In temeiul art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, Ministerul Justitiei (MJ) supune dezbaterii publice proiectul de lege privind registrul comertului, elaborat de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Potrivit noului proiect legislativ care, dupa incheierea perioadei de consultare publica, va fi trimis la Parlament pentru dezbatere si aprobare, iar in cazul in care va fi votat si promulgat de Administratia Prezidentiala, va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial, toti agentii economici din categoria societatilor comerciale ar putea fi obligati sa incheie anual o asigurare de raspundere profesionala care sa acopere cel putin cheltuielile necesare deschiderii si derularii unei eventuale proceduri de insolventa.
„Societatile sunt obligate sa incheie anual o asigurare de raspundere profesionala care sa acopere cel putin cheltuielile de derulare a procedurilor de insolventa, dizolvare, lichidare si radiere judiciara. Asigurarea anuala incheiata se depune la oficiul Registrului Comertului, in vederea inregistrarii (...). In cazul in care profesionistii nu isi indeplinesc obligatia de inregistrare, conform celor mentionate la alin. (1), Oficiul National al Registrului Comertului din oficiu, pe cheltuiala acestora, dupa caz, va putea pronunta dizolvarea societatii, dispozitiile art. 237 devenind aplicabile”, dupa cum se prevede in proiectul de lege, la art. II, alin. 9.
De asemenea, conform proiectului, remunerarea lichidatorului, precum si taxele, tarifele, comisioanele, taxele judiciare de timbru si altele asemenea, se deconteaza din asigurarea detinuta de compania care intra in lichidare.
Spre deosebire de alte legi aflate in vigoare, care mentioneaza obligativitatea asigurarii de raspundere civila profesionala, in proiectul de Lege privind registrul comertului nu se mentioneaza, de exemplu, limita minima de raspundere sau o diferentiere a unor asemenea asigurari in functie de activitatea, dimensiunea societatilor comerciale ori in conformitate cu alte criterii. Dupa cum se cunoaste, asigurarea de raspundere civila profesionala, aflata actualmente in portofoliul a numeroase companii de asigurare, este de regula obligatorie, impusa de legislatie sau de organizatiile ori asociatiile profesionale, in vederea obtinerii/reinnoirii licentei de operare/profesare in domeniul de activitate a anumitor profesionisti. Cunoscuta si sub denumirea de asigurare de malpraxis, asigurarea de raspundere civila profesionala are ca scop despagubirea prejudiciilor cauzate in principal din neglijenta in exercitarea anumitor profesii. Aceasta este destinata, astfel, persoanelor juridice si fizice, implicate in practicarea unor profesii specifice, precum medicina, avocatura, servicii notariale, arhitectura si inginerie in constructii, expertiza contabila, audit independent, evaluare si expertiza tehnica, management, impresariat, consiliere juridica, practica insolventei etc. Facultativ, la cerere, companiile de asigurare pot incheia asigurari de raspundere civila profesionala si pentru alte tipuri de profesii sau domenii de activitate.
Observatiile si propunerile privind proiectul legislativ supus dezbaterii publice pot fi transmise, in scris, pe adresa Oficiului National al Registrului Comertului, Bulevardul Unirii nr. 74, bl. J3b, sector 3, Bucuresti, sau prin fax, la numarul 021.316.08.03 ori la urmatoarele adrese de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Pentru a descarca proiectul de lege cu expunerea de motive, click aici!