RO EN
Coșul este gol

Sierra Quadrant: Statul roman trebuie sa adopte rapid o decizie in cazul ELCEN

Judecatorul sindic din cadrul Tribunalului Bucuresti a confirmat planul de reorganizare modificat al ELCEN. Dupa aceasta decizie, statul roman are la dispozitie un interval de sase luni pentru a efectua transferul de afacere de asa maniera incat compania ELCEN sa ramana in patrimoniul statului roman.
In cazul in care nu va fi luata o decizie in acest interval de timp, Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, are posibilitatea sa demareze procedurile de vanzare a activelor ELCEN catre un investitor privat care indeplineste cerintele legale.
„Noi avem nu doar o obligatie contractuala, in calitate de administrator judiciar desemnat, dar si una morala fata de bucuresteni, fata de angajatii ELCEN. Statul roman are inca parghiile necesare pentru ca, in termen de 6 luni, sa pastreze in patrimoniul sau acest obiectiv economic cu puternice conotatii sociale si sa il revitalizeze, respectand legile economiei de piata”, a declarat Ovidiu Neacsu, partener fondator Sierra Quadrant.
,,Momentul adevarului a venit si ii obliga pe oficialii nostri sa inceteze clasicul ping-pong politic si sa se puna la masa pentru a lua o decizie. Daca nici acum nu vor reusi sa colaboreze pentru a salva o companie de interes strategic, sunt convins ca se va gasi un investitor privat dispus sa achizitioneze activele ELCEN”, a mai spus Neacsu.
Potrivit noului plan de reorganizare, solutia transferului de afacere poate fi implementata de statul roman in trei variante:
- de catre Municipiul București sau o entitate desemnata de către aceasta în vederea realizării SACET*;
- de catre Ministerul Economiei sau o entitate indicata de către acesta;
- de o societate nou creata cu participarea PMB și a Ministerului Economiei (în mod direct sau prin societățile subordonate acestora) în vederea preluării activelor ELCEN (și eventual și preluarea administrării rețelei de transport și distribuție de la RADET/C.M. Termoenergetica) pentru realizarea SACET.
Alte modificari importante, prevazute in noul plan de reorganizare, vizeaza modalitatea de recuperare a creantei RADET, recuperarea sumelor platite in contul TVA, in urma falimentului RADET si prelungirea termenului de reorganizare de 3 ani cu durata maximă prevăzută de lege, respectiv cu încă 12 luni.
Astfel, recuperarea creanței ELCEN deținută împotriva RADET se va realiza pe cale judiciară, sens în care administratorul judiciar a procedat deja la formularea acțiunii în vederea angajării răspunderii PMB.
Totodata, se va proceda la ajustarea bazei de impozitare a TVA (potrivit prevederilor art. 287 lit. d) Cod Fiscal, astfel cum a fost modificat prin Legea 30/2019), astfel incat ELCEN va recupera o suma de cca. 526 milioane de lei, care va fi folosita ca sursa de finantare a planului de reorganizare.
,,Intentia noastra este de a gasi cea mai buna solutie pentru ca ELCEN sa poata furniza agentul termic necesar pentru distributia apei calde si a caldurii la parametri optimi, indiferent de anotimp. Suntem convinsi ca, avand in vedere contextul economic si social, se va gasi rapid o solutie optima pentru ca bucurestenii sa evite problemele cu incalzirea si apa calda in perspectiva sezonului rece’’, a mai declarat Ovidiu Neacsu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter