Un alt antreprenor specializat in executia lucrarilor de infrastructura – si anume Dioma International Exim, din Capitala, controlata prin intermediul unor societati offshore de omul de afaceri Marin Dumitru – si-a solicitat insolventa la cererea proprie, pe 12 august 2015, ca urmare a faptului ca „societatea se afla in stare de insolventa prezumata, intrucat fondurile banesti disponibile sunt insuficiente pentru plata datoriilor exigibile, in suma de peste 18 milioane de lei, constituite in ponderi relativ egale de datorii catre furnizori (8,8 milioane de lei) si debit catre Piraeus Bank Romania (9,9 milioane de lei)”. Astfel, magistratii completului C15, carora le-a fost repartizat dosarul, au admis cererea debitorului si au conexat la cauza alte doua dosare, cererile formulate in prealabil de creditorii Piraeus Bank, Efy Group si Motor Grig fiind calificate ca declaratii de creanta. De asemenea, societatea ZRP Insolvency SPRL a fost desemnata ca administrator judiciar provizoriu, urmatorul termen in acest proces fiind acordat la data de 25 noiembrie 2015, iar prima sedinta a adunarii generale a creditorilor a fost programata la 23 octombrie a.c. Cele doua dosare conexate la cauza reprezinta alte proceduri prin care se dorea intrarea in insolventa, initiate fie de societatea debitoare, fie de principalul sau creditor.
Incepand cu anul 2007, Dioma International Exim a devenit cunoscuta mai ales pentru contractele derulate din fonduri publice, cu precadere pe raza sectorului 5 al Capitalei, unde si-a adjudecat diverse proiecte ce presupuneau reabilitarea infrastructurii stradale (cu o valoare cumulata de 269 milioane de lei, in perioada 2007-2010) si, apoi, reabilitarea termica a unor imobile de locuit multietajate (circa 25 milioane de euro, in asociere cu Imob Lux Construct, firma coordonata tot de Marin Dumitru, prin colaborarea cu Victor Tene). Se presupune ca, in intervalul anilor 2007-2013, Dioma si Imob Lux Construct au primit contracte de peste 100 milioane de euro de la Primaria Sectorului 5 si ADP Sector 5.
Dintre posibilele cauze ce au avut ca efect intrarea in insolventa, in afara motivelor economice mentionate anterior, se afla si deteriorarea imaginii firmei, ca urmare a implicarii acesteia, in anul 2013, intr-un dosar penal (impreuna cu Tehnologica Radion, Marconstruct Company si alte 45 de persoane fizice si juridice), societatea Dioma International Exim fiind cercetata de procurorul Mircea Negulescu, din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, „sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani”. Mai precis, in dosarul nr. 465/P/2013, administrat de Curtea de Apel Ploiesti (cunoscut sub numele de „dosarul Pavaleanu-Alexe” sau „reteaua Pavaleanu”), in cadrul unui referat cu propunere de arestare preventiva a diversi inculpati, se arata ca diverse societati tip fantoma (detinute de cetateni romani, sarbi sau greci) au efectuat operatiuni ilegale de spalare a banilor, iar pentru a le acoperi, firmele respective au emis facturi atat catre contribuabili cu un comportament inadecvat din punct de vedere fiscal, cat si catre contribuabili cu un comportament fiscal corect, care functioneaza la sediile declarate, au personal angajat si dispun de baza materiala necesara desfasurarii activitatii, cum ar fi si Dioma, catre care Wizard Advertising a emis, in perioada ianuarie 2012 – iulie 2013 facturi in valoare de 1,63 milioane de lei. Administrata fictiv de Giannakos Konstantinos, societatea Wizard Advertising – Ploiesti a fost, de fapt, controlata de inculpatul Razvan Alexe, dupa cum se arata in rechizitoriul procurorului Mircea Negulescu. In procesul penal, aflat pe rolul Tribunalului Prahova, cei 13 inculpati – persoane fizice se afla actualmente sub control judiciar, iar 12 societati comerciale implicate ca inculpat (toate din judetul Prahova) se afla sub interdictia initierii procedurii de dizolvare sau lichidare, urmatorul termen acordat de instanta fiind 22 septembrie 2015. Mai trebuie precizat ca, in acest moment, Dioma nu figureaza in calitate de inculpat in procesul penal, nefiind mentionata in lista publicata la dosarul respectiv, pe portalul instantelor de judecata.
***
Conform informatiilor oficiale, disponibile la Ministerul Finantelor Publice, in 2014 Dioma International Exim a raportat o cifra de afaceri de 17 milioane de lei, pierderi de 12,66 milioane de lei si datorii totale de 33,6 milioane de lei. Potrivit clasificarii CAEN alese, actualmente firma este specializata in „fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice”, nu a declarat numarul mediu de salariati, iar totalul activelor imobilizate nu depaseste 2,05 milioane de lei. Compania este decapitalizata, la rubrica de capitaluri-total figurand o suma negativa (-5,38 milioane de lei), insa la capitolul creante sunt transcrise 26,15 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.just.ro