Romania ar putea inregistra in 2023 o crestere economica de 2,1%, sub potentialul de crestere de 3,6% - 4%, dar anul acesta este unul de consolidare, sustine presedintele executiv al BCR, Sergiu Manea.
"Romania anul trecut a inregistrat o crestere, in opinia mea, remarcabila din nou. 2022 a aratat o crestere de 4,8%, cu aproape un punct procentual fata de media potentialului pe care-l avem. Potentialul nostru e situat undeva intre 3,6% - 4%. Acum e clar ca in contextul angajarii viguroase, as putea spune, la nivel global, a instrumentelor monetare, in primul rand de tinere in frau a inflatiei, ne asteptam la o crestere mai scazuta anul acesta. Iar momentul in care noi am facut prognoza pentru anul acesta aveam Zona Euro minus zero. Cam asa arata atunci, iar prognoza noastra pentru Romania era atunci de 2,1 plus. Deci asta inseamna crestere. Da, intr-adevar, o crestere sub potential si mentinem aceasta prognoza deocamdata, desi suntem tentati sa facem un usor upgrade, ca sa spun asa. Deocamdata mentinem aceasta prognoza. Cred ca avem nevoie de mai multe date. Cred ca ce e foarte, foarte important, este sa intelegem ca de fapt acesta e un an de consolidare", a spus Sergiu Manea, la deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare cu ocazia listarii primei emisiuni de euroobligatiuni verzi BCR, pe Piata Reglementata a Bursei.
El a afirmat ca intr-un an de consolidare e nevoie de foarte multa munca pentru a considera sau a crea directiile viitoare pentru ciclul 2024-2027.
"Nu intamplator, aleg 2027. Vorbim practic de o confluenta, sa spuneam, de o confluenta a maturitatilor din cateva programe europene. Ma refer atat la PNRR, cat si la 2021-2027. Stiu ca probabil 2021-2027 va fi 2029-2030, dar nu asta este important acum. Important este ca trebuie sa consolidam si sa ne gandim exact ce facem. Lumea se schimba, lumea se transforma. Vorbim de forte globale care apasa pedala de acceleratie in termeni de creare a directiilor de dezvoltare economica ulterioara. Vorbim de microtehnologie si tehnologie in general. Vorbim, bineinteles, de industria 4.0. Vorbim de autonomie energetica, vorbim de energie verde si nu in ultimul rand, vorbim de o agricultura nu numai cu obiectivul de a avea o agricultura indestulatoare, ci a avea un produs de calitate. Si asta inseamna, bineinteles, iarasi tehnologie si agricultura de precizie. Cred ca avem tot ce ne trebuie si din punct de vedere a calitatii antreprenorilor si din punct de vedere al fondurilor potentiale, astfel incat sa putem sa mergem si noi in in aceasta directie, directie care, dupa parerea mea, ar fi super benefica pentru pentru tara noastra. Deci, pentru 2023 cred ca e un an important in care sa consolidam, sa intelegem ce facem foarte bine si sa incercam sa scalam, iar ce nu facem foarte bine sau nu aduce valoarea adaugata poate oprim. Si asta e valabil pentru tot ce inseamna Romania SA si Romania SRL", a mai spus Sergiu Manea.
Deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare de marti de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost dedicata listarii primei emisiuni internationale de euroobligatiuni a unei banci din Romania, emisa de Banca Comerciala Romana (BCR).
Banca Comerciala Romana a debutat cu succes pe piata internationala de capital printr-o emisiune de euroobligatiuni verzi 4NC3 senior nepreferentiale, in valoare totala de 700 milioane euro. Noua emisiune de obligatiuni lansata de BCR a marcat debutul bancii pe pietele internationale de capital si a constat in euroobligatiuni senior nepreferentiale, 4NC3, care au o maturitate de 4 ani, cu posibilitatea rascumpararii anticipate dupa 3 ani.
Potrivit BCR, pana la momentul acestei emisiuni, in ultimii trei ani, BCR a emis obligatiuni in valoare de 4,1 miliarde de lei, fiind unul dintre principalii emitenti activi de la Bursa de Valori Bucuresti.
BCR ofera o gama completa de produse si servicii financiare, printr-o retea de 20 centre de afaceri si 16 birouri mobile dedicate companiilor si 321 de unitati retail situate in majoritatea oraselor din tara cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 40% sunt unitati unde operatiunile cu numerar se efectueaza doar la echipamente (cashless). Pentru informatii suplimentare, click aici!