Impetum Group, grupul romanesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business in oricare etapa din viata unei companii romanesti, face publice rezultatele integrale ale primului studiu national despre increderea managerilor romani in economie, parte din proiectul Confidex.
„Noile informatii din studiu disting intre patru profiluri de manageri romani si ofera o radiografie completa pe fiecare sector contributor la PIB, care cuprinde punctele nevralgice si actiunile strategice luate in calcul de executivi pentru a le atenua. Credem cu tarie ca acesti pasi pe care ii facem in cadrul Confidex ne vor ajuta sa intelegem mai bine aceasta criza si sa gasim solutii pentru a aseza economia romaneasca pe baze mai solide”, a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
Cu un esantion de 503 companii din toate domeniile principale de activitate si toate regiunile tarii, dintre care 150 de companii mari cu cifra de afaceri mai mare de 5 milioane de Euro, studiul este o premiera nationala si cerceteaza exclusiv perceptia C-level managerilor din companii din cele mai importante sase sectoare contributoare la PIB. Pentru a urmari evolutia increderii in economie, rezultatele cercetarii sunt comprimate intr-un index care aloca un scor unic nivelului perceptiei din mediul de afaceri. Actualmente, indicele CONFIDEX este la 41 de puncte din totalul de 100. Studiul va fi actualizat prin chestionare trimestriale.
Cei mai multi manageri romani sunt mai degraba optimisti
In functie de impactul real si impactul perceput al pandemiei in economie, la nivel global, national, al sectorului si al companiei, precum si in functie de increderea in institutii, cele patru profiluri de manageri si ponderile lor sunt:
1. 26% profund afectati. Sunt cei care au perceput pandemia ca pe o criza economica la nivel global si national, sunt companiile care au suferit cel mai mult in urma pandemiei. Acestia sunt cei mai sceptici manageri, manifesta cel mai scazut nivel de incredere in institutii. Cea mai mare parte a managerilor din aceasta categorie se pregatesc pe viitor sa scada costurile pentru a putea supravietui acestei perioade.
2. 20% neafectati. Sunt cei care au perceput pandemia ca pe o criza economica, atat la nivelul economiei nationale, cat mai ales al propriului sector, dar care nu au fost afectati si sunt foarte optimisti cu privire la viitor. Manifesta o incredere usor sub medie in institutiile care gestioneaza criza. Reprezinta categoria managerilor care, intr-o proportie covarsitoare (86%), declara ca in viitorul apropiat sunt mai degraba orientati spre cresterea productivitatii si a investitiilor pentru a putea fi mai competitivi pe piata.
3. 27% optimisti. Sunt cei care, desi au perceput pandemia ca pe o criza economica majora atat la nivel global, cat si la nivelul sectorului de business, declara ca pandemia nu a avut un impact foarte mare asupra propriilor companii si nici nu va avea un impact foarte mare in viitor. Increderea in institutii este la nivel mediu. Totodata, este o categorie mai degraba echilibrata cu privire la planurile de viitor, 54% dintre ei fiind orientati spre cresterea productivitatii, iar 40% pe reducerea costurilor.
4. 27% idealisti. Sunt cei care nu au perceput pandemia ca pe o criza economica la nivel global si nu au resimtit un impact major asupra domeniului sau a companiei. Totodata, sunt optimisti cu privire la viitor si declara un nivel ridicat de incredere in institutii. Doua treimi dintre ei se vor axa in viitor pe cresterea productivitatii, investitiilor si a competitivitatii.
Radiografia economiei pe sectoare
La prima vedere, diferentele cu privire la starea de ingrijorare-relaxare inregistrata in sectoarele economiei nu sunt drastice. Se poate remarca insa o ingrijorare usor mai crescuta in domeniul agriculturii, in transport–depozitare-logistica si in categoria serviciilor.
In schimb, aceste diferente sunt foarte accentuate daca analizam companiile dupa cifra de afaceri. Aceasta este invers proportionala cu pesimismul managerilor. Astfel, managerii companiilor mici sunt cei mai ingrijorati cu privire la modul in care evolueaza economia nationala.
- AGRICULTURA: indice CONFIDEX 43,20. Agricultura este printre sectoarele cele mai rezistente in fata pandemiei: 87% dintre companiile de profil si-au pastrat intact volumul de activitate in perioada pandemiei. Aici impactul mai mare este al secetei, de pe urma careia sectorul agricol va suferi intregul an. Asadar nu e uimitor ca aproape 50% dintre managerii din agricultura se declara ingrijorati. Totusi, acestia nu se lasa descurajati si raman cei care ar apasa cel mai tare pedala in perioada imediat urmatoare, fiind orientati in viitor spre cresterea productivitatii (65%).
