Piata de fuziuni si achizitii (mergers & acquisitions - M&A) a numarat 19 tranzactii in Romania in primul trimestru al acestui an, cu patru mai multe comparativ cu perioada similara din 2019. Potrivit estimarilor Deloitte, valoarea totala a acestora, inclusiv tranzactiile care nu au avut o valoare comunicata, a fost de 600-750 de milioane de euro in T1 2020 (fata de o valoare intre 200 si 300 milioane de euro in T1 2019), in timp ce tranzactiile comunicate au totalizat 337 de milioane de euro (120 de milioane de euro in T1 2019).
Din totalul celor 19 tranzactii, doar patru au fost anuntate in luna martie, cand a fost decretata starea de urgenta pe teritoriul Romaniei si au fost impuse o serie de restrictii in contextul pandemiei de COVID-19.
„Din pacate, traversam o perioada fara precedent, guvernata de incertitudini pe toate planurile, iar asteptarile noastre pentru sectorul de M&A nu pot fi decat in zona negativa. Totul va depinde de cand si cum se va trage linia”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte Romania.
Numai patru tranzactii au avut valorile comunicate in aceasta perioada, iar tendinta jucatorilor de a nu anunta valoarea s-a mentinut accentuata.
Cele mai mari tranzactii in primul trimestru al anului 2020 au fost:
- preluarea de catre dezvoltatorul ceh CPI Property Group SA a unui pachet minoritar din actiunile Globalworth, cel mai mare proprietar de cladiri de birouri din Romania si Polonia, intr-o serie de tranzactii succesive, cea mai mare avand valoarea de aproximativ 280 de milioane de euro;
- transferul de catre OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a 40 de zacaminte onshore de titei si gaze din Romania catre Dacian Petroleum (valoare necomunicata);
- preluarea de catre The Brink’s Company a operatiunilor cu numerar ale companiei britanice G4S din 14 piete, inclusiv Romania (valoare necomunicata pentru Romania).
Piata de M&A din Romania, in 2019
- valoare piata (tranzactii cu valoare comunicata): 337 de milioane de euro;
- valoare estimata piata (inclusiv tranzactii cu valoare necomunicata): 600-750 de milioane de euro;
- numar total de tranzactii (inclusiv tranzactiile cu valoare necomunicata): 19;
- numar de tranzactii cu valoare comunicata: 4;
- valoare medie (pentru tranzactiile cu valoare comunicata): 84 de milioane de euro.
Deloitte Romania coordoneaza o practica M&A multidisciplinara, cu o abordare holistica, ce include linii de business precum Consultanta M&A, Servicii Suport Tranzactii, Consultanta Fiscala si Consultanta Juridica. Astfel, echipele de profesionisti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzactii.
Material realizat de Ioana Filipescu Stamboli (foto), Partener Deloitte Romania