In 2021, romanii au ales mai mult decat oricand in ultimii ani protectia financiara oferita de asigurarile de viata. Astfel, volumul primelor brute subscrise pentru acest segment a inregistrat o crestere de 18% fata de 2020, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Aceasta este cea mai mare crestere din ultimii ani pentru activitatea de asigurari de viata, primele brute subscrise atingand valoarea de 2,6 miliarde lei.
In ciuda acestor evolutii, ponderea activitatii de asigurari de viata in totalul sectorului de asigurari din Romania (circa 20%) se afla in continuare la un nivel scazut comparativ cu celelalte state ale UE, precum Polonia (31%), Germania (48%), Franta (55%) sau Italia (76%) – ceea ce indica, pe de o parte, potentialul de crestere al pietei locale, dar, pe de alta parte, deficitul de protectie a populatiei din tara noastra.
“Dezvoltarea asigurarilor de viata contribuie la reducerea unor dezechilibre sociale si la atingerea unui grad mai ridicat de bunastare a populatiei. Aceste polite ofera protectia suplimentara de care avem nevoie”, a declarat Adrian MARIN, Presedinte UNSAR.
Un studiu realizat pentru UNSAR de catre un grup de experti independenti arata ca deficitul de protectie al populatiei generatoare de venituri din Romania, in caz de producere a riscurilor asigurate, se situeaza la o valoare de 587 miliarde lei (121 miliarde EUR). Conform celor mai recente date, pentru multe familii din tara noastra, producerea unui eveniment nedorit (accident, imbolnavire a unui membru al familiei, – ce se pot solda chiar si cu un deces) ar duce la o scadere puternica a nivelului de trai. Astfel, asigurarile de viata sunt o solutie concreta si usor accesibila pentru reducerea vulnerabilitatii familiilor si a dezechilibrelor sociale, completand protectia oferita de sistemul public.
“Perspectivele de dezvoltare a sectorului pot fi amplificate mai ales in contextul in care se introduc politici stimulatoare de incurajare a populatiei in achizitionarea de asigurari de viata cu componenta exclusiva de protectie, precum deductibilitati fiscale pentru primele de asigurare aferente acestor forme de asigurare”, a precizat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.
In prezent, in Romania, politele de asigurare de viata nu beneficiaza de nicio facilitate fiscala. Majoritatea membrilor OECD, precum si o buna parte dintre statele membre ale Uniunii Europene stimuleaza prin mijloace fiscale dezvoltarea pietei asigurarilor de viata. Acest lucru se concretizeaza prin reduceri de impozite sau deductibilitatea primelor de asigurare pentru cei care le achizitioneaza.