- INDUSTRIE SI ENERGIE: indice CONFIDEX 41,4. Managerii companiilor din industrie si energie sunt mai precauti; 33% arata o inclinatie mai pronuntata spre reducerea costurilor, in detrimentul investitiilor. Tot cam o treime (37%) sunt cei care si-au suspendat sau redus activitatea, cel mai mare procent la nivel national. Statistica se explica daca ne uitam la principalele provocari ale companiilor din Industrie si Energie, care au pierderi pe toate palierele si inregistreaza scaderea vanzarilor si a comenzilor, lipsa fortei de munca, precum si lipsa lichiditatilor.
- CONSTRUCTII: indice CONFIDEX 41,8. Desi se confrunta cu probleme similare celor din industrie, adica scaderea vanzarilor in 25% dintre businessuri, lipsa resurselor umane si financiare, managerii din acest domeniu se bazeaza pe amploarea proiectelor in desfasurare si drept urmare se declara cei mai optimisti cu privire la viitor. Trecand peste socul primelor luni de pandemie, majoritatea companiilor din constructii au reactivat forta de munca, reusind ca intr-o proportie de 67% sa nu isi reduca deloc activitatea in aceasta perioada. Ca strategie, opteaza intr-o proportie mai mica spre cresterea productivitatii (50%), dar o mare parte dintre manageri (18%) ar alege sa combine o mai mare productivitate cu costuri mai reduse.
- COMERT SI HORECA: indice CONFIDEX 40,8. Pentru cei din Comert si HORECA, prioritatea consta in pastrarea locurilor de munca si mentinerea companiilor pe linia de plutire, insa pivoteaza simultan si spre reconsolidarea relatiei cu clientii, alaturi de cresterea vanzarilor. Cu toate ca sunt unul dintre domeniile grav afectate de pandemie, prin prisma starii de urgenta, ocupa locul 2 ca stare de spirit in randul afaceristilor romani si au cea mai mare incredere in institutiile care gestioneaza aceasta criza. Principale probleme ale companiilor din acest sector sunt cele financiare: cei mai multi manageri (31%) acuza lipsa de lichiditati si provocari de cash-flow, scaderea veniturilor si a comenzilor. Totusi, managerii din Comert sunt optimisti in privinta redresarii propriului sector si a propriei companii si 60% dintre ei opteaza pentru o strategie de revenire bazata pe cresterea productivitatii.
- TRANSPORTURI, DEPOZITARE, LOGISTICA: 38,4 indice CONFIDEX. Desi se declara optimisti in privinta revenirii economiei nationale, managerii din domeniu sunt cei mai pesimisti in raport cu revigorarea propriului sector si a propriei companii. De inteles, daca ne uitam la suita de masuri in vigoare privind inchiderea sau restrictionarea culoarelor de transport, precum si la politicile de calatorie limitative si impredictibile ale tuturor statelor lumii. Totusi, un procent surprinzator de aproape 70% dintre companiile din domeniu nu si-au suspendat sau redus activitatea in pandemie, dar 38% dintre managerii din aceasta industrie ar prefera o strategie bazata pe reducerea costurilor, in dauna cresterii productivitatii. Principalele provocari cu care se confrunta companiile din domeniu sunt scaderea vanzarilor, comenzilor, lipsa fortei de munca si lipsa de predictibilitate.
- SERVICII: 37,5 indice CONFIDEX. In servicii, tonusul e scazut atat in ceea ce priveste prezentul, cat viitorul, deopotriva in estimarile privind evolutia economiei nationale per ansamblu, precum si a propriului sector sau companie. Acolo unde compenseaza prin resurse umane, caci pandemia nu a crescut semnificativ somajul din acest sector, companiile sunt deficitare la resurse financiare. Astfel, ingrijorarea atinge cele mai mari cote in randul managerilor cu afaceri de sub 1 mil. euro, care sunt pe buna dreptate cei mai pesimisti in privinta modului in care e afectata economia. In ce priveste strategia de viitor, companiile din acest sector sunt oarecum impartite, 39% afirmand ca ar aborda calea reducerii costurilor pentru a putea supravietui acestei perioade. Principalele probleme cu care se confrunta companiile din acest sector vizeaza scaderea vanzarilor, comenzilor si a cash-flow-ului si mai putin scaderea fortei de munca, semn ca pandemia nu a crescut semnificativ somajul din acest sector.
Prin amploarea fara precedent a CONFIDEX, Impetum Group se adreseaza intreg mediului de afaceri din Romania, pentru a crea niste repere, rezultate din suma perceptiilor individuale ale managerilor romani, pentru ca businessurile sa traverseze mai usor criza.