Primele 7 contracte din Romania, finantate din Planul National de Redresare si Rezilienta, in valoare de peste 92 milioane de lei, au fost semnate, astazi, de ministrul dezvoltarii, Cseke Attila, in prezenta prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciuca.
Contractele incheiate intre autoritati publice locale si Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei vizeaza renovarea integrata a cladirilor, iar valoarea totala a acestora este de 92.796.724 lei.
„Am invitat la Palatul Victoria reprezentanti ai autoritatilor din teritoriu sa semneze, impreuna cu domnul ministru Cseke, finantarea proiectelor de crestere a eficientei energetice pentru obiective publice locale. Este semnalul sustinerii pe care Guvernul Romaniei o acorda comunitatilor locale, aflate cel mai aproape de cetateni. Avem nevoie de un parteneriat strans pentru ca resursele europene sa ajunga la comunitati, la romani. Felicit primariile si consiliile judetene care au semnat, azi, sapte proiecte care vor primi finantare de peste 92 de milioane de lei. Insa, asemenea lor, alte 1.430 de proiecte din toata tara vor avea la dispozitie peste 2,4 miliarde de euro, din PNRR si din surse nationale, pentru reabilitarea blocurilor de locuinte si a scolilor, unitatilor sanitare si cladirilor publice din toata tara”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca.
”De la punerea in transparenta a ghidului solicitantului, acum mai putin de patru luni, am ajuns, intr-un timp record, la semnarea contractelor. Guvernul Romaniei, prin Ministerul Dezvoltarii, a pus la dispozitia autoritatilor locale proceduri transparente si o platforma digitala pentru depunerea cererilor de finantare, care au asigurat o procedura expeditiva. Felicit autoritatile locale pentru promptitudinea si profesionalismul de care au dat dovada. In curand, vom vedea primele cladiri care intra in renovare” – a declarat Cseke Attila.
Contractele de finantare semnate astazi vizeaza:
- renovarea integrata a corpurilor de cladire C1 si C2 ale Liceului Teoretic ”Mihail Kogalniceanu” din comuna Mihail Kogalniceanu (jud. Constanta) - 15.478.862 lei;
- reabilitarea si modernizarea Scolii gimnaziale Bacel dincomuna Chichis (jud. Covasna) - 2.692.694 lei;
- reabilitarea, modernizarea si dotarea sediului Primariei din comuna Barca (jud. Dolj) - 6.233.394 lei;
- renovarea integrata si consolidarea sediului Primariei din comuna Brebeni (jud. Olt) - 2.676.339 lei;
- reabilitarea si eficientizarea termica a cladirii Primariei din municipiul Falticeni (jud. Suceava) - 6.784.047 lei;
- renovarea integrata a Colegiului National ”Vasile Alecsandri” Bacau - 29.680.208,66 lei;
- cresterea eficientei energetice a sediului administrativ al Consiliului Judetean Satu Mare - 29.251.177,16 lei.
Ministrul a amintit: in perioada 1 aprilie - 30 mai 2022, au fost depuse peste 1.437 de cereri de finantare, iar fondul total de peste 2 miliarde de euro a fost accesat integral si depasit.
Dupa cum este cunoscut, prin Componenta C5, Romania beneficiaza de fonduri pentru eficientizarea energetica, asigurarea sigurantei seismice si la incendiu a 4.333 blocuri de locuinte si cladiri publice. Ministerul asigura si o supracontractare cu 30% a acestor fonduri, in vederea accesarii integrale de catre Romania a finantarii europene. Termenul estimat pentru finalizarea etapei de verificare este 31 iulie 2022.