RO EN
Coșul este gol

REI: Finantari de peste 800 milioane euro, disponibile pentru investitii in energie

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania.
Fondul pentru Modernizare pune la dispozitia companiilor un buget total de 815 milioane euro pentru investitii in energie regenerabila, atat intr-o schema dedicata eficientizarii consumului, prin instalarea de panouri fotovoltaice (cu o alocare de 415 mil. euro), cat si in productia de energie verde din surse diverse (cu o alocare de 400 mil. euro).
„Este o ocazie unica deoarece alocarea este foarte generoasa, iar cererea din piata creste intr-un ritm accelerat. Fabricile, retailerii si alti consumatori nu pot rata aceasta oportunitate, in contextul in care termenul de incetare a plafonarii pretului la energie se apropie. Avem discutii pentru proiecte mari si foarte mari in productia de energie verde si suntem convinsi ca banii proveniti din comercializarea certificatelor de CO2 pot pune Romania pe harta marilor producatori de energie regenerabila din Europa”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.
Ministerul Energiei a publicat pe parcursul lunii Ianuarie ghidurile consultative[ https://energie.gov.ro/category/fondul-pentru-modernizare/  ] aferente ambelor apeluri (autoconsum si productie energie verde), cea mai mare parte a fondurilor fiind adresate investitiilor cu panouri solare.
 
1.Sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsum – 415 milioane euro.
Companiile care solicita fonduri nerambursabile pentru propriul consum vor avea la dispozitie un total de 415 milioane euro, din care mai mult de 85% sunt destinati investitiilor in cresterea eficientei energetice cu panouri solare, urmate de cele realizate prin energie eoliana (30 mil. euro) si nu in ultimul rand hidro (25 mil. euro).
„In acest caz, vorbim de un standard de cost de 1 milion euro pentru proiecte de sub 1 MW si de 500.000 euro pentru cele cu putere instalata de peste 1 MW. Recomandam companiilor, in cazurile in care depasesc cu putin 1 MW putere instalata, sa solicite 0,99 MW pentru a beneficia de un grant mai mare. Estimam ca pentru proiectele de pana intr-un MW un grant de circa 350-375.000 euro, iar la peste 1 MW de doar 250-300.000 de euro/MW. In plus, companiile trebuie sa prezinte 12 facturi consecutive si strict pe baza acestor facturi se calculeaza si puterea instalata a noii centrale fotovoltaice”, a precizat Roxana Mircea.
 
2.Sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile – 400 milioane euro.
Dezvoltatorii de proiecte fotovoltaice care injecteaza in retea energie vor beneficia de un standard de cost maximal de 500.000 euro.
Bugetul total estimat se ridica la 400 milioane euro, dintre care 200 milioane euro pentru energie solara, energie eoliana (100 mil. EUR) si energie hidro (100 mil. EUR).
„Companiile care vor solicita sprijin nerambursabil de 100-150.000 EUR/MW ar putea fi castigatoare sau grantul chiar ar putea scadea la 60-70.000 euro daca vor castiga 10 proiecte mari, de 250-300 MW, si vor consuma tot bugetul de 200 milioane euro alocat energiei solare”, a mai adaugat Roxana Mircea, care a subliniat ca si in acest caz se va aplica principiul „cine solicita cel mai putin euro/MW”.
Solicitantii eligibili, in cazul ambelor apeluri, pot fi atat start-up-uri, microintreprinderi, IMM, dar si intreprinderi mari, iar un proiect de investitii va beneficia de un maximum de 20 milioane euro/investitie:
Conditii cheie pentru aplicanti:
  • Societatile aplicante trebuie sa aiba activitatea privind producerea de energie electrica - clasa CAEN 3511 – Productia de energie electrica, inscrisa in Statutul societatii drept activitate principala sau secundara;
  • Intreprinderile nou-infiintate trebuie sa aiba capital social subscris varsat de min. 100.000 lei;
  • La depunerea proiectului este necesar Studiul de fezabilitate;
”Recomandam tuturor companiilor sa demareze pregatirea documentatiei cu maxima celeritate, cu proiectanti autorizati, cu experienta, si consultanti care dau garantia implementarii proiectelor cu succes. Proiectele odata depuse la Ministerul Energiei pot fi implementate, se pot monta centralele fotovoltaice, insa numai dupa derularea unei proceduri de achizitie ce urmeaza instructiunile transmise de Autoritate”, a mai punctat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.
Etapele derularii proiectului:
  • se stabileste care este dreptul real asupra terenului (proprietate, concesiune, superficie); 
  • se elaboreaza studiile geo-topo;
  • se solicita un certificat de urbanism;
  • se depune solicitare la Ministerul Mediului.
Important! Studiile de solutie se efectueaza de catre companii autorizate de distribuitorii de energie si dureaza aproximativ 4-6 luni elaborarea lor, iar un ATR (Aviz tehnic de racordare) pentru proiecte de sub 5 MW poate dura intre 9 pana la 12 luni.
REI Grup: Proiecte de peste 1.000 MW, in pregatire, pe viitoarele sesiuni din programul "Fond pentru Modernizare”.
Programul “Fondul pentru Modernizare” a debutat in luna noiembrie a anului trecut, odata cu sesiunea dedicata sectorului agriculturii, unde fermierii au putut accesa 150 milioane euro din cei peste 500 milioane euro pusi la dispozitie de MADR. Spre finalul anului a fost lansata si sesiunea dedicata autoritatilor publice, unde exercitiul a fost unul competitiv, pe principiul „primul venit - primul servit”. 
Peste 700 de primarii si consilii locale au depus proiecte in prima zi a sesiunii, unde echipa REI a reusit sa asigure o cota importanta din proiecte, de peste 20% dintre acestea. 
Pentru cele doua apeluri de proiecte care ar trebui sa se deschida pe parcursul lunii martie, pentru o perioada de circa 3 luni, echipa REI are deja in pregatire peste 200 de proiecte a caror valoare totala instalata depaseste 1.000 MW.
"Credem ca domeniul energiei regenerabile are un potential urias de dezvoltare in Romania, in special datorita amplasarii tarii noastre si a reliefului care ne ajuta. Cererile pentru atragerea de fonduri nerambursabile au crescut de la o zi la alta si de la o sesiune la alta. Am inceput deja sa lucram cu sute de companii care vor instala peste 1.000 MW capacitate noua de energie, in special generata de panourile fotovoltaice. Colaboram cu cei mai buni proiectanti din Romania si asta ne da garantia ca vom reusi sa ducem la bun sfarsit toate proiectele in care suntem implicati”, a punctat Roxana Mircea.
 
REI Grup: Peste 500 MW si peste  250 de proiecte depuse in ultimii doi ani pentru proiecte de energie
Un numar de peste 250 de proiecte au fost depuse cu succes in ultimii doi ani de echipa REI in domeniul energiei regenerabile, atat pentru companii cat si pentru institutii publice, fiind lider pe piata serviciilor de consultanta in acest sector.
"Am reusit sa atingem o medie de 20% proiecte depuse pe toate schemele dedicate finantarilor in domeniul energiei regenerabile, atat pe schemele din PNRR sau prin POIM pentru companii cat si cele pentru Unitatile Administrativ Teritoriale sau cele dedicate fermierilor”, a mai adaugat Roxana Mircea.
La finalizare, cele peste 250 de proiecte intermediate de echipa REI vor aduce pe piata de energie peste 500 MW capacitate noua instalata.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter