RO EN
Coșul este gol

DNA: Firmele cercetate penal pot participa la licitatii

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a atribuit recent un contract in valoare de peste 1,3 milioane de euro catre compania petroliera Lukoil, care va furniza in urmatorii patru ani carburantul necesar parcului auto al institutiei. Interesant este faptul ca Lukoil si managementul sau se afla in cercetare penala, actiune derulata de procurorii din cadrul Parchetului General, precum si de cei ai Ministerului Public - Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, pentru evaziune fiscala si spalare de bani, suspiciuni rezultate tocmai in urma unei anchete DNA.
Explicand aceasta realitate, biroul de informare si relatii publice al DNA a precizat ca „procedura in urma careia a fost atribuit contractul respectiv a fost licitatie deschisa desfasurata prin SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice). La licitatie s-au inscris trei ofertanti, iar oferta castigatoare a fost declarata in conformitate cu dispozitiile legale in materia achizitiilor publice – pe criteriul celui mai scazut pret. In urma clasamentului facut in functie de criteriul sus-mentionat, a fost declarata castigatoare oferta Lukoil Romania. De asemenea, in termenul prevazut de lege, nu a fost depusa nicio contestatie de catre ceilalti competitori participanti la licitatie si, prin urmare, contractul-cadru a fost incheiat la data de 16 septembrie 2015. Potrivit OUG 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare la aceasta data, autoritatile contractante nu au posibilitatea sa elimine din procedura de licitatie acele persoane fizice sau juridice care fac obiectul unor anchete penale”.
Insa, in noua lege a achizitiilor publice (proiect care inca nu a fost adoptat), aceasta situatie va fi reglementata, in sensul in care companiile cercetate penal nu vor mai putea participa la licitatiile ce implica diverse contracte cu statul.
Procesul Lukoil se afla la inceput, dar prejudiciul este urias
Potrivit procurorilor Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, la data de 3 august 2015, in dosarul Lukoil cercetarile au fost finalizate, fiind dispusa trimiterea in judecata a inculpatilor Petrotel Lukoil Ploiesti, acuzata de spalare de bani, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzata de complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, dar si sase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploiesti, Andrey Iurevici Bogdanov, directori generali adjuncti din cadrul societatii de la Ploiesti - Alexey Voinstev, Olga Kuzina si Dan Danulescu, un membru al Consiliului de Administratie al Petrotel Lukoil, Andrei Rata, si contabilul-sef Dorel Dutu. Conform procurorilor, prejudiciul cauzat prin savarsirea de catre inculpati a infractiunilor retinute in sarcina lor este in cuantum de peste 7,59 miliarde lei, echivalent a 1,76 miliarde euro. O data cu trimiterea in judecata, anchetatorii au dispus si instituirea sechestrului asigurator, pana la concurenta sumei de 2,007 miliarde euro, decizie ce a fost contestata cu succes de cele doua societati inculpate, astfel incat, la data de 22 septembrie a.c., completul 6CPF+EC-AP al sectiei penale a Tribunalului Prahova (instanta competenta de fond) a desfiintat in parte ordonanta atacata, in sensul ca instituirea masurii asiguratorii asupra conturilor bancare mentionate ca apartinand inculpatei Petrotel Lukoil SA Ploiesti se face pana la concurenta sumei de 642,2 milioane de euro, iar cea asupra conturilor bancare ale Lukoil Europe Holdings BV Olanda se face pana la concurenta sumei de 542,2 milioane de euro. Decizia luata la 22 septembrie a.c. de judecatorii Tribunalului Prahova este definitiva. Astfel, valoarea sechestrului instituit in dosarul Lukoil s-a redus cu peste 800 de milioane de euro, iar magistratii prahoveni au stabilit ca urmatorul termen pentru derularea procesului penal este 28 septembrie 2015. Informatii suplimentare, la www.just.ro si www.pna.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter