Printr-un Ordin emis recent de Ministrul Finantelor Publice, plafonul garantiilor acordate de catre Stat prin programul IMM Invest a fost crescut de la 15 miliarde Lei la 20 de miliarde Lei.
Pentru microintreprinderile carora le sunt acordate credite in cuantum de maximum 500.000 lei, precum si intreprinderilor mici, in privinta creditelor in cuantum de maximum 1.000.000 lei, procentul de garantare este de maximum 90%.
Perioada pentru care se acopera plata dobanzii este extinsa de la 31 decembrie 2020 la 31 decembrie 2021, fara insa a depasi opt luni de la data acordarii creditului, respectiv data primei trageri partiale sau totale a creditului.
Valoarea maxima cumulata a finantariii garantate de stat ce poate fi acordata unui singur beneficiar este de 10 milioane Lei. Obligatia de a nu disponibiliza personalul existent pana la data de 31 decembrie 2020 a fost eliminata.
Garantia ce va fi constituita in vederea securizarii garantiei de stat este limitata la garantie legala imobiliara si mobiliara asupra activelor finantate cu creditul de investitii, proportional cu procentul de garantare. S-a eliminat garantia asupra fondului de comert si a stocurilor sau asupra soldurilor creditoare. In cazul creditelor pentru capital de lucru, garantia de stat este securizata cu ipoteca legala asupra soldurilor creditoare deschise la institutia de creditare, proportional cu procentul de garantare.
Tot ca element de noutate, in ipoteza in care beneficiarul nu incheie polita de asigurare a bunului, institutia de finantare va avea dreptul de a incheia polita de asigurare pe cheltuiala proprie si de a recupera costul de la beneficiar.
Contractul de garantare poate fi semnat si cu semnatura electronica extinsa calificata.