Comisia Europeana a propus un buget pe termen lung echivalent cu 1,114% din venitul national brut (VNB) al UE-27. In prezent, Uniunea cu 27 de membri investeste 1,16% din VNB-ul UE-27, inclusiv prin Fondul european de dezvoltare. Prin urmare, bugetul propus pentru urmatoarea perioada de programare este deja mai mic in comparatie cu cel actual.
"Obiectivul bugetului UE pe termen lung este de a finanta domenii in care UE aduce cea mai mare valoare adaugata. In acest scop, trebuie sa investim in cercetarea de varf la nivel mondial, in intreaga Europa. Trebuie sa finantam infrastructura transfrontaliera, sa sprijinim intreprinderile mici si sa le oferim fermierilor nostri o plasa de siguranta. Trebuie sa dam posibilitatea tinerilor europeni sa urmeze studii intr-o alta tara europeana. Toate aceste prioritati se regasesc in propunerea Comisiei pentru urmatorii sapte ani. Mai mult, propunerea noastra este un plan de perspectiva, responsabil si pragmatic privind modalitatea de a face mai mult cu mai putine resurse. Invit Parlamentul European si statele membre sa ajunga rapid la un acord", a declarat Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.
Inainte de reuniunea Consiliului European din 17-18 octombrie 2019, Comisia Europeana ii invita pe sefii de stat sau de guvern din UE sa ofere indrumare politica si sa dea un nou impuls negocierilor pentru ca, inainte de sfarsitul anului, sa se ajunga la un acord privind un buget al UE modern, echitabil si echilibrat pe termen lung pentru perioada 2021-2027.
"In primavara anului trecut, Comisia a prezentat o propunere privind urmatorul buget pe termen lung al UE, propunere recunoscuta de toate partile ca fiind o baza solida pentru negocieri. 16 luni mai tarziu, lucrurile au avansat, insa nu mai avem mult timp la dispozitie. Acum trebuie sa depunem cu totii eforturi pentru a ajunge la un compromis. Ar trebui sa ne mobilizam si sa parcurgem si ultima etapa. Intr-o perioada in care ne confruntam cu mari provocari, Europa nu isi poate permite sa intarzie adoptarea bugetului pe termen lung. Este momentul sa luam decizii", a precizat Günther H. Oettinger, Comisarul european pentru buget si resurse umane.
In lunile mai si iunie 2018, Comisia a prezentat o propunere pentru un nou buget pe termen lung, modern si strans corelat cu prioritatile Uniunii, inclusiv propuneri legislative pentru cele 37 de programe sectoriale. S-au realizat deja multe pornind de la aceasta propunere, atat in cadrul Parlamentului European, cat si al Consiliului. S-au inregistrat progrese cu privire la cadrul general si la multe dintre propunerile sectoriale.
Bugetul pentru perioada 2021-2027 ar trebui aprobat pana la sfarsitul acestui an, incat noile programe sa fie lansate la timp, respectiv la 1 ianuarie 2021.