RO EN
Coșul este gol

CITR: Aproape 3.200 de companii pot intra in insolventa, pe termen scurt

Companiile de care depinde relansarea economica a Romaniei reprezinta mai putin de 3% din totalul firmelor active, iar intrarea acestora in insolventa ar genera un efect de domino cu consecinte majore asupra intregului sistem, arata o analiza a Casei de Insolventa Transilvania (CITR), liderul pietei de insolventa din Romania. Din totalul celor peste 600.000 de companii active in 2013 (inregistrate la Registrul Comertului) care nu se afla in insolventa, 19.800 au un rol determinant in economie, fiind firme care au active mai mari de un milion de euro. Cifra de afaceri cumulata a acestora (in 2012) este de peste 156 miliarde euro, cu 18,8% mai mare decat PIB-ul Romaniei. In 2012, acest esantion de companii a angajat peste 1,87 milioane de persoane, mai mult de o treime din populatia salariata la nivel national. Analiza CITR arata ca, in momentul de fata, 3.200 dintre acestea se afla in categoria "insolventa inevitabila" sau "nedeclarata inca". "Aceste societati au o influenta foarte mare asupra sistemului economic si trebuie sa fim atenti la evolutia lor, pentru a vedea perspectivele de crestere si depasire a crizei. Ceea ce va determina inclinarea balantei intr-o directie sau alta este modul in care vor sti si vor putea sa-si rezolve principalele probleme: supraindatorarea si accesul la lichiditate. Din fericire, piata s-a maturizat si adaptat la realitatiile economice, iar dezvoltarea unui sector secundar de finantare este inevitabila. Mai mult, restructurarile in afara insolventei confera companiilor o solutie alternativa la indemana. Insa este foarte importanta consolidarea unui cadru legislativ pentru procedura, pentru a fi cu adevarat eficienta", a declarat Rudolf Vizental, asociat al CITR.
 
Firmele care intra in insolventa au un grad de indatorare de 104%
Din analiza evolutiei esantionului de companii cu impact in economie in perioada 2010-2012, specialistii CITR au observat o diferentiere clara intre companiile cu evolutie pozitiva si cele aflate in dificultate. Astfel, in timp ce indicatorii societatilor "sanatoase" se imbunatatesc, problemele celor cu dificultati se acutizeaza. Aproximativ jumatate din acestea realizeaza profituri anuale in crestere, in timp ce pierderile altora se adancesc. Gradul mediu de indatorare a companiilor cu profit este in limite recomandate (64%), iar a celor cu pierdere este la o limita ingrijoratoare, de 94,77%. Coreland aceast aspect cu rezultatele studiului Coface, conform caruia companiile care au intrat in insolventa in 2013 au cunoscut degradari continue ale acestui indicator, ajungand in anul premergator intrarii in procedura la nivelul de 104% grad de indatorare, specialistii CITR apreciaza ca o mare parte din companiile din a doua categorie se afla in pragul insolventei. "In ultimii patru ani, din totalul celor peste 120.000 de societati intrate in procedura insolventei, doar 2.200 erau companii considerate cu impact major asupra economiei. Analiza arata ca numarul firmelor aflate in dificultate sau insolventa iminenta este mult mai mare decat cel al companiilor sanatoase, iar numarul societatilor mari cu perspective de a intra in procedura este mai mare decat al celor din aceeasi categorie, intrate in ultimii patru ani", se mai arata in analiza CITR.
 
Fondurile de investitii pot reprezenta solutii salvatoare
Potrivit specialistilor in problema insolventei, solutia salvatoare ar putea veni de la fondurile de investitii si private equity, dublate de specialisti in managementul de criza. In acelasi timp, restructurarile in afara procedurii insolventei devin o varianta acceptata de tot mai multe companii. Pentru a fi eficient, procesul are nevoie de o serie de reguli si masuri care sa asigure un cadru eficient, fara insa a-i afecta flexibilitatea. Sunt necesare formule de asigurare a riscului privind posibila anulare ulterioara a unor masuri luate in aceasta perioada si oferite protectii si avantaje pentru cei care sustin masurile de restructurare si garantii pentru cei ce finanteaza compania in aceasta perioada. In ansamblu, analiza specialistilor CITR, ce va fi disponibila in varianta integrala in aprilie 2014, evidentiaza faptul ca mediul de afaceri din Romania este in continuare fragil, dar in acelasi timp prezinta oportunitati de restructurare. Necesitatea intervenirii la timp ramane o conditie obligatorie, iar identificarea surselor de finantare este principala provocare pentru a depasi criza ce continua de mai bine de cinci ani.
***
CITR are in portofoliu peste 60 de dosare ale unor companii de constructii aflate in incapacitate de plata, majoritatea aflate in stadii de observatie sau reorganizare. Alaturi de societati mari, precum Romstrade sau Alpine, totalul procedurilor privind firme din acest domeniu reprezinta mai mult de 20% din portofoliul curent al CITR, care include peste 750 de societati comerciale. Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de circa 6,5 milioane de euro, in conditiile in care piata insolventelor a ramas la un nivel constant fata de 2012.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter