RO EN
Coșul este gol

CITR estimeaza un numar record de insolvente pentru ultimii opt ani, in 2021

Facilitatile fiscale si inchiderea tribunalelor in pandemie au facut sa scada cu 42% numarul companiilor de impact care au accesat insolventa (de la 139 in 2019 la 80 in 2020), conform unei analize facute de CITR, liderul pietei de insolventa si restructurare, parte din Impetum Group. Cu toate acestea, impactul economic al proiectelor de insolventa si restructurarea au fost in crestere: valoarea activelor acestor companii este de 1,5 miliarde euro, cu 28% mai mare decat in anul 2019, iar numarul total de locuri de munca afectate este de 11.717. De asemenea, aceste companii au o valoare a cifrei de afaceri de 937 milioane de euro, cu 24% mai mult comparativ cu cifra anului 2019.
Numarul companiilor care acceseaza insolventa la nivel national este intr-o scadere continua de sapte ani, dar acest lucru poate induce in eroare, potrivit CITR. Insa scaderea insolventelor in general (cu 12%, de la 5.830 in 2019 la 5.144 in 2020) se datoreaza amanarii, conform analizei CITR, ca urmare a facilitatilor fiscale oferite de Guvern de la debutul pandemiei precum si grevei instantelor de judecata la inceputul anului.
"Toate acestea au creat in randul companiilor aflate in dificultate o falsa impresie ca a disparut necesitatea si urgenta de a lua o decizie pentru a-si redresa afacerea. Experienta noastra de 20 de ani in zona companiilor in dificultate ne spune ca aceasta amanare doar inrautateste sansele de redresare a companiilor. Insolventa si restructurarea se dovedesc adesea a fi cele mai eficiente metode de insanatosire a companiilor care se confrunta cu un impas. Sunt solutii care ajuta la protejarea companiilor in momente de criza, indiferent ca ne referim la crize economice, sectoriale sau punctuale, la nivel de companie", a declarat Andra Olar Caragea, CEO CITR.
Daca in 2020 a fost vizibil impactul direct al pandemiei asupra unor industrii, cum ar fi HoReCa si transporturi, in 2021 analistii CITR estimeaza ca vor fi in dificultate, printr-un efect de domino, industrii conexe acestora precum: auto, productie componente auto, aviatie, turism, agricultura, productie carne, lactate, panificatie si cresterea animalelor.
"Potrivit estimarilor noastre, bazandu-ne pe rezultatele financiare previzionate ale anului 2020, numarul companiilor in insolventa iminenta ar urma sa creasca la un nivel record al ultimilor 8 ani, similar cu situatia din 2013. Abia acum incepe sa se contureze dimensiunea efectelor financiare ale crizei sanitare, efecte ce sunt momentan amanate de facilitatile fiscale. Insa amanarea diminueaza sansele de redresare. Am observat anul trecut o crestere a numarului de proceduri de restructurare in zona de preinsolventa sau in afara insolventei (OG6). Aceasta tendinta a pietei ne arata ca antreprenorii au cautat masuri de restructurare. Aici cred ca este cheia redresarii economice", a completat Vasile Godinca-Herlea, Managing Partner CITR si Head of Business Development Impetum Group.
 
Circa 7 companii mari au intrat in insolventa in fiecare luna din 2020
Conform analizei CITR, in 2020 au intrat in insolventa si restructurare, in medie, 7 companii de impact lunar, putin peste jumatate din numarul inregistrat anul precedent. Dar daca ne uitam la impactul acestor companii in economie, la faptul ca 26% dintre companii inregistreaza si datorii la stat, in valoare de 149 milioane de lei, CITR concluzioneaza ca nu a fost o continuare fireasca a trendului descendent al insolventelor, ci o acutizare a starii de sanatate a companiilor romanesti.
Sectoarele de activitate cu cele mai multe companii de impact intrate in insolventa si restructurare sunt: industrie (26%), comert (14%), energie (10%) si agricultura (10%).
Muntenia (87%), Transilvania (7%), Sud-Est (3%) sunt regiunile cu cel mai mare procent de companii de impact care au intrat in insolventa si restructurare, in functie de valoarea activelor imobilizate. Judetele cu cele mai multe companii afectate sunt: Bucuresti si Ilfov (40%), Brasov (6%) si Cluj (5%).
Pandemia a avut efecte si asupra initiativelor antreprenoriale - tot mai putini romani au decis sa isi deschida o afacere in 2020: datele ONRC arata o scadere de aproape 19% a numarului de companii infiintate comparativ cu 2019. Cei mai descurajati au fost antreprenorii din domeniile: agricultura, silvicultura si pescuit (-52%), activitati de spectacole, culturale si recreative (-51%), industria prelucratoare (-40%), asigurari sociale din sistemul public (-33) si hoteluri si restaurante (-29%).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter