca disponibila”, a declarat Razvan Iorgu, Managing Director, CBRE Romania.
CBRE a intermediat recent cea mai mare tranzactie de prelungire din ultimii ani, respectiv reinnoirea contractului de 85.000 mp de catre retailerul Carrefour in cadrul parcului industrial P3 Bucharest Park. Printre cele mai mari tranzactii incheiate in 2020 se mai numara: Ikea (70.000 mp in CTPark Bucharest West) si Profi (58.500, respectiv 57.000 mp in WDP Timisoara si WDP Craiova).
La nivel national, in prezent sunt in constructie aproximativ 400.000 mp de spatii industriale, o suprafata de peste 60% fiind deja pre-inchiriata, potrivit datelor CBRE Research. Astfel, dupa ce in 2020 stocul de spatii industriale din Romania a crescut cu peste 570.000 mp, activitatea de dezvoltare continua alert si in acest an, impulsionata de gradul de neocupare de doar 8% la nivel national.
Cu un stoc existent de 2,3 mil. mp, Bucuresti si imprejurimile, respectiv Ilfov, continua sa atraga cel mai mare volum de noi dezvoltari, fiind in constructie peste 140.000 mp. Pe locul urmator, cu un stoc de 1,2 mil. mp, se afla regiunea de nord si nord-vest a tarii, care include Timisoara Arad si Cluj-Napoca. In aceasta zona, dezvoltatorii au in constructie aproximativ 130.000 mp, dintre care peste 100.000 mp se afla in judetul Timis, conform raportului Romania Industrial Destinations.
„Timisoara si Arad continua sa atraga atentia companiilor care au nevoie de spatii logistice, bucurandu-se de infrastructura si acces facil catre Bucuresti si granitele de nord si nord-vest ale tarii. Discutam cu multe companii, inclusiv din industria de retail si domenii conexe, care sunt interesate sa isi extinda sau sa isi mute spatiile de depozitare in aceasta zona”, a declarat Daniela Gavril, Head of Research, CBRE Romania.
O alta zona dinamica in termeni de noi proiecte este regiunea din centrul Romaniei, care include orase precum Deva, Sibiu, Targu-Mures si Brasov, unde exista un stoc de circa 670.000 mp care urmeaza a creste cu 10% doar in acest an, dintre care aproximativ 15.000 mp sunt in constructie in Brasov.
Estul si nord-estul Romaniei, cu destinatii precum Bacau si Iasi, a ajuns de curand pe radarul investitorilor in sectorul industrial, avand avantaje precum costuri reduse cu forta de munca, absenta marilor dezvoltatori internationali si o oferta consistenta de terenuri disponibile pentru dezvoltare, mai releva raportul Romania Industrial Destinations.
Romania a avut in ultimii cinci ani un ritm rapid de dezvoltare al pietei industriale, stocul dublandu-se in aceasta perioada. Cu toate acestea, cu doar 260 mp de spatii industriale per mia de locuitori, tara noastra se situeaza sub media regionala. Spre comparatie, Polonia are o medie de 510 mp per mia de locuitori iar Cehia, 840 mp per mia de locuitori. In urmatorii 5 ani, calculele noastre indica o crestere a stocului de spatii industriale cu peste 50%, pana la 8 mil. mp, in acest moment, dezvoltatorii avand aproape 400.000 mp de spatii industriale in constructie.