Impactul bugetar al plafonarii preturilor la energie, aprobata prin Ordonanta adoptata de Executiv, va fi de un miliard de lei pe luna, potrivit ministrului Finantelor, Adrian Caciu.
"Un miliard de lei pe luna. Un miliard de lei pe luna care va fi practic neutralizat de contributia pe care am impus-o (contributia la Fondul de Tranzitie Energetica n.r)", a spus Caciu la finalul sedintei de Guvern, intrebat despre impactul bugetar total al plafonarilor.
Joi, in sedinta de Guvern a fost aprobata Ordonanta de modificare si completare a OUG 27/2022, prin care schema de plafonare si de protectie a populatiei va fi extinsa pana la 31 august 2023.
"In aceasta seara am aprobat modificarile la Ordonanta 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonantei 27. De la 1 septembrie anul acesta, practic de astazi, pana in data de 31 august a anului viitor. Schema de plafonare si de protectie a populatiei si a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populatie raman aceleasi, intre 0 - 100 KWh consum, pretul este de 68 de bani/kW - practic, acest tarif pentru populatia care consuma foarte putin kilowati. Intre 0 - 300 kilowati, aici este o usoara schimbare. In interiorul aceluiasi plafon, incercam sa stimulam populatia sa faca o economie. Pretul de 80 de bani se aplica pentru primii 255 de kilowati din acest plafon; diferenta intre 255 si 300 - la pretul din contract", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul sedintei de Guvern.
Fondul de tranzitie energetica va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de catre Ministerul Energiei si Ministerul Muncii
Contributia platita la Fondul de Tranzitie Energetica va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de catre Ministerul Energiei si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, a mai spus Adrian Caciu, la finalul sedintei de Guvern.
"Observand ceea ce s-a intamplat pe de o parte pe piata de energie, dar si modul in care deconturile catre furnizori au ajuns sa fie efectiv platite, s-a stabilit introducerea unei contributii la Fondul de Tranzitie Energetica, o contributie care va fi achitata de producatorii de energie electrica, de agregatorii de energie electrica si gaze, furnizorii care au si activitatea de trading pentru activitatea respectiva de training, dar si de traderi, o contributie care se va face venit la bugetul acestui Fond de Tranzitie Energetica. Fondul respectiv va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de catre Ministerul Energiei si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
Practic, prin aceasta contributie si acest fond lucrurile intra intr-o normalitate din punctul nostru de vedere, din doua perspective: se asigura capitalul de recuperat pentru furnizori mult mai rapid decat daca erau oarecum sincope intre diverse rectificari bugetare, in cazul in care apar astfel de situatii, iar pe de alta parte se descurajeaza ceea ce am vazut in piata, mai ales in zona de trading, crearea unor preturi care sa fie in cascada, in crestere, mult departe de ceea ce inseamna, pe de o parte costul de productie sau pe de alta parte costul de achizitie la care chiar si traderii au achizitionat energia de pe piata", a explicat Caciu.
El a subliniat ca, impreuna cu plafonul maxim de decontare stabilit, lucrurile vor intra intr-o normalitate si din perspectiva preturilor din zona pietei energiei din Romania, ceea ce se va vedea cu siguranta in saptamanile urmatoare.
Conform proiectului de Ordonanta pentru modificarea si completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, producatorii de energie electrica, entitatile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfasoara activitatea de trading si agregatorii care tranzactioneaza cantitati de energie electrica si/sau gaze naturale pe piata angro vor plati, incepand cu data de 1 septembrie, o contributie la Fondul de Tranzitie Energetica,
Aceasta prevedere nu va fi aplicata in cazul capacitatilor de productie puse in functiune dupa data intrarii in vigoare acestei ordonante de urgenta, si nici companiilor care furnizeaza servicii publice de termie care produc energie electrica prin cogenerare.
Contributia la Fondul de tranzitie Energetica (CTE) se determina in conditiile in care pretul de tranzactionare este mai mare decat pretul de referinta, iar calculul se realizeaza lunar.
Proiectul mai prevede raportarea la ANRE a contractelor bilaterale incheiate pe piata angro prin negociere directa, in termen de 2 zile lucratoare de la data incheierii.
Contributia la Fondul de Tranzitie Energetica se va calcula, declara si plati de catre vanzator lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza. Sumele reprezentand contravaloarea contributiei la Fondul de Tranzitie Energetica se vor plati intr-un cont distinct de disponibil in lei deschis la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale centrale competente, codificat cu codul de identificare fiscala al platitorului
In primele 3 zile lucratoare ale fiecarei luni, sumele incasate in contul prevazut se vireaza de unitatile Trezoreriei Statului intr-un cont distinct de disponibil in lei deschis pe numele Ministerului Finantelor deschis la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti, denumit "Fondul pentru Tranzitie Energetica".
Producatorii din sectorul regenerabilelor sustin ca vor intra in faliment daca Guvernul nu va renunta la supraimpozitare
Producatorii din sectorul regenerabilelor vor intra in faliment, iar Romania va pierde mii de MW instalati daca Guvernul nu decide sa renunte la supraimpozitarea castigului pe tranzactie, sustin organizatiile din sector.
"RWEA - Asociatia Romana pentru Energie Eoliana si PATRES - Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie Regenerabila din Romania fac un apel public catre Premierul Romaniei, Dl. Nicolae Ciuca, sa aprobe noua Ordonanta de Urgenta doar cu modificari in modul de calcul a contributiei de solidaritate datorate de operatorii care tranzactioneaza cantitati de energie electrica pe piata angro: Domnule Prim-Ministru, avem nevoie de fiecare MW instalat in capacitatile de energie regenerabila pentru a face fata acestei crize", au transmis reprezentantii acestor organizatii.
RWEA, reprezentand o putere instalata in Romania de 3 GW de energie eoliana, detinuta de companii precum CEZ, Enel, Engie, EDP s.a. in urma unor investitii de peste 5 miliarde de euro si in acelasi timp dezvoltatori si furnizori de servicii conexe acestei industrii, impreuna cu PATRES, care cuprinde 109 membri, producatori de energie regenerabila din toate sursele (apa, vant, soare, biomasa) cu o putere instalata de peste 1,8 GW si investitii in Romania de peste 2,7 miliarde euro, solicita imperios premierului Nicolae Ciuca sa nu aprobe masuri care distrug investitii si pericliteaza existenta capacitatilor de productie de energie din surse regenerabile, de care Romania are nevoie mai mult decat oricand in perioada de criza actuala, se arata in comunicatul celor doua organizatii remis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, pastrarea formulei de supraimpozitare, respectiv supraimpozitarea la castigul pe tranzactie, stabilite in proiectul de OUG privind masurile aplicabile clientilor finali din piata de energie electrica si gaze naturale in perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, va forta producatorii din surse regenerabile sa-si inchida capacitatile de producere a energiei.
"Rezultatul imediat va fi unul dezastruos: regenerabilii vor intra toti in faliment, iar Romania va pierde din capacitatea de a produce energie ieftina, curata si bazata pe resurse autohtone", se mentioneaza in document.
Intr-o scrisoare transmisa Premierului Romaniei, Nicolae Ciuca, RWEA si PATRES au semnalat ca, potrivit prevederilor legale privind tranzactiile cu livrare fizica, industria energiei regenerabile, cu exceptia producatorilor mici, comercializeaza energia electrica produsa exclusiv pe platformele centralizate operate de OPCOM. Din cauza constrangerilor impuse in anii anteriori, de cadrul de reglementare total advers industriei care a prevazut doar produse cu cantitate orara constanta, cat si de specificul tehnologiei care este prin natura ei fluctuanta si variabila, pot conduce la situatia in care ei au semnat un contract bilateral pe termen lung la o cantitate orara fixa. Iar cand resursa nu este disponibila, producatorii de energie din surse regenerabile sunt constransi sa isi umple golul de profil prin achizitia de energie din PZU.
"Acest fapt coroborat cu supra-impozitarea per tranzactie fara a tine cont de un calcul lunar al venitului si cheltuielilor, va conduce la faliment garantat pentru regenerabili. Insistam si apelam asadar, si pe aceasta cale, la autoritati sa decida masuri pentru protejarea consumatorilor casnici si industriali, pe care le consideram necesare, fara sa distruga industria regenerabilelor. In ultima instanta, lipsa unor capacitati de productie va avea efecte negative tot asupra consumatorilor si mai ales asupra securitatii energetice a Romaniei si a regiunii. Mai mult, cu astfel de politici, Romania devine un stat care va fi ocolit de investitori. In plin razboi la granite si criza in energie, ne intrebam, cu maxima ingrijorare, cine castiga din destabilizarea totala a sectorului energetic si, in mod special, a capacitatilor de productie?! Criza energetica este data de lipsa productiei", avertizeaza reprezentantii acestor doua organizatii.
Producatorii de energie regenerabila mai sustin ca energia regenerabila nu este responsabila pentru cresterile de preturi pe pietele spot dar si angro din Romania.
"De-facto, energia regenerabila, atunci cand este disponibila, ajuta la calmarea si reducerea pretului, iar Romania, daca ar fi avut la acest moment o capacitate mult mai mare instalata in regenerabile, ar fi avut un pret mai mic si un nivel mai ridicat de securitate energetica", au mai transmis RWEA si PATRES.
Guvernul ar urma sa se intruneasca in sedinta joi, la ora 15:00, pentru a discuta modificarea elementelor de referinta pentru compensarea preturilor la energie.
"Un subiect care tine de agenda publica in aceste zile este cel legat de energie, de pregatirea pentru iarna, masurile pe care Guvernul le are in vedere astfel incat sa putem sa avem asigurate resursele energetice pentru iarna 2022 - 2023. Asa cum am dispus, astazi urmeaza sa primesc Planul de iarna de la Ministerul Energiei si, desigur, maine, in Comitetul interministerial, sa avem elementele de analiza si sa avem concluziile analizei privind intreg procesul prin care vom aduce modificari la ordonanta de urgenta prin care compensam preturile la energie", a explicat, miercuri, premierul Nicolae Ciuca, la inceputul sedintei Executivului.
Miercuri seara, dupa sedinta BPN al PNL, seful Executivului a reiterat ca liberalii sustin plafonarea pretului la energie, precum si supraimpozitarea pe intreg lantul, "inclusiv traderii si jucatorii din piata energiei".