RO EN
Coșul este gol

MLPDA finanteaza PUG al Rosia Montana pentru inscrierea in patrimoniul UNESCO

Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA) a aprobat Programul anual privind defalcarea pe consilii judetene si consilii locale, a sumelor alocate pe anul 2020, in baza Legii nr. 5/2020 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2020, pentru elaborarea si/sau actualizarea Planurilor Urbanistice Generale (PUG) si a Regulamentelor Locale de Urbanism (RLU). Prevederile bugetare pe anul 2020, pentru finantarea elaborarii si/sau actualizarii PUG-urilor si a RLU sunt de 20.000.000 lei, dintre care sume retinute in valoare de 2.000.000 lei.
MLPDA a primit cereri pentru finantare de la 39 consilii judetene, pentru 957 de unitati administrativ-teritoriale (UAT) care au achizitionat servicii de elaborare a documentatiilor PUG, in diferite stadii (lucrari noi si lucrari in continuare), sumele solicitate totalizand 65.109.938 lei.
”Pe langa solicitarile transmise de catre consiliile judetene, prin adresa nr. 2457/10.04.2020, inregistrata la MLPDA cu nr. 58.082/16.04.2020, Ministerul Culturii a solicitat sprijin din cadrul Programului pentru finantarea elaborarii Planului urbanistic general pentru comuna Rosia Montana, din judetul Alba, pentru a sustine procesul de inscriere a Peisajului Cultural Minier din respectivul UAT in lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Procedura de inscriere a fost deja initiata, iar detinerea unei documentatii PUG actualizate este o conditie esentiala pentru acceptarea demersului. Comuna Rosia Montana se afla in lista UAT-urilor pentru care se solicita finantare si din adresa trimisa catre MLPDA de CJ Alba”, a declarat ministrul Ion Stefan.
Pentru ca suma solicitata de consilii judetene depaseste suma alocata pentru acest an, MLPDA considera necesara prioritizarea in program a UAT-urilor care au documentatii PUG in curs de elaborare, pentru care au incheiate contracte de prestari servicii pentru elaborarea sau actualizarea documentatiilor PUG sau sunt in proces de realizare a procedurilor de achizitie pentru acestea.
In vederea stabilirii modului in care va fi alocata suma prevazuta pentru anul 2020, a fost verificata incadrarea localitatilor propuse la finantare de catre consiliile judetene, conform criteriilor stabilite in Normele metodologice privind finantarea elaborarii si/sau actualizarii planurilor urbanistice generale ale localitatilor si a regulamentelor locale de urbanism, prevazute in anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, modificate prin Hotararea nr. 273 din 31 martie 2010 si in cadrul carora se precizeaza ca fondurile asigurate de la bugetul de stat pentru elaborarea planurilor de urbanism generale si a regulamentelor locale de urbanism aferente se vor aloca pe baza urmatoarelor criterii:
a) localitati in care sunt incepute lucrarile de elaborare a planurilor de urbanism generale si a regulamentelor locale de urbanism aferente, in vederea finalizarii acestora;
b) localitati care au fost afectate de calamitati naturale: alunecari de teren, inundatii, cutremure sau unde exista iminenta de riscuri tehnologice;
c) localitati nou-infiintate sau rezultate in urma desprinderii ori comasarii unor unitati administrativ-teritoriale, care nu au intocmite, conform prevederilor legale in vigoare, planuri de urbanism generale si regulamente locale de urbanism aferente, cu modificarea corespunzatoare a prevederilor Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) localitati care au planuri de urbanism generale cu termenele de valabilitate depasite si a caror dinamica de dezvoltare locala creeaza probleme ce nu isi gasesc rezolvarea;
e) localitati turistice si/sau cu potential turistic;
f) localitati care sufera modificari aduse de prevederi din strategiile si programele guvernamentale;
g) localitati care sufera modificari aduse de prevederi din planurile de amenajare a teritoriului;
h) localitati care sufera modificari majore de intravilan ca urmare a cererilor de autorizare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter