In spatiul public se vehiculeaza din nou introducerea unui impozit pe cifra de afaceri de minimum 1%, aplicabil de data aceasta companiilor cu o cifra de afaceri anuala de peste 250 milioane lei, adica 50 de milioane de euro.
In opinia Concordia, o astfel de masura ar genera efecte economice negative semnificative si ar pune in pericol ritmul de crestere si de dezvoltare de care Romania are nevoie pentru a ramane competitiva. In analiza sa, Concordia explica principalele efecte ale unei taxe de minimum 1% pe cifra de afaceri, arata care sunt companiile si sectoarele afectate si de ce sunt acestea relevante pentru intreaga economie si explica cum distorsiunea competitiva, reducerea inopinata de capital si decuplarea politicilor fiscale de realitatea economica pot duce la inflatie si mai mare si pot reduce productivitatea si eficienta intr-o economie marcata de valoare adaugata relativ scazuta.
"Din analiza noastra taxarea cifrei de afaceri asa cum se vehiculeaza in spatiul public va lovi in mai mult de 700 dintre cele mai importante 1000 de companii din Romania, cu capital local si strain. Aceasta taxa va avea un efect inflationist, va afecta negativ exporturile si este pro-ciclica (intr-o recesiune pe care nu si-o doreste nimeni, dar care se poate intampla si cand toate companiile fac pierderi aceasta taxa le poate impinge la faliment sau restructurari semnificative).
Efectul imediat se va vedea insa in investitiile acestor companii care vor scadea. Taxa nu tine cont ca exista sectoare unde se lucreaza cu volume mari si marje mici si ca exista multe motive pentru care companiile realizeaza profituri mai mici pentru ca se dezvolta, investesc, datorita competitiei etc.
Mesajul politic este inconsistent. Daca au profituri mari atunci companiile sunt rele si au aceste profituri in detrimentul consumatorului. Daca au profituri mici atunci sigur fac ceva sa-l ascunda. Companiile nu pot avea si profit mare si mic in acelasi timp pentru a fi pe placul tuturor politicienilor, ele se uita la piata, la oportunitati, la dobanzi, la stabilitatea sistemului fiscal si asa decid cat si cum investesc, la ce preturi pot comercializa si asa mai departe.
Mai exista si o alte inconsistente, de exemplu o astfel de taxa nu tine cont de specificul sectoarelor. In retail, volume mari si marje mici; bancile nici macar nu au cifra de afaceri in sens clasic; in distributia si furnizarea de energie marjele sunt plafonate si statul are datorii de miliarde la aceste companii; va fi foarte afectata industria automotive, motorul exporturilor romanesti.
Din analiza noastra reiese ca statul vrea sa stranga 1.3 miliarde de euro pe an, dar in acelasi timp nu colectam TVA de 7 miliarde de euro pe an. Daca ANAF ar imbunatati chiar si mediocru colectarea din TVA are face rost de mai multi bani ca sa nu mai spun ca are legislatie moderna si toate instrumentele pentru a-i penaliza punctual pe cei care abuzeaza de preturile de transfer. De ce ani de zile nu s-a facut nimic ca acum sa ajungem la taxa anti-economica si contra-productiva pentru noi este o enigma", a declarat Radu Burnete, directorul Confederatiei Patronale Concordia. Analiza Concordia: taxa pe cifra de afaceri poate fi accesata aici!