RO EN
Coșul este gol

OUG 37/2020 - cum pot aplica companiile pentru amanarea ratelor bancare

Intre reactiile pe care Guvernul Romaniei le-a avut pentru diminuarea efectelor determinate de pandemia COVID-19 asupra mediului de afaceri local se numara si OUG 37/2020 care prevede posibilitatea amanarii de catre institutiile de credit bancare si nebancare a ratelor si dobanzilor la credite. Principalii beneficiari ai masurii publicate in Monitorul Oficial sunt: persoane fizice, PFA, intreprinderi individuale si familiale, profesii liberale si persoane juridice din contractele de credit, respectiv leasing. Conform specialistilor CITR si Impetum Group, suspendarea se poate produce pentru o durata de pana 9 luni (durata minima de suspendare 1 luna) pentru rate de capital, dobanzi si comisioane, iar amanarea la plata nu va fi clasificata ca expunere neperformanta.
 
„Actul normativ care reglementeaza posibilitatea amanarii la plata a ratelor ce urmeaza a fi scadente reprezinta o masura bine-venita pentru mediul economic, care creeaza posibilitatea debitorilor a caror venituri au fost afectate de pandemia COVID-19 de a se proteja in cazul imposibilitatii de plata a ratelor scadente pentru o perioada ce nu poate depasi 31.12.2020. Efectul pozitiv al acestei masuri va depinde totusi de modalitatea in care Executivul va elabora normele de aplicare ale acestui act normativ si de deschiderea mediului bancar, care are posibilitatea fie sa limiteze fie sa extinda beneficiile. Avem incredere ca se va merge pe acordarea beneficiilor si nu spre refuzul acordarii lor pentru anumiti debitori”, a declarat Adrian Lotrean, Senior Partner Impetum Group si CITR.
 
Pentru a beneficia de masura, creditele trebuie sa fi fost contractate anterior intrarii in vigoare a OUG; sa nu fi fost declarate scadent anticipat anterior intrarii in vigoare a ordonantei; sa nu existe restante la data instituirii starii de urgenta (16.03.2020) sau sa fi efectuat plata restantelor pana la data solicitarii suspendarii. Debitorii persoane fizice trebuie sa fi fost afectati direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia criza COVID-19. Celelalte entitati pot beneficia de prevederi numai daca isi intrerup total sau partial activitatea ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice, pe perioada starii de urgenta si detin certificat de urgenta emis de MEEMA sau detin certificatul de urgenta emis de MEEMA prin care se constata pe baza declaratiilor pe propria raspundere o diminuare a veniturilor sau incasarilor cu minim 25% in luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ian.-febr. 2020; nu se afla in insolventa la data solicitarii suspendarii rambursarii creditului.
 
Procedura de urmat pentru a beneficia de masura:
- Depunerea la creditor a unei cereri in format letric, prin posta electronica sau pe cale orala, la un numar de telefon dedicat care va fi anuntat pe website-ul creditorului;
- Depunerea cererii in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG37/2020;
- Analizarea si aprobarea cererii de catre creditor se face conform normelor de aplicare a OUG 37/2020;
- In cazul aprobarii are loc prelungirea duratei contractuale de la data comunicarii solicitarii de suspendare adresata creditorului.
 
Beneficiile in cazul aprobarii suspendarii cu 9 luni a ratelor aferente facilitatilor de creditare:
- In timpul perioadei de suspendare (maxim 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020) debitorul nu va achita catre institutia de credit nici un fel de plata legata de facilitatile de creditare in discutie (principal, dobanzi, comisioane);
- Termenele de rambursare ale facilitatilor de creditare vor fi prelungite automat cu perioada suspendarii ratelor;
- Dobanzile pe perioada suspendarii vor fi capitalizate la principalul creditelor si esalonate pana la noua maturitate a creditelor (cu exceptia creditelor ipotecare ale debitorilor persoane fizice);
- Valoarea principalului creditelor va creste cu dobanda calculata pe durata suspendarii aferenta creditelor in sold;
- Debitorul va achita, ulterior expirarii perioadei de suspendare, dobanzi aplicate la noua valoare a principalului, pentru toate facilitatile de credit care beneficiaza de suspendare, mai putin creditele ipotecare ale persoanelor fizice. Pentru acestea, dobanda aferenta perioadei de suspendare se va esalona intr-o facilitate distincta cu o maturitate de maxim 5 ani, cu dobanda 0.
- Comisioanele bancare aferente creditelor nu vor fi capitalizate pe perioada celor 9 luni, acestea fiind exceptate total de la plata pentru aceasta perioada;
 
Modificarea contractelor se va produce prin efectul legii fara incheierea de acte aditionale. In 30 de zile de la primirea solicitarii, creditorul notifica debitorului clauzele contractuale modificate potrivit prezentei OUG.
CITR face parte din Impetum Group, primul grup romanesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapa de viata a unei companii. Echipa de specialisti pluridisciplinari Impetum Group se pune in slujba antreprenoriatului romanesc si aduce in comunitatea de afaceri din tara noastra toate informatiile de actualitate, gata sintetizate, asa incat companiile romanesti sa valorifice altfel timpul si energia pe care le-ar investi in investigarea si interpretarea acestor masuri. Pentru mai multe informatii si clarificari privind reglementarile de mai sus si sprijinul oferit de Impetum Group, accesati https://impetumgroup.com/covid-19/.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter