Statul roman detine, prin Guvernul Romaniei, 216 companii, care angajeaza undeva pe la 83.000 de oameni si genereaza aproximativ 7% din PIB-ul Romaniei, a declarat Mihai Calin Precup, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
"Mi-am dat seama ca de cand sunt la Ministerul de Finante subiectul companiilor de stat a devenit unul extrem de interesant pentru toate organismele internationale cu care lucram. Si aici vorbim de OECD alaturi de care lucram la dezvoltarea pietei de capital, vorbim de PNRR, unde avem chiar un obiectiv foarte clar de imbunatatire a guvernantei corporative cu privire la companiile statului. Mai ales ca statul roman detine, prin Guvernul Romaniei, 216 companii, care angajeaza undeva pe la 83.000 de oameni si genereaza undeva la 7% din PIB-ul Romaniei. Deci iata ca Guvernul Romaniei are un impact destul de mare asupra economiei reale prin aceste companii si a devenit o prioritate din punct de vedere al monitorizarii performantei acestor companii, cat si a eficientei guvernantei corporative", a subliniat Mihai Calin Precup, la un eveniment privind piata de capital.
El a afirmat ca un alt element la care institutia lucreaza este codul de conduita cu privire la guvernanta companiilor de stat.
"Exista deja un cod de conduita la nivelul Bursei de Valori, care este optional deocamdata. Guvernul Romaniei are 18 companii care sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti si care au achiesat la acel cod. Alaturi de OECD lucram la definirea unui cod de guvernanta corporativa mai larg care sa cuprinda toate aceste 216 companii ale statului", a mentionat Mihai Calin Precup, la a V-a editie a Forumului Pietei de Capital, organizat de Financial Intelligence.
De asemenea, Precup a afirmat ca Ministerul de Finante incurajeaza emiterea de obligatiuni verzi pentru dezvoltarea pietei de capital, subliniind ca institutia lucreaza la cadrul legislativ pentru emisiunea primelor obligatiuni guvernamentale verzi. Totodata, anul acesta au avut loc mai multe serii de emisiuni de obligatiuni Fidelis. Din 2020 si pana in prezent s-au lansat 8 randuri de emisiuni de obligatiuni Fidelis prin care s-au strans 7,4 miliarde de lei si un miliard de euro.
"Pe mine ma bucura sa vad interesul investitorilor autohtoni inspre a-si plasa economiile cu Guvernul Romaniei, ceea ce reflecta, pe de o parte, as indrazni sa spun o incredere de a-si plasa banii cu Guvernul Romaniei, o incredere pe care o transfera si, pe de alta parte, un grad de educatie financiara mai ridicat pentru ca este clar ca obligatiunile emise de statul roman ofera randamente mult mai interesante decat poate sau ofera in mare parte sistemul bancar la depozite", a explicat oficialul de la Finante.
Nu in ultimul rand, Mihai Calin Precup a adaugat in urma cu cateva zile s-a lansat apelul pentru fondurile de private equity. Fondul are 400 de milioane de euro si este gestionat impreuna cu Fondul European de Investitii. Ministerul de Finante are doi reprezentanti in Consiliul de Supraveghere al acelui fond de investitii, iar obiectivul acestuia este de a diversifica paleta de instrumente financiare disponibile companiilor din Romania.