RO EN
Coșul este gol

Propunere legislativa: Eliberarea gratuita a certificatului de forta majora

Senatorul PSD Stefan Radu Oprea (foto) a depus la Senat un proiect legislativ care sa fie adoptat in regim de urgenta pentru ca avizele pentru certificatele de forta majora sa fie eliberate gratuit, si nu la costul de 500 euro + TVA, cat costa acum, se arata intr-un comunicat de presa.
”Contractele comerciale cuprind clauza de forta majora. Antreprenorii pot invoca aceasta clauza in cazuri bine determinate. Situatia de urgenta declansata de pandemia de Coronavirus este un astfel de caz. Propunerea mea este ca pe perioada Situatiei de Urgenta acest cost sa fie ZERO.”, afirma senatorul.
Certificatele de forta de urgenta difera de cele pentru situatii de urgenta, acestea din urma acoperind cazurile de forta majora doar in relatia cu statul.
In schimb, certificatele de forta majora acopera toate situatiile contractuale, atat cele cu statul, cat si acelea cu alte entitati private, inclusiv situatiile contractuale import-export, permitand, de exemplu, „renegocierea directa a termenelor de executie sau a penalitatilor dintr-un contract sau devenind un instrument extrem de puternic in instanta daca medierea nu da rezultate”, in cuvintele lui Stefan Radu Oprea.
Daca certificatul de situatii de urgenta este eliberat de Ministerul Economiei, avizul pentru certificatul de forta majora este eliberat de Camerele de Comert judetene (pentru contractele interne) sau de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei (pentru cele internationale).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter