RO EN
Coșul este gol

ANRMAP: Licitatiile organizate de autoritatile neinscrise in SEAP ar putea fi anulate

Recent, conducerea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), organizatie aflata in subordinea Guvernului Romaniei si sub coordonarea directa a primului-ministru, a prezentat raportul propriu de activitate aferent anului 2010. Cu aceasta ocazie, Cristina Traila, presedintele ANRMAP, a anuntat ca in perioada urmatoare va demara un control pentru a se verifica numarul autoritaților contractante din Romania care sunt inscrise in Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice (SEAP). "In cazul celor care au derulat proceduri de achiziție publica in afara legislației in vigoare, fara a asigura transparența prin SEAP, vom solicita in instanța nulitatea absoluta a tuturor contractelor incheiate fara respectarea principiilor din OUG nr. 34/2006", se arata intr-un comunicat al autoritatii. Potrivit informatiilor detinute de ANRMAP, in Romania sunt 18.000 de autoritati contractante, din care numai 13.000 s-au inscris in SEAP. Astfel, ar putea fi anulate in instanta contracte in valoare de mai multe miliarde de lei, ceea ce reprezinta un adevarat soc pentru firmele castigatoare. Un exemplu in acest sens a fost prezentat de Cristina Traila in cadrul conferintei prilejuite de publicarea raportului anual de activitate. "O situație de o gravitate iesita din comun este cea intalnita la Primaria Orașului Otopeni, care a mai fost sancționata de ANRMAP in anul 2008 cu amenda de 70.000 lei pentru neinscrierea in SEAP. In prezent, ne-am autosesizat și am observat ca autoritatea contractanta in cauza nu a intrat in legalitate nici pana la aceasta data. Primaria din Otopeni a avut in anul 2010 un buget de aproximativ 25 milioane de euro, din care aproximativ 19 milioane de euro au fost cheltuiți pe investiții si achizitii de bunuri și servicii. In 2009, bugetul acesteia a fost de 30 milioane de euro, din care s-au cheltuit pe bunuri, servicii și investiții 25 milioane de euro. Prin urmare, putem spune ca 44 milioane de euro nu se știe cum au fost cheltuiți. Șeful compartimentului de achiziții publice de la Primaria Otopeni a comunicat ANRMAP ca a depus o cerere de inscriere in SEAP la data de 28 martie 2008 și așteapta și acum raspunsul SEAP, considerand ca nu era obligat sa insiste in privința inscrierii in Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice și ca in tot acest timp primaria a derulat «proceduri clasice», pe baza unei legislații pe care nu a putut sa ne-o comunice", a precizat presedintele ANRMAP. Masura ce va fi adoptata in acest caz si in toate situatiile similare va fi aceea de a se obtine in instanta nulitatea absoluta a tuturor contractelor atribuite nelegal.
Noi modele de documentatii de atribuire, disponibile in vara acestui an
ANRMAP se afla in acest moment intr-o faza extrem de avansata in ceea ce priveste elaborarea modelelor de documentații de atribuire, cu sprijinul Comisiei Europene, a ministerelor de resort și a asociațiilor profesionale. Cristina Traila a sustinut ca, din vara acestui an, noile documente vor fi adoptate prin acte normative, fapt ce va duce la eliminarea majoritații contestațiilor și a subiectivismului in redactarea documentațiilor de atribuire. Șeful de Unitate pentru Romania, Angela Sarasola, se va afla la București la inceputul lunii aprilie pentru a asigura ANRMAP și toate instituțiile implicate in acest moment de sprijinul total al Comisiei Europene. Demersul face parte din cadrul reformei sistemului de absorbție a fondurilor europene, din perspectiva procedurilor de achiziție publica, acestea fiind o parte integrata a proiectelor cu finanțare europeana. ANRMAP, alaturi de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) și toate instituțiile cu atribuții in domeniul gestionarii fondurilor europene, au stabilit noile reguli ce vor fi aplicate in domeniu. Acestea vor fi materializate printr-un ordin al președintelui ANRMAP.
***
Potrivit unui raport al Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in Romania contractele de achizitie publica, atribuite prin intermediul licitatiilor, au insumat anul trecut 19 miliarde euro. Astfel, rezulta ca autoritatile centrale si locale, prin institutiile subordonate si prin companiile de stat, reprezinta cel mai important beneficiar de produse si servicii din Romania, inclusiv in ceea ce priveste domeniul constructiilor. In 2010, CNSC a constatat incalcari la legea achizitiilor publice in cazul unor contracte ce valoreaza 9 miliarde euro si a anulat licitatii de 2,7 milioane de euro. Informatii suplimentare, la www.anrmap.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter