PUZ-urile coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 si 6 vor fi suspendate pentru o perioada de un an, conform unor proiecte de hotarare adoptate in sedinta de vineri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Propunerile primarului Nicusor Dan au trecut cu 29 de voturi "pentru" si 23 "impotriva".
In perioada in care PUZ-urile de sector sunt suspendate, primarul si directiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general "vor analiza neconcordantele cu legislatia aplicabila in domeniul urbanismului, la nivel de UTR, in vederea identificarii situatiilor neconforme". Totodata, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a hotararilor de suspendare, primarul general si aparatul de specialitate vor comunica public UTR-urile in care au fost identificate neconcordante cu legislatia din domeniul urbanismului.
La expirarea celor 90 de zile, primarul general si aparatul de specialitate vor organiza dezbateri publice, in vederea identificarii solutiilor optime de reglementare urbanistica. Aceste prevederi nu se aplica certificatelor de urbanism pentru autorizare emise anterior adoptarii hotararilor de suspendare si autorizatiilor de construire/ desfiintare aflate in curs de emitere si pentru care au fost deja emise certificate de urbanism.
Cererile pentru emiterea certificatelor de urbanism pentru autorizare depuse nesolutionate se vor solutiona conform legislatiei specifice in vigoare.
Primarul Municipiului Bucuresti si primarii de sector au obligatia de a comunica CGMB pana luni, 1 martie, ora 17:00, lista tuturor cererilor depuse pentru emiterea certificatelor de urbanism si autorizatiilor de construire/ desfiintare formulate pana la data de 26 februarie 2021, aflate in curs de solutionare.
Pe perioada suspendarii, certificatele de urbanism si autorizatiile de construire/ desfiintare vor respecta prevederile documentatiilor de urbanism anterioare.
"Este un punct de cotitura in dezvoltarea urbana a Bucurestiului. Ani de zile au prevalat interesul privat si diferite retele de interese in fata interesului public. Am spus si o repet: urbanismul ultimilor ani a fost o golanie. (...) Bucurestiul pierdea oportunitati de dezvoltare, cum sunt metroul de suprafata, salba de lacuri din nordul Bucurestiului. Este un semnal pentru toti investitorii de buna credinta, pentru arhitecti, pentru constructori ca orasul acesta are nevoie de dezvoltare, iar aceasta dezvoltare trebuie sa fie sustenabila si mai ales trebuie sa fie facuta pentru cetatean si nu pentru niste interese speculative", a declarat primarul Nicusor Dan, la finalul sedintei CGMB de vineri.
(sursa foto: Digi 24)