RO EN
Coșul este gol

CNIPMMR: Orice tip de reforma nu trebuie facuta mai devreme de 1 ianuarie 2024

Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a transmis Comisiei Europene, prin intermediul unei scrisori, ca trebuie luate in considerare o serie de linii rosii pentru reformele fiscale propuse de Guvernul Romaniei, una dintre ele fiind ca orice tip de modificare nu trebuie facuta mai devreme de 1 ianuarie 2024, a anuntat, miercuri, Florin Jianu, presedintele organizatiei.
"Ceea ce noi am propus Guvernului si am discutat, a fost sa existe un numar limitat de masuri cu impact major. Si o sa spun cateva principii pe care le-am enuntat si in aceasta scrisoare, cateva linii rosii, plecand de la prima linie rosie si anume ca principiul de aplicare a reformelor trebuie sa fie de la mare la mic. Ati vazut ca dupa ce noi am facut conferinte de presa, dupa ce am avut intalniri cu mediul public, au inceput sa constientizeze ca trebuie sa se uite de fapt pe partea de cheltuieli mai mult, pentru ca s-ar putea ca din acesti bani potentiali pe care Guvernul doreste sa-i stranga la sfarsitul acestui an din partea mediului de afaceri sa nu fie sustenabil acest tip de abordare, sa vedem ca anul viitor nu ajung banii pentru bugetul de stat, sa vedem ca nu ajung pentru cheltuielile publice. Deci, principiul pe care noi l-am enuntat in scrisoarea catre Comisia Europeana este de la mare la mic si ne bucuram sa vedem ca au inceput aceste discutii cu privire la reforma in spatiul public, dar reformele trebuie sa fie consistente, trebuie sa aiba impact major si nu trebuie sa fie doar reforme de suprafata sau care cumva sa inchida gura mediului de afaceri si a spatiului public. In egala masura, o linie rosie pe care noi am trasat-o si pe care am subliniat-o e ca orice tip de modificare nu trebuie facuta mai devreme de 1 ianuarie 2024", a declarat Florin Jianu, intr-o conferinta de presa.
Potrivit acestuia, o alta linie rosie vizeaza perioada de aplicabilitate a unor masuri. Astfel, guvernele nationale trebuie sa se consulte in mod corespunzator cu partile interesate atunci cand adopta reforme. Masurile ar trebui implementate printr-un acord politic cu angajatorii si sindicatele pe o perioada de 10 ani, cu obiective si rezultate clare ale reformelor. De asemenea, toate propunerile de reforma trebuie sa fie insotite de studii si analize de impact.
Organizatia a mai cerut: aplicarea noilor reforme conform intelegerii micilor intreprinzatori (1% si 3%, fara angajati obligatorii, prag de 30% etc.); lansarea de programe nationale si europene; mai mult sprijin pentru sectorul ospitalitatii din Romania; mecanismul salariului minim: transparent si aplicat timp de 10 ani si salarii minime diferite; vouchere.
"Pe langa aceasta scrisoare aveti alaturi si o scurta analiza pe care noi am facut-o asupra impozitarii sectorului IMM din Romania si vreau sa spun cateva puncte si de aici. In primul rand, vedeti o dinamica in crestere asupra colectarii incasarilor la bugetul de stat a microintreprinderilor. In anul 2020 - 2,4 miliarde, in anul, 2021 - 3,2 miliarde, in anul 2022 - 3,8 miliarde. Noi facem o predictie ca in acest an se va ajunge, probabil se va trece pragul de 4 miliarde incasati din venituri de la microintreprinderi. Daca in anul 2022 aveam 590.000 de microintreprinderi cu 1,2 milioane de salariati, o treime dintre acestea nu aveau salariati, adica 185.000 de firme. Asa cum spuneam, impozitul este de aproape 3,8 miliarde de lei platiti, iar impozitul, stiti ca s-a coborat acel prag in 2023 de la 1.000.000 la 500.000 euro, aceste firme au platit un miliard de lei anul trecut. Guvernul crede ca in acest an vor plati aproximativ 3 miliarde de lei. Noi facem o predictie ca nu se va ajunge din partea acestor firmei la 3 miliarde de lei si o sa cerem datele oficiale", a spus Florin Jianu.
In plus, impozitul pe salarii platite de microintreprinderi s-a ridicat anul trecut la 18 miliarde de lei.
"Daca vorbim de fiscalitate, daca vorbim de economie, vorbim de Romania, vorbim de o tara care este a noastra, a tuturor. Ar trebui o discutie larga. Guvernul, premierul ar trebui sa invite pe toti la masa: partenerii sociali, partidele politice si sa avem o discutie asumata cu totii asupra starii economiei romanesti. Aceste tipuri de discutii care apar pe surse, pe care dumneavoastra le faceti publice, care ajung si la noi, unele dintre ele si asupra carora suntem nevoiti sa comentam, sa stiti ca uneori fac mai mult rau decat masurile in sine. Acest lucru i-am transmis primului ministru: ca ar trebui o asumare publica, o intalnire cu toti cei implicati, cu toti stakeholderii, partidele politice, partenerii sociali, patronate, sindicate, cu toata lumea la masa, poate o intalnire la Guvern sau la Parlament in care sa avem aceste discutii. In aceasta perioada, sa stiti ca si noi am avut intalniri cu Comisia Europeana, am trimis chiar o scrisoare Comisiei Europene, scrisoare pe care astazi o facem publica, si pe care am trimis-o si Guvernului, si Parlamentului, si presedintelui Romaniei", a completat Jianu.
El a adaugat ca din discutiile cu Comisia Europeana a reiesit faptul ca Executivul din Romania a fost informat inca din octombrie anul trecut si martie in acest an asupra situatiei economice si asupra potentialului deficit excesiv pe care statul roman l-ar putea inregistra la sfarsitul acestui an.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter