Intreprinderile din sfera economiei sociale din Romania au nevoie urgenta de instrumente de finantare flexibile, adaptate specificului lor, arata „Barometrul accesului la finantare al intreprinderilor de economie sociala”, lansat recent in cadrul unui eveniment online.
Documentul cuprinde o radiografie a ecosistemului finantarilor sociale din Romania si identifica solutiile la problemele actuale de acces la finantare.
Potrivit raportului, in Romania, cele peste 17.000 de intreprinderi din acest sector au dificultati in accesarea unor finantari - disponibile altor tipuri de intreprinderi in functie de nivelul lor de dezvoltare (dezvoltarea de proiecte pilot, scalare si crestere) . Mai mult de jumatate dintre acestea, indiferent de forma de organizare, se finanteaza preponderent din surse proprii. Numai doua dintr-o suta de intreprinderi respondente spun ca au accesat in ultimii 3 ani un credit pentru investitii si doar una dintr-o suta de intreprinderi analizate a obtinut un credit pe termen scurt.
„Accesul problematic al intreprinderilor sociale la finantare are multiple cauze. Intreprinderile sociale au in principal o misiune sociala si, prin urmare, dau adesea impresia creditorilor sau potentialilor investitori ca prezinta riscuri mai mari si sunt mai putin profitabile decat alte intreprinderi. De asemenea, aceste entitati tind sa fie mici, fara capacitate interna de a pregati un plan de afaceri si a elabora proiectii financiare solide, cerute de institutiile financiare. In plus, cunostintele inca reduse ale institutiilor financiare privind particularitatile acestor intreprinderi - distribuirea limitata sau nedistribuirea profitului, procesul decizional participativ sau guvernanta democratica, masurarea si raportarea impactului social ingreuneaza accesul lor la finantarea traditionala si la instrumentele prin care se sprijina IMM-urile in general ”, explica Ancuta Vamesu, presedinte RISE si expert ADV Romania, coordonatorul Barometrului.
Raportul include si prima evaluare a ecosistemului intreprinderilor sociale din Romania pe dimensiunea acces la finantare, realizata cu instrumentul OECD „Better policy for social entrepreneurship”. Concluziile sunt clare: in Romania este nevoie sa se dezvolte urgent un ecosistem financiar adecvat, capabil sa ofere un sprijin eficace organizatiilor din economia sociala.
„Acel punctaj care indica nivelul de dezvoltare privind accesul la finantare este destul de jos. Pana acum cativa ani acest domeniu a fost mai putin vizibil, fiind urgente in alte sectoare precum sectorul IMM-urilor sau al microfinantarilor. Sunt sigura insa ca acest proiect este unul pe termen lung, de viitor, pentru ca piata este la inceput de drum, ceea ce face ca aceasta institutie sa fie si o oportunitate pentru cei care doresc sa investeasca”, a declarat Raluca Stefania Andreica, director general Patria Credit IFN, unul dintre co-autorii studiului, in cadrul evenimentului de lansare a Barometrului.