Cseke Attila, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, a semnat, recent, in prezenta prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciuca, primele 6 contracte finantate prin Componenta 10 - Fondul local din Planul National de Redresare si Rezilienta. Acestea vizeaza amenajarea teritoriului si planificarea urbana, iar valoarea totala a acestora este de aproximativ 7,2 milioane de lei.
„Romania este in grafic cu indeplinirea tintelor, jaloanelor si reformelor din PNRR. Continua contractarile si avem astazi confirmarea ca exista interes si ca se fac toate eforturile pentru ca ceea ce Romania si-a propus prin Planul National de Redresare si Rezilienta sa se concretizeze in beneficiul cetatenilor. Aceste proiecte care vizeaza elaborarea/actualizarea documentelor de amenajare a teritoriului si de planificare urbana in formatul adaptat pentru Sistemul Informational Geografic sunt contractate la o luna de la deschiderea platformei de depunere a proiectelor. Apreciez ritmul in care se lucreaza pentru a fructifica oportunitatile finantarii de proiecte si reforme prin PNRR si salut solutia unei platforme digitalizate prin care Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei a simplificat procedurile si a redus substantial timpul de depunere si evaluare a proiectelor”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciuca.
Diversitate pentru investitii publice
Dupa cum este cunoscut, in data de 16 mai 2022, a fost deschisa platforma MDLPA pentru prima runda de depunere a proiectelor in cadrul Componentei 10 - Fondul Local, iar aceasta se va inchide la data de 30 iunie 2022. Astazi, cu 10 zile inainte de inchiderea apelului, pot fi semnate primele contracte a caror evaluare a inceput pe 8 iunie.
„Ministerul Dezvoltarii a pus la dispozitia autoritatilor administratiei publice locale o plaja variata de investitii publice, din care aceste autoritati au posibilitatea de a le prioritiza pe cele mai necesare pentru dezvoltarea comunitatilor locale, in cadrul unor fonduri prealocate pe categorii de UAT-uri. De la achizitia de mijloace de transport nepoluante, la construirea de locuinte eficiente energetic pentru tineri specialisti in sanatate si educatie, reabilitarea cladirilor publice, finantarea documentatiilor de amenajare a teritoriului, pana la construirea de piste de biciclete sau statii de incarcare electrice, toate pot fi accesate prin platforma digitala pusa la dispozitie de catre minister. Indemn autoritatile locale sa se foloseasca de cele 10 zile ramase pentru a depune spre finantare aceste proiecte”, a declarat ministrul dezvoltarii, Cseke Attila.
Contractele de finantare semnate astazi vizeaza:
- elaborarea Planului Urbanistic General (PUG) in format digital al comunei Deleni (jud. Iasi) - 527.221,10 lei;
- elaborarea in format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului si de planificare urbana in comuna Lupeni (jud. Harghita) - 635.594,41 lei;
- actualizarea si transpunerea in format GIS al PUG-ului comunei Calinesti (jud. Teleorman) - 527.221,17 lei;
- elaborarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) la nivelul localitatii Tismana (jud. Gorj) - 2.676.339,86 lei;
- actualizarea documentatiei de urbanism - Plan Urbanistic General al municipiului Galati - 3.790.134,41 lei;
- actualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judetean Bihor - 1.388.349,08 lei.
Ministrul dezvoltarii a subliniat: pana in acest moment, in aceasta prima runda, au fost depuse 3.261 de cereri, in valoare de 1.620.180.538 de euro, insumand aproape 60% din fondurile alocate Componentei 10, iar bugetul disponibil ramas pana la finalizarea apelului este de 1.109.819.462 de euro.
Dupa cum este cunoscut, pe 7 iunie, Ministerul Dezvoltarii a semnat si primele 7 contracte din Romania, finantate prin Componenta 5 - Valul renovarii din Planul National de Redresare si Rezilienta, in valoare de peste 92 milioane de lei, care vizeaza renovarea integrata a cladirilor.