Sectorul logistic local nu numai ca a dat dovada de rezilienta in timpul pandemiei, dar a continuat sa beneficieze de schimbarile de la nivelul comportamentului consumatorilor si al firmelor ca reactie la criza sanitara. Astfel, cererea de spatii industriale a depasit pragul de 1 milion de metri patrati in 2021 pentru prima data in istorie, activitatea de inchiriere fiind alimentata de contractele noi, care au reprezentat 80% (802.000 metri patrati) din suprafata tranzactionata, dupa cum arata datele companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
Companiile au accelerat planurile de inchirere de spatii industriale si logistice in ultimul trimestru, contractand un nivel record de spatii, de 441.000 metri patrati, nivel ce reprezinta 44% din suprafata tranzactionata in 2021.
Extinderea comertului online, atat din punct de vedere geografic, cat si in ceea ce priveste gamele de produse, alaturi de masurile de eficientizare operationala si de scurtare a lanturilor de aprovizionare, au fost factori cheie de stimulare a cererii.
In acest context, cererea a fost generata in principal de companiile de distributie si logistica, de cele de retail, FMCG si e-commerce, in total acestea realizand jumatate din volumul tranzactionat.
Network One Distribution, Mobexpert, Havi Logistics, DSV, Elbi, Altex, Metro Cash & Carry, Kuehne + Nagel, ITC Logistics sau Tuborg sunt printre companiile care au semnat contracte relevante de inchiriere in 2021.
Alte sectoare active au fost automotive, productie, industria farmaceutica sau curierat, cu aproape 200.000 metri patrati de spatii inchiriate.
Bucurestiul a atras anul trecut 67% din volumul tranzactionat, in timp ce Timisoara, Oradea si Brasov au fost cele mai active orase regionale, cu un total de peste 200.000 metri patrati contractati.
Din punct de vedere al activitatii de dezvoltare, in 2021 au fost finalizate proiecte totalizand 530.000 metri patrati, in scadere cu 18% fata de 2020. Reducerea suprafetei noi livrate coroborata cu o cerere sustinuta din partea chiriasilor a determinat diminuarea spatiilor disponibile la 4,2% in Bucuresti si la 3,5% la nivel national.
Cererea puternica pentru proprietati logistice si industriale, combinata cu ratele scazute de neocupare, incurajeaza dezvoltatorii sa-si continue extinderea portofoliilor. In prezent, aproape 600.000 mp de spatii noi sunt planificate pentru livrare in urmatoarele 12 luni, peste 50% dintre aceste spatii fiind situate in Bucuresti. Timisoara, Brasov si Cluj vor beneficia de asemenea de noi spatii industriale si logistice in 2022, dar exista si un interes evident pentru orasele secundare si tertiare, determinat de cererea recent crescuta pentru astfel de locatii.
Rodica Tarcavu, Partner Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Piata a fost foarte dinamica si in 2021 continuand evolutia din 2020, sustinuta de o cerere din sectoare diverse ale economiei. Companiile care au inchiriat spatii au fost preponderent din retailul traditional, comert online, logistica si distributie. Ne bucuram sa observam un numar atat de mare de tranzactii (peste 30) cu suprafete mai mari de 10.000 mp, ceea ce ne da incredere in dezvoltarea pietei logistice si industriale si in urmatorii ani. Romania este perceputa ca o piata atractiva pentru companiile internationale prin prisma conexiunilor geografice atat cu tarile din Europa Centrala si de Est, precum si cu cele din regiunea Balcanilor respectiv Orientul Mijlociu, a disponibilitatii si calificarii fortei de munca si a nivelului salarial”. Pentru informatii suplimentare, click aici!