In ultimul trimestru din 2020 s-au inregistrat tranzactii de spatii de birouri in Bucuresti cu o suprafata totala de 77.000 de metri patrati, cea mai ridicata valoare trimestriala din an, ducand astfel volumul anual al tranzactiilor la aproximativ 237.000 de metri patrati, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox. Fata de anul precedent, suprafata de birouri tranzactionata a scazut cu 39%, in timp ce ponderea contractelor de reinnoire a crescut de la 21% la 45%.
Cel mai important proiect de birouri finalizat in ultimul trimestru al anului 2020 a fost One Tower, cu o suprafata inchiriabila de 24.000 de metri patrati, parte a proiectului mixt One Floreasca City, livrarile totale de noi spatii de birouri din 2020 insumand 155.000 de metri patrati, in scadere cu 46% fata de nivelul din 2019.
Stocul comercial (destinat inchirierii) de cladiri de birouri din Bucuresti se ridica la circa 2,95 milioane de metri patrati, alte imobile cu o suprafata de aproximativ 150.000 de metri patrati fiind ocupate de catre proprietari, in vreme ce proiecte cu o suprafata totala de 350.000 de metri patrati se afla in acest moment in constructie, fiind programate pentru livrare in perioada 2021-2022.
In acest context, rata de neocupare (contractuala) a spatiilor se situeaza la 12,5%, remarcandu-se o diferenta semnificativa intre spatiile de clasa A (9,7%) si cele de clasa B (20,7%). La finalul anului, gradul de utilizare a birourilor a ramas la un nivel relativ scazut, mai putin de jumatate dintre angajati venind regulat la birou, in conditiile in care majoritatea companiilor continua sa functioneze in sistem Work from Home sau hibrid.
Madalina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „In contextul actual, vom asista la un inceput de an plin de noi provocari pentru proprietarii de spatii de birouri care trebuie sa isi adapteze cladirile pentru a convinge angajatii ca pot reveni sa isi desfasoare activitatea de la birou intr-un spatiu sigur din punct de vedere sanitar. Pe de alta parte, am observat ca o parte importanta din tranzactiile semnate la finalul anului precedent au fost reprezentate de pre-inchirieri, un aspect pozitiv ce releva faptul ca anumiti ocupanti sesizeaza contextul favorabil, in care pot obtine conditii comerciale atractive si pot face un upgrade atat din punct de vedere al locatiei, cat si al calitatii spatiului ocupat.”
Atat dezvoltatorii, cat si investitorii, isi mentin optimismul cu privire la importanta strategica a spatiilor de birouri, tinand cont de continuarea activitatii pe santiere, dar si de achizitiile importante semnate in plina pandemie, 2020 fiind un an record in ceea ce priveste tranzactiile cu imobile de birouri pe piata locala.
Cele mai importante proiecte de birouri aflate in constructie sunt One Cotroceni Park, J8 Office Park, Globalworth Square, U Center, Miro Offices, Tiriac Tower, Dacia One, Millo Offices, @Expo sau Sema London & Oslo, dezvoltatorii avand semnate contracte de preinchiriere pentru circa 60% din spatii.