RO EN
Coșul este gol

Daniel Daianu: Cresterea economica de 7% din 2021 este urmata de incetinire in 2022

Romania are de facut o consolidare bugetara fara sa loveasca refacerea economiei, iar aceasta ar fi o trasatura ghid pentru constructia politicii macroeconomice, a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu. In opinia sa, Romania ar putea depasi anul acesta 7% la cresterea economica, insa a atras atentia ca este vorba despre un rebound si nu despre o crestere sustenabila.
"Iesirea din pandemie este posibila in Europa, in Uniunea Europeana, vaccinarea insa trebuie sa continue si asta e valabil si pentru Romania, deoarece avem o plafonare, pentru ca vor mai fi valuri. Deci, important este sa ai aceasta imunizare colectiva realizata. Asistam la un rebound economic foarte puternic. Nu trebuie sa fie o curiozitate. Aici e si efectul de baza. Ai cazut foarte mult in 2020, este firesc sa ai acest rebound. Economia americana creste - FED ieri vorbea chiar de 7% crestere in 2021, in UE cu peste 4%, iar in Romania eu cred - si sunt date care sugereaza - o crestere posibil chiar peste 7% in 2021, dar, inca o data, avem un rebound, deci nu este o crestere sustenabila peste 7% fara alte conditii de indeplinit", a spus Daniel Daianu, la cea de-a XVII-a editie a evenimentului ''Intalnire cu presa economica''.
Presedintele Consiliului Fiscal a amintit ca datoria publica in zona Europei a crescut foarte mult, peste ocean la fel, iar in Romania a urcat de la 35% din PIB, in 2019, la 47,3% la finele lui 2020.
"Deci, a avut loc o explozie a datoriilor publice, dar iar nu este o surpriza. Pentru ce s-au dat banii? Pai, cand ai o cadere economica pe care o ai si cand in toata lumea au intervenit guvernele, cum sa nu ai o crestere a deficitelor si a datoriilor publice? Presiuni inflationiste tot mai mari pe fondul reboundului si se vad si in preturile la produsele de baza. Nu sunt curiozitati. Este firesc sa se intample asa, pentru ca ai perturbatii in lanturile de aprovizionare si o perioada lunga de timp economiile au turat mult mai jos decat potentialul. Frictiunile in lanturile de aprovizionare se vor simti. Unele sunt firesti, altele tin si de tensiuni geopolitice", a aratat el, adaugand ca o trasatura de subliniat este faptul ca se repara relatia dintre Uniunea Europeana si Statele Unite.
Potrivit economistului, incepand din 2022, cresterea economica pe plan global va incetini, inclusiv in Romania, iar toate celelalte tari membre ale UE vor incepe sa reduca drastic deficitele, de unde apare nevoia de corectie macroeconomica la noi.
In acest context, Daniel Daianu a atras atentia ca in discursul public multi pun semnul egal intre Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si un program de austeritate, ceea ce, spune el, este nejust si incorect.
"Va avea loc o incetinire totusi in 2022 a cresterii peste tot, inclusiv in Romania. In 2022 ar fi o incetinire a cresterii economice. Nu iesim din tablou in 2021 cu soldul bugetar, adica deficitul nostru este inca rezonabil, programat pe cash sa fie in jur de 7%, insa, in 2022, celelalte tari din Uniunea Europeana incep sa reduca copios deficitele. De aici, nevoia pentru corectie macroeconomica la noi, mai ales ca in discutiile publice foarte multi pun o relatie de echivalenta intre PNRR si program de austeritate - programul de corectie macroeconomica - ceea ce este nejust. Eu zic ca este o neintelegere a situatiei si care nu face bine, mai ales ca PNRR-urile nationale, pentru ca fiecare stat membru al UE are un plan de redresare si rezilienta, unele sunt mai mari in ceea ce priveste finantarea europeana, altele sunt mai mici, toate, toate au in vedere refacerea economiilor, cresterea robustetii, nu au in vedere austeritatea. Dimpotriva, se si spune sa nu se comita greseala de dupa criza datoriilor suverane. Deci, aici trebuie sa fim foarte atenti. Ceea ce nu inseamna ca nu trebuie in Romania sa avem o corectie macroeconomica, facuta insa in mod gradual, astfel incat sa nu impiedici redresarea economiei. Trebuie sa faci cu cap aceasta corectie macroeconomica", a sustinut acesta.
In ceea ce priveste presiunile inflationiste, Daianu considera ca este vorba de un fenomen temporar, iar in toamna este probabil ca FED sa anunte o reducere considerabila a achizitiei de active financiare si de obligatiuni, cu consecinte pentru pietele financiare internationale.
