Creantele datorate de stat prin companiile sale societatilor de constructii din Romania s-au situat, la finele anului trecut, la circa 300 milioane de euro, fiind consemnata o scadere semnificativa fata de nivelul de aproape un miliard de euro inregistrat la finele lui 2014, potrivit datelor Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Totodata, potrivit datelor consolidate prezentate de organizatie, piata locala a constructiilor a crescut cu aproximativ 10% in 2015, pana la 9,84 miliarde euro, in timp ce numarul de angajati din sector s-a majorat cu 3,5%, pana la 361.000 de persoane, conform statisticilor oficiale.
"Cresterea in puncte procentuale este aparent semnificativa, pentru ca se raporteaza la o valoare modesta inregistrata in 2014 si este conjunctural majorata de finalizarea proiectelor din cadrul financiar comunitar 2007-2014 (n+2). Practic, s-a ajuns la o valoare comparabila cu cea din 2010 in conditii de productivitate mult mai redusa si cu marje modeste de profitabilitate, la care se adauga pretul consistent platit de sectorul de constructii in planul insolventelor si falimentelor", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.
Pentru 2016, reprezentantul antreprenorilor estimeaza ca piata ar putea sa scada, in contextul in care relansarea investitionala prevazuta pentru anul in curs este departe de a fi confirmata, iar efectele vor fi profund negative in planul mentinerii competitivitatii operatorilor de constructii din sector. "Va fi un an de recul din perspectiva investitiilor. Semnalele pozitive din segmentele rezidentiale si comerciale sunt combatute de cele negative din zona de infrastructura, mediu si dezvoltare regionala. In plus, reducerea semnificativa a expunerilor bancare pe sectorul de constructii face si mai necesara existenta unei banci de investitii autohtone, dar incercarea de transformare a Exim Bank in banca de investitii este, in continuare, tergiversata", a explicat Laurentiu Plosceanu.
Se prefigureaza un an dificil pentru companiile de constructii
Conducerea ARACO avertizeaza asupra riscului imens la care se supun firmele din domeniu, avand in vedere sincopele existente in asigurarea finantarilor pentru proiectele incepute. "Riscul de intrare in inactivitate a multor societati de constructii ramane foarte mare, generat de nivelul redus al investitiilor publice, in ciuda dimensiunii electorale a anului 2016 si a potentialului de lucrari de constructii necesare. De obicei, in anii electorali exista o crestere conjuncturala a volumului de investitii, insa la noi nu va fi astfel. Vedem o teama in a scoate la licitatie proiecte publice", a mai spus presedintele ARACO.
Numarul foarte mic al licitatiilor publicate in cadrul SEAP poate fi explicat prin intarzierea finalizarii reformei in achizitii publice, directiva comunitara nefiind inca implementata in legislatia interna. "Termenul preconizat de finalizare si adoptare a noului pachet de legi privind achizitiile publice, stabilit la data de 18 aprilie 2016, coroborat cu perioada necesara asimilarii si implementarii acestuia la nivelul entitatilor achizitoare creeaza premisele unui an esuat din perspectiva reluarii dinamicii pozitive si sustenabile a activitatii din sectorul de constructii. Riscul major este ca eventuala legislatie adoptata in termenul maxim de implementare a Directivei CE sa nu fie operanta in conditiile nepromovarii legislatiei secundare si tertiare necesare", a mai spus Laurentiu Plosceanu.