Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica, pana la data de 9 aprilie a.c., noul proiect de lege privind procedura acordului de restructurare preventiva, care propune un mecanism imbunatatit de restructurare si redresare financiara pentru companii, care sa incurajeze abordarea timpurie a starii de dificultate. Noul proiect de act normativ transpune in legislatia locala Directiva (UE) 2019/1023 si propune modificari semnificative in ceea ce priveste suspendarea executarilor silite, apreciaza specialistii ONV LAW: se suspenda executarile silite de drept de la data deschiderii procedurii, pentru sustinerea negocierilor (4 luni, cu posibilitatea de prelungire, in conditii specifice, pana la 12 luni).
Astfel, noua procedura a acordului de restructurare preventiva propusa de Ministerul Justitiei priveste cadrele de restructurare preventiva, remiterea de datorie si decaderile, precum si masurile de sporire a eficientei procedurilor de restructurare, de insolventa si de remitere de datorie si de modificare a Directivei (UE) 2017/1132.
“80% dintre reprezentantii mediului de afaceri consultati au fost in favoarea unei noi proceduri de restructurare, confidentiala si extrajudiciara, care sa incurajeze abordarea timpurie a starii de dificultate, transmite Ministerul in expunerea de motive. Aceasta este o gura de aer binevenita pentru companii in actualul context pandemic, in care in mod special sectorul HoReCa dar si intreg lantul de distributie si logistica care alimenta acest sector au fost puternic afectate” declara Bogdan Frigioiu, Senior Associate ONV LAW.
La nivelul anului 2020, pe fondul situatiei epidemiologice de la nivel mondial, autoritatile au inregistrat o schimbare importanta in perceptia si reactiile companiilor, cu un volum crescut al societatilor romanesti care au ales sa acceseze mecanisme de preventie, precum concordatul preventiv sau cel prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2019 pentru esalonarea datoriilor bugetare. In 2020, valoarea activelor imobilizate ale companiilor care au accesat concordatul preventiv a crescut la peste 1 mld. euro, de la 15 mil. euro in 2019 si reprezinta peste 71% din valoarea totala a activelor companiilor intrate in insolventa si restructurare anul trecut. Totodata, cifra de afaceri cumulata a companiilor cu impact in economie care au accesat concordatul preventiv atinge aproape doua treimi din valoarea companiilor care au accesat insolventa si restructurarea.
Conform analizei ONV LAW, noua procedura a acordului de restructurare presupune o etapa de negociere in afara instantei a unui acord de restructurare propus de debitor cu asistenta unui administrator al restructurarii – practician in insolventa - cu creditorii ale caror creante vor fi afectate de acord. Intre cele mai importante aspecte:
- interventia judecatorului sindic in procedura are loc dupa ce debitorul a obtinut votul creditorilor sai, in vederea confirmarii planului de restructurare; aceasta inseamna o libertate oferita de lege companiilor aflate in dificultate, pentru negocierea cu proprii creditori a conditiilor de plata a debitelor inregistrate.
- pe durata perioadei de restructurare, dar nu mai mult de 3 ani, activitatea debitorului va fi supravegheata de administratorul restructurarii, practician in insolventa;
- procedura este una confidentiala, care protejeaza compania/debitorul de stigmatul esecului;
- se consolideaza protectia finantarilor noi si intermediare, atat din perspectiva prioritatii la plata, dar si fata de eventuale actiuni in anulare intr-o procedura de insolventa ulterioara;
- se introduc dispozitii referitoare la comunicarea prin mijloace electronice, la tinerea sedintelor creditorilor on-line sau a organizarii on-line a licitatiilor privind valorificarea activelor debitorilor; spre deosebire de reglementarile anterioare…
Spre deosebire de actuala procedura a concordatului preventiv, reglementata conform Legii nr. 85/2014, care prevede o suspendare a executarilor silite abia ulterior omologarii, nefiind foarte clar daca aceasta se aplica doar pentru creditorii care au acceptat concordatul sau pentru toti creditorii, prin proiectul de lege se propun modificari in ceea ce priveste suspendarea executarilor silite: se suspenda executarile silite de drept de la data deschiderii procedurii de concordat, pentru sustinerea negocierilor (4 luni, cu posibilitatea de prelungire, in conditii specifice, pana la 12 luni).
Dupa primirea propunerilor privind proiectul de act normativ care are ca si data limita 09.04.2021, acesta va fi transmis pentru aprobare catre Camera Deputatilor.