RO EN
Coșul este gol

Qoobiss: Sub 5% din companii folosesc solutii AML pentru prevenirea fraudelor

Mai putin de 5% dintre companiile din Romania folosesc, in prezent, solutii de tip AML (Anti-Money Loundering) pentru prevenirea spalarii banilor si finantarii terorismului, potrivit unei analize a companiei romanesti Qoobiss, dezvoltatorul solutiei Qoobiss AML, ce sprijina companiile din sectorul financiar sa automatizeze verificarea si monitorizarea persoanelor fizice si juridice, in vederea stabilirii riscului de conformitate. Compania Qoobiss este cunoscuta in piata locala si pentru solutia complet automatizata Qoobiss Identify, ce ofera un proces securizat si digitalizat de verificare a identitatii.
„Ponderea companiilor care implementeaza solutii de tip AML va accelera in perioada urmatoare, urcand catre 8% - 10a% la finalul lui 2023. In ultimul an, incidenta fraudelor digitale s-a majorat, pe masura ce companiile investesc in dezvoltarea activitatii in mediul online si genereaza un volum crescut de tranzactii online si plati digitale. La nivel mondial, peste jumatate dintre companii au fost fraudate in ultimii 2 ani, 53% dintre acestea inregistrand pierderi financiare ca urmare a fraudelor cu care s-au confruntat. Situatia din Romania este similara”, spune Ileana Comanescu, Product Manager KYC Global la Qoobiss.
Potrivit sondajului „Global Economic Crime and Fraud Survey 2022”, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) aproape 4 din 10 companii cu venituri globale anuale sub 100 de milioane de dolari au fost fraudate in ultimii doi ani.
Iar in aceasta situatie, combinata cu sanctiunile impuse Rusiei, ce includ restrictii comerciale, economice, interdictii la importuri si exporturi, limitari asupra tranzactiilor bancare, restrictii de calatorie etc., companiile devin mult mai atente cu cine colaboreaza, cui acorda servicii si produse si isi doresc sa isi cunoasca mai bine clientii, astfel incat sa previna utilizarea serviciilor acestora in scopul activitatilor ilegale si pentru a proteja integritatea sistemelor financiare.
„Solutia Qoobiss AML a fost lansata anul trecut in septembrie, iar in prezent avem 15 clienti. Estimam ca pana la finalul anului sa crestem cu aproximativ 30% portofoliul de clienti”, mai spune Ileana Comanescu, mentionand ca, de la momentul lansarii solutiei, companiile care au implementat acest tip de serviciu fac parte din industria financiara, de gaming, recent incheind un contract cu un partener din industria insolventei.
In prezent, in Romania, conform legislatiei in vigoare, doar institutiile bancare au obligativitatea verificarii identitatii clientilor, precum si monitorizarea acestora pe toata durata contractuala. Insa implementarea solutiilor de tip AML ajuta companiile sa nu fie fraudate si, in acelasi timp, sa respecte legislatia sa diminueze fenomenul infractional.
In perioada urmatoare, potrivit Qoobiss, cele mai mari investitii in implementarea de solutii de tip AML vor fi facute de:
- Banci si alte institutii financiare - acestea reprezinta cei mai mari utilizatori de solutii AML, deoarece sunt expusi la riscuri mari de spalare de bani si de finantare a terorismului;
- Companii de asigurari - utilizeaza solutii AML pentru a preveni si combate fraudele cu asigurari si alte activitati ilegale;
- Dezvoltatori si agenti imobiliari - datorita expunerii la riscuri mari de spalare de bani prin tranzactii imobiliare - solutiile AML pot preveni astfel de activitati ilegale;
- Platforme de tranzactionare de criptomonede - aceste platforme trebuie sa fie conforme cu reglementarile AML pentru a preveni si combate spalarea de bani in activitatile cu criptomonede;
- Avocati si notari publici - pot fi angajati in tranzactii financiare complexe care implica riscuri de spalare de bani si finantare a terorismului;
- Operatori de jocuri de noroc - au o expunere mare la riscuri de spalare de bani prin tranzactiile cu jocuri de noroc, astfel incat este important sa utilizeze solutii AML pentru a preveni astfel de activitati ilegale.
Instrumentele AML se refera la legile, reglementarile si procesele care ingreuneaza tentativele infractorilor de a ascunde originea fondurilor obtinute ilegal, dobandite prin infractiuni, de la trafic de droguri, evaziune fiscala, frauda, finantarea terorismului sau coruptie. Pentru a preveni tentativele de a muta banii prin institutii financiare sau afaceri legitime, companiile sunt responsabile pentru monitorizarea si raportarea tranzactiilor suspecte. Institutiile reglementate se pot confrunta cu amenzi substantiale si alte consecinte pentru nerespectarea reglementarilor AML.
 
Ce face Qoobiss AML?
Solutia Qoobiss AML de verificare si monitorizare a persoanelor fizice si juridice in vederea stabilirii riscului de conformitate este un serviciu de tip REST API ce permite verificarea si monitorizarea entitatilor stabilite de beneficiar in toate listele de sanctiuni internationale precum si a persoanelor expuse public (PEP). Pentru Romania, verificarile obligatorii se fac in doua liste de sanctiuni internationale: cea a Uniunii Europene si cea a Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite.
Solutia permite verificarea si monitorizarea din multiple perspective: persoane si companii aflate sub incidenta sanctiunilor internationale, persoane expuse public, rudele si apropiatii persoanelor expuse public, persoane si companii aflate sub incidenta unor reglementari de restrictionare din partea autoritatilor locale sau internationale, persoane si companii expuse din punctul de vedere al riscului reputational, persoane si companii cu profile ce pot reprezenta un risc, companii detinute de stat si persoane urmarite de Politia Romana.
Listele de sanctiuni internationale si listele persoanelor urmarite de Politia Romana verificate de solutia Qoobiss AML sunt actualizate in timp real.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter