RO EN
Coșul este gol

Consiliul Concurentei propune noi reguli in sanctionarea faptelor anticoncurentiale

Consiliul Concurentei analizeaza implementarea unui nou proiect pentru punerea in aplicare a instructiunilor privind individualizarea sanctiunilor pentru contraventiile prevazute la art. 55 din Legea concurentei nr. 21/1996, ce vor fi adoptate printr-un Ordin al presedintelui autoritatii. Proiectul a fost in dezbatere publica, rezultatele procedurii urmand a fi publicate in perioada urmatoare.
Odata cu intrarea in vigoare a noilor instructiuni, vechiul Ordin emis in acest sens, aflat in vigoare din noiembrie 2016, de abroga.
Noua instructiune mentine principiul de baza al sanctiunii cu un procent din cifra de afaceri din anul financiar anterior sanctionarii, in functie de gravitatea faptelor si durata in care se stabileste ca s-a incalcat legea. Fata de instructiunea veche, noul Ordin prevede includerea de sanctiuni si pentru contraventiile savarsite in domeniul concentrarilor economice de catre o persoana nerezidenta, asa cum este definita aceasta la art. 55 alin. (5) din lege. In cazul acestora, cifra de afaceri la care se aplica amenda se inlocuieste cu suma urmatoarelor venituri: cifra de afaceri realizata de catre fiecare dintre intreprinderile inregistrate in Romania, controlate de contravenient; veniturile obtinute din Romania de catre fiecare dintre intreprinderile nerezidente controlate de contravenient; veniturile proprii obtinute din Romania de catre contravenient si inregistrate in situatiile financiare individuale ale acestuia. In plus, proiectul stabileste baze de calcul ale amenzilor si pentru societatile de asigurari si pentru cele de leasing financiar, in cazul carora cifra de afaceri este irelevanta in dimensiunea business-ului.
Noua instructiune aduce clarificari si in cazul circumstantelor atenuante care pot reduce nivelul de baza al amenzii aplicate. 
 
Modificari privind conditiile de acordare a tratamentului favorabil
La capitolul IV, privind acordarea unui tratament favorabil intreprinderilor care recunosc savarsirea unei fapte anticoncurentiale, Consiliul Concurentei nu va mai transmite solicitari intreprinderilor investigate pentru a se angaja in discutii privind recunoasterea faptei, cum se stipula in vechea instructiune. Noile reguli indica, in acest sens, faptul ca discutiile respective sa fie initiate de compania investigata, care sa transmita o solicitare Consiliului in acest sens. "In cazul in care considera oportun sa examineze disponibilitatea Consiliului Concurentei de a se angaja in discutii privind recunoasterea faptei potrivit prevederilor art.57 alin.(2) din lege, intreprinderile pot transmite acestuia o solicitare in acest sens, o singura data, oricand in cursul procedurii de investigatie, anterior audierilor", se indica in noua instructiune. Se mentine, insa, statutul acestei declaratii a intreprinderii, care nu constituie o recunoastere a participarii intreprinderii la o incalcare sau a raspunderii sale pentru aceasta incalcare si, la fel ca in instructiunea anterioara, refuzul intreprinderilor de a se angaja in procedura de recunoastere nu reprezinta un refuz de cooperare sau o obstructionare a procedurii Consiliului Concurentei. In plus, in cazul in care se ajunge la discutii, intreprinderile pot solicita Consiliului cel mult doua intalniri bilaterale, fata de instructiunea anterioara, unde nu se preciza un numar fix de intalniri, dintre care prima va avea ca scop descrierea faptelor pe care intreprinderea intelege sa le recunoasca prin raportare la obiectul investigatiei declansate, precum si cuantumul maxim al amenzii pe care aceasta este dispusa sa o plateasca.
"Avand in vedere sustinerile intreprinderii, precum si evaluarea faptei din prisma materialului probator aflat la dosarul investigatiei realizata de raportor, Consiliul Concurentei va comunica acesteia daca este posibila continuarea procedurii de recunoastere, prin emiterea in acest sens a unui acord de principiu. In termen de 15 zile de la comunicarea acordului de principiu, intreprinderea va putea solicita si primi, o singura data, accesul la principalele elemente probatorii aflate la dosarul de investigatie, fara a putea obtine copii dupa acestea. Consiliul Concurentei va informa celelalte parti investigate cu privire la emiterea unui acord de principiu pentru continuarea procedurii de recunoastere in cadrul investigatiei. In situatia in care, in termen de 30 de zile dupa comunicarea acordului de principiu, intreprinderea solicita, in scris, continuarea procedurii de recunoastere, Consiliul Concurentei poate organiza cea de-a doua intalnire clarificatoare referitoare la conditiile recunoasterii in maximum 30 de zile de la data la care intreprinderea a solicitat continuarea procedurii de recunoastere", se mai precizeaza in document, privind metodologia de aplicare a procesului de recunoastere.
 
Sunt setate termene exacte pentru reducerea amenzilor pentru recunoastere
Fata de instructiunea anterioara, noul document metodologic include perioade exacte ale momentului recunoasterii, in functie de care stabileste cuantumul cu care se reduce amenda pentru recunoastere. Astfel, sanctiunea se reduce cu 30% din nivelul de baza al amenzii daca intreprinderea initiaza desfasurarea discutiilor privind posibila recunoastere a faptelor investigate in primele 6 luni de la momentul in care ia cunostinta de declansarea investigatiei Consiliului Concurentei in ceea ce o priveste. Cuantumul reducerii scade la 20% pentru recunoasterile in 12 luni de la declansarea anchetei, respectiv la 12% pentru termenele ce depasesc 12 luni.
In functie de perioada de recunoastere a faptei, se modifica si modul de determinare a cuantumului cu care se reduce amenda pentru recunoastere in functie de “intinderea” recunoasterii, astfel: pentru recunoasterea totala a faptei in primele 6 luni de la startul anchetei, se poate acorda o reducere de maximum 30% din nivelul de baza al acesteia, iar pentru recunoasterea partiala, in acelasi interval, reducerea poate ajunge la maximum 20%. Pentru recunoasterea totala in timp de 12 luni, amenda se poate reduce cu cel mult 20%, si cu maximum 15% in cazul unei recunoasteri partiale. Pentru recunoasterea totala a faptelor dupa 12 luni, sanctiunea poate fi scazuta cu 12%, iar pentru o recunoastere partiala, cu 10%, in acest caz. Modul de stabilire a recunoasterii partiale ramane neschimbat.
In cazul investigatiilor declansate anterior intrarii in vigoare a prevederilor noului Ordin, in ceea ce priveste acordarea unui tratament favorabil intreprinderilor care recunosc savarsirea unei fapte anticoncurentiale, se aplica regimul legal in vigoare la data declansarii lor.
Pentru a consulta varianta integrala a noului Ordin al presedintelui Consiliului Concurentei, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter