In al doilea trimestru din 2022 a fost livrata o singura cladire de birouri in Bucuresti, respectiv a doua faza de 25.000 metri patrati a proiectului AFI Tech Park situat in zona Centru-Vest, stocul de spatii moderne de birouri din Bucuresti ajungand la 3,3 milioane de metri patrati. Aceasta livrare a propulsat zona Centru-Vest pe primul loc in topul huburilor de birouri din Capitala, cu un stoc de 579.600 metri patrati, detronand astfel Floreasca - Barbu Vacarescu, ce insumeaza 569.700 metri patrati de spatii de birouri, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
Pe locul al treilea se mentine zona Dimitrie-Pompeiu cu 440.700 metri patrati de birouri, iar pe locul patru se afla zona Centru cu 405.500 metri patrati. Cele mai mici stocuri de birouri se afla in continuare in Estul (51.100 metri patrati) si in Sudul (41.800 metri patrati) Bucurestiului.
De altfel, zona Centru-Vest a fost si cea mai cautata de catre chiriasi in acest an, atragand aproximativ un sfert din cerere, aceasta fiind urmata de zona Floreasca - Barbu Vacarescu, cu circa 21% din totalul spatiilor de birouri tranzactionate. Alte zone de interes pentru chiriasi au fost CBD si Centru, in timp ce in Vest si Sud nu a fost inregistrata nicio tranzactie de inchiriere.
In ceea ce priveste cererea, in perioada analizata (aprilie-iunie 2022), companiile au tranzactionat 75.800 metri patrati de spatii, astfel incat totalul suprafetelor inchiriate in prima jumatate a anului a crescut cu 32% fata de intervalul corespunzator anului trecut, la 156.600 metri patrati.
Cererile noi (excluzand reinnoirile/renegocierile contractelor existente) au avut o pondere consistenta in primul semestru, reprezentand 66% din totalul tranzactionat, fata de 59% in primul semetru din 2021, avand un efect pozitiv asupra ratei de neocupare care s-a redus la 14,9%, in conditiile in care cladirile de clasa A sunt neocupate in proportie de 12,6%, iar in cele de clasa B un procent de 22,7% din spatii sunt goale.
Chiria de referinta din Bucuresti a crescut usor in trimestrul al doilea ajungand la 19 euro/mp/luna in CBD, prima majorare dupa o perioada de sase trimestre de stagnare la 18,5 euro/mp/luna. Trendul crescator s-ar putea propaga pana la finalul anului si in alte subpiete din Bucuresti, cunoscute ca hub-uri importante de birouri, precum Centru si Floreasca – Barbu Vacarescu.
Madalina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: „Dezvoltatorii de birouri din Bucuresti se uita cu foarte mare atentie la ceea ce se intampla la nivelul Primariei Generale pentru ca si-ar dori sa investeasca, insa nu pot sa aiba o vizibilitate clara asupra a ceea ce se va intampla. Sunt dezvoltatori care fie detin deja terenurile, insa nu este posibil sa le autorizeze, fie vor sa cumpere terenuri pentru noi investitii, dar deciziile sunt greu de luat din cauza perpetuarii incertitudinii legate de PUZ-uri. De mentionat de asemenea si faptul ca cei mai multi dezvoltatori pe piata de birouri din Romania au ca strategie construirea de noi spatii, inchirierea acestora si apoi vanzarea lor, astfel ca efectele incetinirii constructiilor noi se vor resimti si pe piata investitionala.”
In prezent, in Bucuresti se afla in constructie proiecte totalizand 134.000 metri patrati ce urmeaza a fi finalizate in 2022 si 2023, nivel mult sub media livrarilor din ultimii ani, fiind rezultatul in principal al blocarii PUZ-urilor, o situatie complicata in care foarte putine proiecte au primit autorizatie de construire in ultimele 12 luni.
One Cotroceni Park II, U-Center II sau Equilibrium II sunt printre cele mai importante proiecte care urmeaza sa fie livrate pana la finalul anului 2023.