RO EN
Coșul este gol

ARACO: Creantele datorate constructorilor au ajuns la 500 milioane de euro

La finele anului 2016, creantele datorate antreprenorilor de constructii de beneficiari au ajuns la 500 milioane de euro, potrivit datelor Asociatiei Antreprenorilor de Constructii din Romania (ARACO), nivelul acestora aflandu-se in crestere fata de cel consemnat in 2015. Potrivit specialistilor, circa 80% dintre beneficiarii care nu si-au platit lucrarile executate sunt reprezentati de diferite autoritati publice.
Majorarea nivelului creantelor a avut loc in contextul unei scaderi de 5% a volumului lucrarilor de constructii, piata ce a ajuns la circa 9,37 miliarde euro, nivel comparabil celui din perioada 2011-2013, adancind problemele antreprenorilor, care trebuie sa-ti pastreze personalul in pofida dificultatilor de finantare din sector.
"Sectorul constructiilor este de-a dreptul sufocat. Nu se fac receptiile proiectelor ca sa nu se deconteze lucrarile la timp. In plus, achizitiile publice sunt lipsite de transparenta si, mai nou, a aparut si intentia unor institutii publice de a realiza lucrari in regie proprie, ceea ce va afecta si mai mult afacerile constructorilor", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.
Reprezentantul asociatiei face referire atat la intentia Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA de a realiza anumite lucrari in regie proprie, cat si la planurile Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) de a constitui mai multe companii de stat care sa construiasca locuinte, drumuri si nu numai, in Bucuresti.
"Cand a fost promovata ordonanta prin care compania de drumuri poate sa realizeze lucrari in regie proprie, s-a facut precizarea ca aceste lucrari nu vor depasi 3% din volumul total de lucrari contractate de CNAIR. Odata cu instalarea noului Guvern, vedem la CNAIR prezentari cu multe proiecte ce vor fi realizate in regie proprie, inclusiv sosele de centura. Mai mult, au inceput sa faca achizitii de utilaje si materiale de constructii ale caror volume indica faptul ca va fi depasit acel prag de 3%", a precizat Laurentiu Plosceanu.
In acest context, ARACO a sesizat deja Consiliul Concurentei, pentru incalcarea legislatiei de concurenta, dar si a legislatiei achizitiilor publice.
"In cazul executiei in regie proprie, nu se mai tine cont de legea achizitiei publice. Practic, accesul firmelor private este inchis la aceste proiecte. CNAIR ar trebui sa lucreze in regie proprie numai in cazuri de interventii urgente, deci cota de 3% propusa initial este rezonabila. Altfel, este o concurenta neloiala pe care noi nu o putem accepta", a mai spus Laurentiu Plosceanu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter