RO EN
Coșul este gol

ARISTON: Peste 25% din vanzari, in zona Transilvaniei

Potrivit informatiilor furnizorului de centrale termice Ariston Thermo Romania, in prezent, in 65% din judetele tarii peste jumatate dintre locuinte sunt dotate cu sisteme proprii de incalzire, in timp ce numai in 15 judete (inclusiv municipiul Bucuresti) majoritatea apartamentelor sunt inca bransate la sistemul centralizat. Conform datelor firmei, la sfarsitul lunii iulie 2010, in aproximativ 1,6 milioane de apartamente erau utilizate serviciile centralizate, numarul celor echipate cu sisteme individuale crescand pana la 1,5 milioane de unitati. Ariston estimeaza o cifra de afaceri de 33 milioane de euro pana la finele lui 2010.

 

Catalin Draguleanu, director de vanzari al Ariston Thermo Romania: "In acest moment, dintre cele 27 de judete unde predomina numarul locuintelor care nu mai beneficiaza majoritar de sistemul centralizate de incalzire, cele mai independente sunt: Bistrita-Nasaud, Satu Mare, Alba, Ialomita, Covasna, Sibiu si Maramures. Aproximativ 90% dintre gospodariile din aceste zone beneficiaza de centrale termice individuale. La polul opus se afla judetele Mehedinti, Giurgiu, Constanta, Bihor si Bucuresti, unde peste 85% dintre locuinte sunt inca bransate la sistemul centralizat de incalzire. Din punct de vedere al cantitatilor vandute, regiunea Transilvaniei este in top, judete precum Satu Mare, Maramures, Salaj, Cluj, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu si Mures contribuind cu aproximativ 25% la vanzarile Ariston. Volumul solicitarilor din aceasta zona poate fi explicat de existenta unei piete mature, dar si de numarul mare de debransari din ultimii ani. De asemenea, in aceste zone populatia opteaza si pentru inlocuirea centralelor termice instalate in anii de dupa 1990. In a doua jumatate a anului trecut am lansat un program in acest sens, iar circa 50% din vanzari au fost realizate in Transilvania. In Moldova (Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui) numarul debransarilor a inregistrat un trend ascendent in 2010, in regiune inregistrandu-se 19% din livrarile Ariston, in timp ce peste 22% din volumul vanzarilor a fost realizat in centrul tarii si in Capitala. Zona de sud-est a tarii (inclusiv Dobrogea) constituie o piata restransa, deoarece in anumite zone nu a fost inca extinsa reteaua de alimentare cu gaz (in judete precum Giurgiu si Tulcea) sau ponderea subventiei pentru furnizarea de incalzire si apa calda menajera a fost majorata. Estimam ca politica de subventionare va avea un impact determinant pentru vanzarile firmei. Numarul debransarilor va continua sa creasca in orase precum Cluj-Napoca, Timisoara, Ploiesti, Craiova etc. si din cauza valorilor facturilor de incalzire majorate in urma cresterii pretului gigacaloriei. De exemplu, in Timisoara costurile incalzirii centralizate au crescut cu 40%, in Ploiesti si Braila cu 58%, in Galati cu aproximativ 20% iar in Craiova cu peste 15%. Totodata, decizia populatiei de renuntare la serviciile centralizate va fi sustinuta si de anunturile contradictorii referitoare la eliminarea subventiilor pentru termoficare, dar si de dorinta de independenta privind confortul termic".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter