Modul de executare a contractului pentru noul Plan Urbanistic General este supus unei verificari de legalitate, care se va finaliza in curand, a declarat Nicusor Dan, primarul general al Capitalei, in cadrul sedintei de consiliu care a avut loc vineri. Totodata, Nicusor Dan a dat de inteles ca o serie de aspecte legate de urbanism, aparute in urma suspendarii PUZ-urilor coordonatoare de sector, ar putea fi abordate in urmatoarea sedinta de Consiliu General, din 30 septembrie.
"In ceea ce priveste urbanismul, o sa avem o sedinta de Consiliu General pe 30 septembrie, care o sa fie convocata azi. Pe ordinea de zi o sa aveti o propunere pentru Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului (CTUAT). Acesta este pasul necesar pentru a trece la verificarea solicitarilor cu care diverse persoane fizice si juridice vin catre PMB. In ceea ce priveste Planul Urbanistic General, acesta este supus unei verificari de legalitate - adica, modul in care contractul este executat este supus unei verificari de legalitate care se va termina foarte curand", a precizat edilul general.
Primarul general a anuntat, de asemenea, ca a fost finalizata o documentatie de sinteza, care analizeaza, din punct de vedere juridic si urbanistic, PUZ-urile coordonatoare ale sectoarelor 2, 3, 4, 5 si 6, suspendate in luna februarie.
"La sfarsitul lunii februarie, dupa cum stiti, am suspendat cele cinci PUZ-uri de sector. A fost atunci promisiunea de a face o analiza din ambele perspective, atat juridic, cat si urbanistic, asupra acestor documentatii. Exista doua documente de sinteza, juridic si urbanistic, pe aceste PUZ-uri, pe care vi le-am transmis oficial prin email. Dar ca sa fie totul foarte oficial si transparent, aceste doua documente oficiale vor fi anexate si procesului verbal al sedintei de azi, pentru ca orice bucurestean sa poata sa le consulte", a precizat edilul general.
Peste 2.000 de avize de mediu, nesemnate
In cadrul aveleiasi sedinte, consilierul municipal PSD Marius Pavel a criticat analiza PUZ-urilor de sector, adaugand ca aceasta contine expresii care nu fac parte din literatura de specialitate sau din legislatie (de exemplu "densificare") si ca documentul ar fi "suspectat de diletantism". Reprezentantul PSD a mentionat ca PUZ-urile de sector au fost intocmite, la comanda administratiilor publice locale, de catre companii de proiectare care "au in componenta zeci de specialisti din toate domeniile". El a invocat si implicarea in aceste proiecte a unor "profesori universitari emeriti, recunoscuti in domeniul urbanismului, care au fost si sefi de proiect". Totodata, Marius Pavel i-a reprosat lui Nicusor Dan ca, prin suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sector, "goneste investitiile" din Bucuresti.
"Blocajul existent la nivelul PMB, ma refer la urbanism, nu are nicio legatura cu Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului. CTUAT este o comisie consultativa aflata in subordinea primarului general. CTUAT are o implicatie doar la lansarea unei viitoare cerinte, dorinte, a unui dezvoltator privat, public, ce isi doreste sa construiasca pe raza municipiului Bucuresti. Blocajul existent, de urbanism, la nivelul PMB este insotit de sute de autorizatii nesemnate. Peste 2.000 de avize de mediu nesemnate. Vorbim de sute de procese verbale de receptie a lucrarilor, sute de avize pentru bransamente - si aici ma refer la apa, canal, curent", a spus acesta, citat de Agerpres.
Nicusor Dan a replicat ca este "o rusine faptul ca profesori universitari au semnat documentatii anulate ulterior de tribunal". El a subliniat ca administratia locala trebuie sa fie responsabila si sa corecteze astfel de erori si a criticat, din nou, modul in care s-a dezvoltat orasul in ultimii 20 de ani.