La data de 7 decembrie 2018, incepand cu ora 11.00, sala Sadoveanu a Complexului Expozitional Romexpo – Bucuresti a gazduit sedinta Consiliului Central al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii – ARACO, iar cu acest prilej s-au discutat raportul Comitetului Director al ARACO (pentru intervalul noiembrie 2017 – noiembrie 2018), executia bugetara pe anul 2017, raportul Comisiei de Cenzori pe anul 2017 si proiectul bugetului de venituri si cheltuieli (BVC) din 2018.
In cadrul raportului, pus in discutia membrilor Consiliului Central al ARACO, intrucat in perioada 2000-2013, ARACO a fost organizatie confederativa cu reprezentativitate la nivel national/ sectorial si a participat la negocierea si semnarea contractelor colective de munca la nivel national si in ramura de constructii, se descriu masurile luate de organizatie pentru recunoasterea reprezentativitatii sale sectoriale in constructii. In acest sens, la capitolul „actiuni in instanta”, se precizeaza ca „ARACO a depus in instanta, la inceputul toamnei, dosarul cu documentele necesare pentru recunoasterea reprezentativitatii sectoriale. FPSC a introdus o cerere de interventie, in vederea anularii acestei actiuni, iar urmatorul termen pentru aceasta actiune este stabilit in decembrie 2018”. Consultand portalul instantelor de judecata, se atesta faptul ca dosarul 27820/3/2018 (avand ca obiect „modificari acte constitutive persoane juridice - actiune in constatare - indeplinire conditii de reprezentativitate”) a fost repartizat completului CC-F14 din cadrul Sectiei a V-a Civile a Tribunalului Bucuresti, care a formulat prima incheiere de sedinta la data de 7 septembrie a.c., „pentru a se lua cunostinta de inscrisurile depuse la dosar (respectiv, despre cererea de interventie). La data de 19 octombrie 2018, presedintele completului CC-F14 a admis in principiu cererea de interventie in interes propriu formulata de intervenienta Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii Bucuresti, in contradictoriu cu petenta Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii – ARACO Bucuresti. Astfel, prin incheierea de sedinta din acea data, a fost introdusa in cauza numita Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii Bucuresti, in calitate de intervenienta in interes propriu. Pentru celeritate, instanta a acordat urmatorul termen (pentru fond) la data de 7 decembrie 2018, cu citarea intervenientei si a petentei, decizia fiind pronuntata cu drept de apel odata cu fondul.
Volumul valoric al activitatii in sectorul de constructii a continuat sa scada in 2018
Analizand prima parte a raportului, oficialii ARACO au discutat si despre contextul economico-social general, caracterizat sintetic prin aspecte care, in principal, au agravat situatia din domeniul constructiilor.
„Volumul valoric al activitatii in sectorul de constructii a continuat sa scada in 2018, mentinand in mod regretabil recesiunea tehnica (statistica), aceasta fiind confirmata de Eurostat inca de la finalul anului 2016. Atragerea de fonduri structurale in 2018 a fost insignifianta in timp ce investitiile publice bugetate s-au realizat pana acum in proportie de circa 60%. Totusi, incepand cu 1 ianuarie 2018, a intrat in vigoare un model convenit de contract pentru achizitii publice (stabilit prin HG nr. 1/2018), negociat cu ARACO si cu asistenta de la BEI. Insa, esecul relansarii investitionale in 2018 si amputarea investitiilor la rectificarea bugetara vor amplifica efectele profund negative in planul mentinerii competitivitatii operatorilor din sector. In perioada analizata (noiembrie 2017-noiembrie 2018), s-a identificat pericolul extrem de mare ca viitoarele misiuni de audit ale Comisiei Europene sa se soldeze cu importante corectii financiare pentru proiectele din POIM licitate sub OMT nr. 600/2017, cu impact negativ asupra corectei gestionari a fondurilor europene aferente POIM 2014-2020, avand in vedere ca aceste proiecte vor avea la baza un contract profund dezechilibrat, neaprobat de catre Comisia Europeana si adoptat cu incalcarea unor prevederi legale. In fine, dar nu in ultimul rand, s-au constatat probleme ale antreprenorilor in ceea ce priveste sub-bugetarea proiectelor licitate, receptia lucrarilor executate si recuperarea garantiilor. In acelasi timp, contractorii au intampinat in 2018 dificultati semnificative legate de asigurarea resurselor umane calificate pe proiecte”, se arata in documentul ARACO. Pentru a descarca raportul integral, click aici!