Cadrul legal aplicabil proiectelor de energie regenerabila din Romania a fost modificat de mai multe ori in ultimele luni, pentru a facilita lucrarile de constructie pentru aceste proiecte, arata o analiza a casei de avocatura PeliPartners.
„Lucrarile de constructie pentru proiectele de energie regenerabila au facut obiectul mai multor modificari ale cadrului legal aplicabil acestor investitii. Astfel, autoritatile au actionat prin modificarea Legii privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii nr. 50/1991 si a Legii fondului funciar nr. 18/1991. Modificarile principale se refera la permiterea construirii proiectelor de energie regenerabila in extravilan fara aprobarea prealabila a unei documentatii de urbanism, inclusiv a lucrarilor pregatitoare, cum ar fi lucrarile de foraj si excavatii in legatura cu unitatile care produc energie electrica si hidrogen din surse regenerabile. Noi modificari sunt pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor", explica Madalina Fildan Raileanu, Senior Associate PeliPartners.
In ceea ce priveste noile propuneri de modificare a Legii urbanismului nr. 350/2001, autoritatile trebuie sa opereze o corelare cu Legea fondului funciar nr. 18/1991, recent modificata, si cu modificarile aferente din Legea privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii nr. 50/1991, pentru a evita o dubla reglementare care poate genera confuzie.
Legea nr. 159/2022 pentru modificarea Legea nr. 50/1991
Legea nr. 159/2022 a intrat in vigoare la 30 mai 2022 si prevede o noua exceptie de la obligatia de a obtine o documentatie de urbanism aprobata de autoritatea locala inainte de emiterea autorizatiei de construire. Exceptia se refera la lucrarile de cercetare si prospectare a terenurilor, constand in foraje si excavari, necesare capacitatilor de producere a energiei electrice si a hidrogenului din surse regenerabile.
Legea nr. 254/2022 pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 si a altor acte normative
In conformitate cu modificarile aduse prin Legea nr. 254/2022, Legea fondului funciar nr. 18/1991 permite in prezent ca proiectele de energie regenerabila sa fie amplasate in extravilan, pe terenuri agricole de maximum 50 de hectare, avand categoria de calitate III, IV sau V si categoria de folosinta teren arabil, pasune, vie, livada sau terenuri cu pe cele amenajate cu lucrari de imbunatatiri funciare (de exemplu, capacitati de irigatii sau drenaj).
Proiectele de energie regenerabila enumerate in Legea fondului funciar nr. 18/1991 sunt unitati de producere a energiei solare, a energiei eoliene, a energiei din biomasa, biolichide si biogaz, unitati de stocare a energiei electrice, statii de transformare sau alte sisteme similare.
Aceste proiecte se pot dezvolta pe baza autorizatiei de construire si a aprobarii scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol a terenului respectiv.
„Terenurile agricole situate in extravilan pe care au fost construite astfel de proiecte pot fi utilizate in sistem dual pentru productia agricola si productia de energie din surse regenerabile, iar scoaterea din circuitul agricol opereaza doar in raport cu suprafetele ocupate de proiectele respective. Terenurile agricole care au categoria de folosinta arabil sunt excluse din sistemul dual de utilizare", explica Madalina Fildan Raileanu.
In acest caz, scoaterea din circuitul agricol se va face in timpul procedurii de autorizare a lucrarilor de construire, iar tariful corespunzator va fi datorat doar pentru partea de teren pe care va fi amplasat proiectul.
De asemenea, prin exceptie de la procedura generala prevazuta de Legea fondului funciar nr. 18/1991, scoaterea din circuitul agricol a terenurilor necesare pentru proiectele de energie regenerabila prezentate mai sus se aproba prin decizie a directorului Directiei pentru Agricultura judetene, cu avizul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in cazul in care suprafata depaseste 1 hectar. Aprobarea directorului Departamentului pentru Agricultura, precum si avizarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale trebuie sa fie emise in termen de 45 de zile de la primirea cererii. Neemiterea unui raspuns in acest termen va fi echivalenta cu un acord tacita.
Prevederile Legii nr. 254/2022 produc efecte pana la 31 decembrie 2026, arata analiza PeliPartners.
Legea nr. 21/2023 pentru modificarea Legii nr. 50/1991 privind privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
Ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 21/2023 la 13 ianuarie 2023, Legea nr. 50/1991 a fost modificata pentru a permite construirea de proiecte de energie regenerabila in extravilan fara aprobarea prealabila a unei documentatii de urbanism. Proiectele de energie regenerabila vizate de aceasta modificare sunt aceleasi cu cele avute in vedere de Legeafondului funciar nr. 18/1991, modificata prin Legea nr. 254/2002, respectiv constructii specifice producerii de energie electrica din surse regenerabile, constand in unitati de producere a energiei solare, eoliene, a energiei din biomasa, biolichide si biogaz, unitati de stocare a energiei electrice, statii de transformare sau alte asemenea, amplasate pe terenuri cu o suprafata de maximum 50 ha.
Legea nr. 21/2023 a rezolvat controversa creata intre practicienii in drept cu privire la neconcordanta dintre Legea nr. 254/2022 si Legea nr. 50/1991.
O noua propunere de modificare si a Legii urbanismului nr. 350/2001, precum si a Legii nr. 50/1991 a fost aprobata de Senatul Romaniei in februarie 2023 si se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor. Propunerea se refera, in general, la exceptarea de la obligatia obtinerii documentatiei de urbanism pentru proiectele de producere si stocare a energiei regenerabile si a hidrogenului amplasate intravilan sau extravilan, inclusiv statiile de transformare si cablurile si instalatiile de racordare la retea.
PeliPartners atrage atentia asupra faptului ca este recomandata o corelare cu Legea fondului funciar nr. 18/1991, recent modificata, si cu modificarile aferente ale Legii constructiilor nr. 50/1991, pentru a evita o dubla reglementare care poate genera confuzie.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 173/2022
Ordonanta de urgenta nr. 173/2022 a Guvernului, intrata in vigoare la 12 decembrie 2022, a promulgat anumite facilitati privind construirea de puncte/statii de reincarcare pentru vehicule electrice. In conformitate cu aceasta modificare, Legea nr. 50/1991 prevede in prezent ca lucrarile legate de amplasarea si conectarea punctelor/statiilor de reincarcare pentru vehicule electrice pot fi efectuate in lipsa unei autorizatii de construire, cu conditia obtinerii avizului de amplasare emis de autoritatea publica locala si sa nu provoace congestionarea sau blocarea traficului pietonal/rutier.