RO EN
Coșul este gol

Deloitte: Numaratoare inversa pentru firme spre a beneficia de amnistia fiscal

Societatile comerciale care datoreaza dobanzi si penalitati pentru impozitele si taxele restante la data de 31 martie 2020 mai au doar cateva zile pentru a solicita stergerea acestora. Termenul limita pentru a aplica amnistia fiscala prevazuta de OUG 69/2020 este 15 decembrie 2020 inclusiv. Ce datorii pot fi anulate si care sunt potentialii beneficiari?
Amnistia fiscala permite contribuabililor sa solicite anularea tuturor accesoriilor aferente obligatiilor fiscale scadente la 31 martie 2020. Aceasta se aplica nu numai accesoriilor neplatite, ci permite inclusiv restituirea accesoriilor deja achitate, insa numai in cazul in care acestea au fost platite dupa data intrarii in vigoare a ordonantei (14 mai 2020).
Beneficiari ai acestei facilitati pot fi contribuabilii care se afla in oricare dintre urmatoarele situatii prevazute de ordonanta, respectiv: au obligatii fiscale principale restante la data de 31 martie 2020, purtatoare de accesorii; corecteaza prin declaratie rectificativa obligatiile fiscale principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020, rezultand accesorii; au stins obligatii fiscale principale scadente inainte de finalul lunii martie anul acesta, iar obligatiile accesorii aferente acestora erau nestinse la data de 14 mai 2020; datoreaza accesorii aferente obligatiilor fiscale principale scadente anterior datei de 31 martie 2020, individualizate prin decizii de impunere in urma unor inspectii fiscale aflate in derulare la data intrarii in vigoare a OUG 69/2020, respectiv 14 mai 2020.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca potentialii beneficiari?
Desi sfera de aplicare a amnistiei este destul de larga, contribuabilii care doresc sa beneficieze de aceasta facilitate trebuie sa indeplineasca anumite conditii specifice fiecareia dintre situatiile prezentate anterior. Dintre acestea, cea mai importanta este aceea ca, la momentul inregistrarii cererii de anulare, contribuabilii sa fi depus toate declaratiile si sa fi achitat la zi (sau sa fi stins prin orice metoda) toate obligatiile fiscale principale sau accesorii datorate bugetului de stat, cu exceptia obligatiilor accesorii a caror anulare se urmareste.
Societatile interesate trebuie sa tina cont de faptul ca, desi amnistia vizeaza doar accesoriile aferente obligatiilor fiscale principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020, pentru a beneficia de anularea acestora, contribuabilii trebuie sa fi declarat si platit toate obligatiile fiscale principale si/sau accesorii care au luat nastere ulterior acestei date si pana la data depunerii cererii de amnistie.
In plus, este de mentionat faptul ca rectificarea voluntara a declaratiilor si plata corespunzatoare a obligatiilor fiscale principale se pot realiza pana la termenul limita de depunere a cererii de amnistiei.
Totodata, un aspect important este acela ca amnistia nu se poate aplica pentru accesoriile aferente obligatiilor fiscale principale suplimentare stabilite in cadrul inspectiilor fiscale care au fost demarate dupa data de 1 aprilie 2020.
Procedura de urmat pentru a beneficia de prevederile OUG 69/2020 este reglementata de Ordinul 2100/2020 (publicat in Monitorul Oficial 635 din 20 iulie 2020). Aceasta contine aspectele practice pe care potentialii beneficiari ai amnistiei fiscale trebuie sa le cunoasca pentru a intocmi o solicitare conforma cu obligatiile legale. Printre acestea se numara: tipul de obligatii pentru care se poate solicita amnistia, categoriile de contribuabili beneficiari, pasii de urmat ulterior depunerii cererii de anulare a accesoriilor si termenele de solutionare a acestora, informatiile minime pe care solicitarea de anulare ar trebui sa le contina etc.
In anexele procedurii de anulare a obligatiilor accesorii se regasesc formularele pe care contribuabilii si autoritatile fiscale trebuie sa le foloseasca pentru depunerea si solutionarea cu succes a cererii de anulare a accesoriilor.
Chiar daca timpul pe care contribuabilii il mai au la dispozitie pentru a putea beneficia de amnistie este foarte scurt, nu este inca tarziu pentru a face o reevaluare a obligatiilor fiscale datorate si, daca sunt ajustari semnificative care pot fi efectuate (inclusiv eventuale ajustari de preturi de transfer), acesta pare sa fie momentul oportun.
Aspectul care trebuie retinut de contribuabili este acela ca, daca datoreaza accesorii semnificative fie in urma unor intarzieri privind declararea si plata, a unor rectificari voluntare de declaratii, fie ca urmare a unor decizii de impunere emise in urma inspectiilor fiscale, mai au doar cateva zile pentru a putea cere anularea acestora.
 
Material de opinie de Mihaela Popescu-Ichim (foto), Director Taxe Directe, Corina Simion, Manager Taxe Directe, Deloitte Romania, si Laura Spiridon, Senior Associate, Reff & Asociatii | Deloitte Legal

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter