Mai mult de 100.000 de romani parasesc, in fiecare an, orasele pentru a se muta in mediul rural. Odata cu pandemia si cu cresterea costurilor utilitatilor, a scumpirii vietii la oras, fenomenul tinde sa ia amploare, arata o analiza realizata de Arabesque & Mathaus.
Potrivit datelor statistice, peste 250.000 de romani s-au mutat, in cei doi ani de pandemie COVID, de la oras la tara.
Institutul National de Statistica afirma ca numai in 2020, in anul de varf al crizei sanitare, 116.491 de persoane au renuntat la viata din oras pentru cea din mediul rural.
In sens invers, adica din localitatile mici catre orase s-au mutat numai 77.825 de persoane. Diferenta neta dintre cele doua fluxuri migrationiste s-a dublat fata de anii anteriori.
In ultimii doi ani, tendinta migratiei catre mediul rural s-a accentuat, afirma specialistii, dovada ca, in 2022, din totalul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale 69,0% sunt pentru zona rurala.
,,Oamenii au ales sa isi construiasca sau sa cumpere o casa la tara, sa se mute acolo. Motivele sunt multiple si au legatura cu schimbarile comportamentale impulsionate de pandemie. Restrictiile pandemice, poluarea din marile orase, costurile de intretinere si munca remote se afla in prim-plan’’, arata analiza Arabesque & Mathaus.
Specialistii spun ca, daca in anii ‘90, majoritatea romanilor cautau sa se mute din mediul rural in cel urban, in cautarea unor salarii mai bune, din 1997 fenomenul a inceput, treptat, sa se atenueze bineinteles si pe fondul migratiei masive in Occident.
Datele INS arata ca in 1990, numai 27.710 plecau din mediul urban in cel rural, in timp ce 549.132 romani paraseau localitatile rurale pentru viata la oras.
Scumpirea utilitatilor, in prim-plan
In ultima perioada, pe lista argumentelor migratiei de la oras la tara, dincolo de dorinta de avea mai mult spatiu si de a respira un aer mai curat, s-a adaugat explozia costurilor cu utilitatile, cu gazele si energia electrica.
,,E o realitate de necontestat faptul ca scumpirea utilitatilor i-a facut pe multi sa se gandeasca la alternative, iar viata la casa, in mediul rural, a devenit o solutie mai atractiva ca oricand. Costurile sunt mult mai mici, exista solutii alternative – incalzirea cu lemne de exemplu. Centralele pe lemne inregistreaza volume foarte mari de cautari, in contextul actual fiind o solutie foarte avantajoasa.
De asemenea, apa calda poate fi obtinuta foarte usor. Randamentul poate fi pana la 75 grade prin montarea unui panou solar. Ulterior, pentru a face si mai multa economie, apa poate fi stocata intr-un puffer. Solutii exista, iar oamenii au vazut avantajele si au inceput sa le puna in practica’’, afirma Cristian Matei, directorul de retail MatHaus.
Dincolo de datele statistice, acest fenomen se vede si in vanzarile magazinelor de bricolaj, care comercializeaza materiale pentru construit, renovat sau amenajat.
De la garduri si pavaj, gresie de exterior, instalatii pentru amenajare fose septice in zonele in care inca nu sunt conditii si instalatii pentru udat gradini, vanzarile au inregistrat o crestere semnificativa.
Izolarea termica, in prim-plan
Potrivit analizei Arabesque & Mathaus, statisticile de vanzari indica o preocupare tot mai mare a romanilor pentru izolarea termica a locuintelor.
,,De la materialele de izolare termica, polistiren expandat, vata minerala, la boilere si centrale termice si electrice cu un consum mai redus de energie, becurile led si panourile solare, vanzarile din aceste segmente sunt pe un trend ascendent, dovada interesul romanilor pentru solutii de a-si reduce costurile cu energia si gazele naturale’’, Cristian Matei, directorul de retail MatHaus.
Potrivit estimarilor expertilor, vanzarile de solutii de izolare termica vor continua sa se afle in topul vanzarilor, mai cu seama ca, de la 1 aprilie, costurile cu utilitatile au crescut semnificativ.
,,Ne asteptam ca traditionala perioada de curatenie dinainte de Paste sa genereze un interes semnificativ pe aceste zone de produse, acolo unde exista o gama tot mai larga de solutii de ultima generatie, la preturi competitive’’, spun specialistii.
Potrivit analizei, o casa termoizolata corect aduce beneficii si vara. Temperatura din interior ramane constanta si vara, fara a mai fi nevoie de utilizarea frecventa a unui sistem de aer conditionat.
,,Atentie la calitatea materialelor, la specificatii si compatibilitatea dintre material si adezivul folosit. Ideea e sa te informezi temeinic despre ce ai nevoie, sa intrebi un specialist si sa urmaresti tutorialele din surse avizate, pentru a face o achizitie optima, cu un randament optim pe termen mediu si lung’’, mai spun specialistii.
Daca este sa va apucati de izolarea caselor, trebuie sa stiti ca procentele de pierdere a caldurii sunt intre 30 – 40% prin pereti, usile 10% si ferestrele 20%, in timp ce prin acoperis se poate pierde intre 15 si 25% din coeficientul energetic.
Migratia in mediul rural se accentueaza
Potrivit estimarilor specialistilor, migratia romanilor de la oras catre mediul rural se va accentua in anii urmatori, pe masura provocarilor economice si sociale din mediul urban.
De la aglomeratie si poluare, in general accentuarea stresului urban, la cresterea costurilor cu utilitatile, scumpirea semnificativa a locuintelor si insuficienta dezvoltare a infrastructurii urbane, toate aceste elemente vin sa contribuie la migratia catre mediul rural.
,,Din vanzarile noastre de materiale de constructii (materialele pentru termoizolatie, polistiren, vata minerala, vopseaua sau tencuaiala decorativa dar si materiale de constructii precum caramida, bca, fier pentru fundatie si alte materiale grele), pentru care asiguram transport specializat indiferent de greutatea materialelor oriunde in tara, observam o tendinta tot mai clara de ridicare a unor constructii imobiliare de tip casa tip parter sau p+1, p+mansarda in localitati aflate in zone verzi.
Focusul clientilor pare sa fie pe locuintele in localitatile inconjurate de paduri, ferite de alunecarile de teren si pericolul de inundatie, departe de zonele industriale, dar care au acces la utilitati – de la curent electric si apa la acoperire cu semnal de internet’’, Cristian Matei, directorul de retail MatHaus.
Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, numarul autorizatiilor de constructie in mediul rural a crescut semnificativ in luna februarie 2022, la 2444 fata de 1700 in luna ianuarie si de 1098 in mediul urban.
In mediul rural ar urma sa se construiasca 404.681 mp de constructii rezidentiale, fata de 275.091 in ianuarie 2022 si 377.606 mp in februarie 2021.
In luna februarie 2022 s-au eliberat 3542 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale (+38,9%), cu o suprafata utila totala de 803035 mp (+33,3 %).
Din totalul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale 69,0% sunt pentru zona rurala.