Eficienta energetica este un termen foarte larg care se refera la mai multe modalitati prin care putem obtine acelasi beneficiu (lumina, incalzire, miscare, etc.) folosind mai putina energie.
Domeniul acopera automobilele eficiente, becurile economice, practicile industriale imbunatatite, izolarea mai buna a caselor si o gama de alte tehnologii. Pentru ca economisirea energiei inseamna si economisirea banilor, eficienta energetica este foarte profitabila.
In acest context, standardul roman SR EN 16231, Metodologie de benchmarking in eficienta energetica vine in ajutorul organizatiilor prin furnizarea unei metodologii de colectare si de analiza a datelor energetice, cu scopul de a stabili si de a compara eficienta energetica intre entitati si in cadrul acestora.
Aceasta poate conduce la reduceri ale energiei totale utilizate prin punerea in evidenta a oportunitatilor de imbunatatire si, in consecinta, poate conduce la posibile reduceri ale costurilor si ale emisiilor de dioxid de carbon.
Benchmarkingul (valoarea de referinta) in eficienta energetica se refera la energia specifica utilizata, luand in considerare si alte aspecte ale performantei, cum ar fi tehnologiile si practicile operationale. Acesta poate fi motivat de nevoi diferite, printre care se numara:
- constientizarea nivelurilor de performanta energetica ale entitatilor similare, pentru a declansa actiuni de imbunatatire a eficientei energetice;
- definirea obiectivelor de performanta energetica;
- cunoasterea si urmarirea performantei energetice a unui grup si a (celor mai bune) practici aferente.
Entitatea care face obiectul benchmarkingului poate fi o instalatie, o activitate, un proces, un produs, un serviciu sau o organizatie, iar acesta este legat de managementul energiei, de auditurile energetice si de metodele de calcul ale eficientei energetice.