"Oricum, exista multe incertitudini privind evolutia inflatiei, exista si probleme de masurare, de aceea si aceste discutii: cat de reala este inflatia asa cum o masuram? Deci, sunt discutii ample din acest punct de vedere si in SUA si in Europa. Nu mai vorbim de faptul ca miscarea preturilor este resimtita in mod diferit de populatie. Oamenii nu au aceleasi venituri si au cosuri de consum diferite - si de produse si de servicii. Marea intrebarea este cat va dura acest fenomen. Nu ai cum sa creezi inflatie cu acest rebound, deci exista si o origine interna a inflatiei, peste tot, dar si la noi: rigiditati in lanturi pe care le avem si in economia noastra - noi avem sectoare care au probleme cu forta de munca, de exemplu constructiile si nu numai. Si as mai spune ceva: in mod nefericit dereglementarea pe piata energiei. Planetele s-au asezat in mod nefavorabil, nu mai vorbesc de o conduita nu cea mai potrivita din partea unora care furnizeaza energia cetatenilor. Consiliul Concurentei si Ministerul Energiei este bine ca sunt institutii vocale, dar trebuie sa fie si mai vocale, pentru ca nu este in regula. O piata concurentiala nu inseamna o piata nereglementata si care sa dezavantajeze consumatorii", a aratat economistul.
In ceea ce priveste economiile emergente, din care face parte Romania, acestea sunt amenintate si de o inasprire a conditiilor monetare.
"Conditiile monetare pe piete se pot inaspri inainte ca banci centrale de pe piata sa dea tonul, FED-ul... Deci, daca cei care opereaza in piete anticipeaza miscarile, ratele cheie ale bancilor centrale, pietele se misca. Oricum, au avantaj economiile emergente ale caror banci centrale au aranjamente cu FED, cu BCE etc. Romania are aceste aranjamente. Si mai are un avantaj: este in UE, iar existenta planului european este un avantaj pentru Romania. Alte economii emergente, fara potenta financiara cat de cat fac apel la FMI. Oricum, fundamentalele conteaza enorm. Deci, daca ai deficite interne si externe mari, greu finantabile, ai o mare problema si de aceea este esentiala corectia macroeconomica, si nu neaparat ca iti spune Comisia Europeana, iti spun agentiile de rating sau iti spune FMI. Bunul simt economic, adica ratiunea, spune ca nu poti sa persisti cu deficite foarte mari si sa crezi ca le poti finanta indiferent de circumstante", este de parere Daianu.
El a aratat ca, in privinta dezechilibrelor externe, Romania iese din peisajul est european in raport cu Polonia, Ungaria sau Cehia, care au balante echilibrate, chiar surplusuri.
"Polonia are in acest an un surplus de cont curent substantial, in timp ce la noi se adanceste deficitul de cont curent - pe primele luni a crescut - si explicatia este ca ai un rebound foarte puternic, in timp ce productia nu se poate misca tot atat de iute. Deci, ai acest decalaj intre cerere si miscarea productiei. Romania are de facut consolidare bugetara fara sa loveasca refacerea economiei. Aceasta ar fi o trasatura ghid pentru constructia politicii macroeconomice", a subliniat presedintele Consiliului Fiscal.
Cat priveste procedura de deficit excesiv, Daniel Daianu a atras atentia ca acest principiu functioneaza in continuare, chiar in conditiile in care regulile fiscale in UE au fost suspendate pana in 2023.
"Chiar daca regulile in Uniune sunt in proces de reexaminare, ele raman, opereaza iar din 2023. Va fi un proces gradual. Pana in 2024 se tinteste un deficit bugetar care si pe EFSA si pe cash structural este in jur de 3% potrivit unor prognoze oficiale, deja este convenita aceasta tinta cu Comisia Europeana, este si programarea oficiala a Guvernului. Spun din nou ca, in opinia mea, cresterea PIB va fi in acest an in jur de 7, posibil chiar peste in 2021. E un rebound puternic efectul de baza... Investitiile publice vor ajuta, ele sunt prevazute la 5,5% din PIB fata de 5% in 2020. Ceea ce, iar, eu zic ca este notabil, economia pare sa fie mai rezilienta decat se credea. Se vede o efervescenta antreprenoriala, chiar daca sectorul HoReCa a suferit foarte mult si sufera inca. Exista iar un aspect care adesea este subestimat in analize: ca economia noastra este totusi diversa. Noi nu avem trei sectoare, depindem de trei sectoare si cu asta basta. Exista multa industrie, asa cum este ea, dar e multa. Ai zone in care ai si excelenta. Unele ramuri s-au descurcat in pandemie, adica au rezistat, altele chiar au luat avant in pandemie si e plin de firme care si-au dezvoltat afacerea'', a explicat el.
Daniel Daianu a adaugat ca bursa poate ajuta mai mult economia si deja au loc listari.
"Se fac listari de companii autohtone la bursa, ceea ce este de salutat. Din 2021 are loc o schimbare de filosofie bugetara", a adaugat Daniel Daianu, care a avertizat ca in cazul in care corectia nu va fi graduala va fi lovita rau economia.
Piata Financiara organizeaza, in perioada 17-18 iunie 2021, la Predeal, traditionala intalnire dintre jurnalisti si reprezentanti ai mediului financiar.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter