Oficialii Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) au publicat in cadrul portalului pe care-l gestioneaza, la rubrica de reglementari tehnice in constructii, sectiunea de lucrari in ancheta publica, o serie de proiecte revizuite si metodologii de evaluare adaptate cerintelor si normelor actuale ale Uniunii Europene.
Primul document, supus anchetei publice la 17 octombrie a.c., reprezinta o metodologie de evaluare a aptitudinii de exploatare a podurilor rutiere corespunzatoare cerintelor clasei “E” de incarcare - conform unor eurocoduri specifice si are ca beneficiar CNADNR SA, aflandu-se deja la a doua redactare. Urmeaza apoi alte doua proiecte legislative, de modificare a celei de-a treia parti a codului de proiectare seismica, mai precis prevederile generale pentru evaluarea seismica a cladirilor existente, indicativ P 100-3/2008 si anexele F-I ale aceluiasi cod, elaborate de Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti. Momentul in care acestea au inceput sa fie supuse anchetei publice a fost stabilit la datele de 16-17 octombrie a.c.
La randul sau, Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta din Romania (PPTT) a depus la ministerul de resort un proiect de instructiuni tehnice pentru folosirea si montarea vitrajelor si a altor produse din sticla in constructii, sub indicativul C 47, iar varianta revizuita este supusa anchetei publice din data de 10 mai 2017. In schimb, proiectul ordinului privind modificari si completari la reglementarea tehnica denumita „Normativ privind securitatea la incendiu a constructiilor - Partea a III-a - Instalatii de detectare, semnalizare si avertizare incendiu - Indicativ P3-118” a fost publicat pe website-ul MDRAPFE la 19 octombrie 2016, pentru a fi pus in dezbatere publica timp de 10 zile (timp in care se puteau trimite propuneri si observatii), insa de la acea data si pana in prezent, a ramas la stadiul de ancheta publica, fiind disponibil pentru vizualizare la rubrica de lucrari in ancheta publica. Si mai veche, mai precis din 24 septembrie 2014 si 11 martie 2014, este existenta, tot in ancheta publica, respectiv a unui normativ pentru sisteme de protectie pentru siguranta circulatiei pe drumuri, poduri si autostrazi (revizuire AND 593 - 2012), ce reprezinta un proiect revizuit, la randul sau, respectiv a normativului pentru executia straturilor rutiere din betoane cu adaos de cenusa de termocentrala (revizuire CD 147- 2002), aflat in stadiul de proiect.
Cele mai noi modificari legislative aflate in vigoare, disponibile si online
Din motive legate de transparenta si pentru ca versiunea gratuita, online, a Monitorului Oficial al Romaniei are o disponibilitate limitata, la rubrica de legislatie in constructii a aceluiasi portal s-au publicat, succesiv, ordinele, hotararile, ordonantele si legile ce reglementeaza acest domeniu de activitate, in variantele actualizate. Cele mai recente, date publicitatii la 12 octombrie a.c., sunt de altfel si cele mai importante, respectiv Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, republicata, toate continand modificarile si completarile ulterioare. Cei interesati pot accesa in orice moment portalul legislativ N-Lex, pus la dispozitie de Ministerul Justitiei, unde pot consulta aceste acte normative si multe altele, in forma consolidata si cu un istoric al consolidarilor. De pilda, pentru Legea nr. 350 din 6 iunie 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, ultima modificare - publicata in Monitorul Oficial al Romaniei - a survenit la 30 iunie 2017, iar in cazul Legii nr. 50 din 29 iulie 1991 (republicata) privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cea mai recenta modificare dateaza din 1 iulie a.c. Pentru a vizualiza lucrarile aflate in ancheta publica disponibile pe portalul MDRAPFE, click aici, iar pentru legislatia la zi din domeniul constructiilor, click aici!