RO EN
Coșul este gol

COFACE: Asteptari marcate de pesimism si incertitudine pe piata germana in 2020

Companiile germane doresc sa incaseze cat mai devreme posibil, conform celei de-a patra editii a sondajului Coface privind comportamentul de plata corporativ in Germania, realizat in iulie si inceputul lunii august 2020, pe un esantion de 753 de companii din Germania.
COVID-19 si efectele sale asupra economiei globale si germane reprezinta subiectul predominant al acestui studiu. O constatare majora este ca firmele germane devin tot mai ingrijorate: companiile sunt mai prudente in oferirea termenelor de plata clientilor lor, in unele sectoare acestea devenind foarte scurte.
Principalele riscuri pentru exporturi s-au schimbat semnificativ. Riscul principal de anul trecut, conflictul comercial SUA-China, este marginal in raport cu spectrul de risc din 2020. In schimb, 3 din 4 companii considera COVID-19 si efectele sale asupra economiei globale sau germane ca principal factor de risc, alaturi de intreruperea lanturilor de productie din cauza pandemiei. Cu toate acestea, riscuri precum Brexit-ul – amintit inca de la sondajul Coface din 2017 - nu au disparut si ar putea reveni in prim-plan odata cu „No-Deal-Brexit” care se prefigureaza pentru 2021. Astfel, chiar si cu o perspectiva usor mai optimista pentru 2021, Germania este departe de a iesi din „modul de criza”.
Termene de plata: Cash-ul este rege
- Termenul mediu de plata a scazut cu 3 zile, de la 37 de zile in 2019 la 34 de zile in 2020.
- Doar 62% dintre participantii la sondaj au raspuns ca au oferit termene de plata in 2020. In cei patru ani anteriori, peste 80% dintre companiile chestionate au oferit termene de plata.
- Perioadele de credit pe termen scurt (de la 0 la 30 si de la 30 la 60 de zile) domina peisajul de afaceri german: jumatate dintre companii au solicitat efectuarea platilor intre 0 si 30 de zile.
- 100% dintre participantii din sectorul constructiilor au raspuns ca au oferit termene de plata intre 0 si 30 de zile, ceea ce aduce termenul mediu de plata in acest sector la minimum 15 zile[1].
- Sectorul auto este cel mai generos sector in 2020, cu un termen mediu de plata de 43,8 zile.
- Cea mai mare schimbare s-a produs in sectorul farmaceutic-chimic, unde termenele de plata au scazut cu aproape 18 zile la 31,7 zile.
Intarzieri de plata: companiile incaseaza banii mai repede
- In 2020, 68% dintre respondenti au raportat intarzieri la plata, comparativ cu 85% in 2019.
- Timpul mediu de intarziere a platilor a scazut cu aproape 2 zile, de la 37,7 zile in 2019 la 35,9 zile in 2020.
- Motivele care stau la baza intarzierilor de plata in general sunt legate de dificultatile financiare (48% in 2020).
- 9% dintre participanti au numit in mod explicit COVID-19 drept principalul motiv al intarzierilor de plata.
- Restantele pentru vanzarile zilnice (DSO) au scazut considerabil cu aproximativ 9 zile, de la 65,8 zile in 2019 la 56,5 zile in 2020.
Asteptari economice: 2020 - un an marcat de pesimism si incertitudine
- In timp ce riscurile vechi nu au disparut si ameninta in continuare activitatea companiilor germane, COVID-19 si efectele sale predomina in 2020, in special la nivelul activitatii de export.
- 39% dintre respondenti se asteapta la conditii de afaceri mai bune in 2021 comparativ cu 2020, in timp ce 14% sunt pesimisti in ceea ce priveste anul 2021.
- 3 din 4 companii nominalizeaza pandemia de COVID-19 si efectele sale asupra economiei globale sau germane ca principal risc, alaturi de intreruperea lanturilor de productie.
- 91% dintre respondenti considera ca piata interna va genera cele mai mari oportunitati de afaceri (fata de 81% in 2019).
- O companie din 2 a beneficiat de ajutoare de stat si, in special, de compensatii de munca pe termen scurt.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter